”Çevre Bakanı Kurum’la Saraçoğlu Projesi’ni TV’de tartışalım”

Mimarlar: Murat Kurum’u Saraçoğlu Projesi’ni tartışmak üzere TV’de canlı yayına davet ediyoruz

Çevre Şehircilik Bakanı pandemi kurallarını çiğnedi, temaslı halde sokağa çıktı. Saraçoğlu’nu korumadığı gibi sağlığımızı da korumuyor

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, restorasyon adı altındaki inşai faaliyetlerle özgün değerleri yok edilen Saraçoğlu Mahallesi’nde, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un pandemi kurallarını çiğneyerek Saraçoğlu Mahallesi Koruma Yenileme ve Yaşatma Projesi’nin tanıtım toplantısını yapmasına tepki gösterdi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, ‘’ Saraçoğlu’nda bakanlığın yayınladığı görselleri kazıyın altından rant çıkar. Çevre Şehircilik Bakanını Murat Kurum’u Saraçoğlu Projesi’ni tartışmak üzere TV’de canlı yayına davet ediyoruz. Öte yandan Anka Haber Ajansı’nın haberine göre Çevre Şehircilik Bakanı pandemi kurallarını çiğnedi. Covid temaslı halde sokağa çıktı. Saraçoğlu’nu korumadığı gibi sağlığımızı da korumuyor. İvedi ceza kesilmelidir“ dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Tezcan Karakuş Candan, ‘’Anka Haber Ajansı haberine göre Çevre şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yakın korumalarında covid çıkmış. Haberde ‘Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yakın korumalarında 17 Ekim’de gittikleri Erzincan ziyaretinin ardından koronavirüs tespit edildi. Erzincan’dan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 18 Ekim programına katılmak için Şırnak’a geçen Bakan Kurum, ‘temaslı’ olduğu için toplantıya katılamadan Ankara’ya döndü. Erdoğan başkanlığında yapılan son kabine toplantısına da katılamayan Bakan Kurum bugün Ankara’da Saraçoğlu Projesinin tanıtım toplantısında konuştu’’ ifadelerine yer veriliyor. Bakan 14. gün karantinada olması gerekirken sokağa çıktı. Saraçoğlu’nda onlarca insanla yan yana fotoğraf çektirdi. Saraçoğlu’nu korumadığı gibi sağlığımızı da korumuyor. Bütün vatandaşlara ceza kesildiği gibi bakana da ivedi ceza kesilmelidir’’ diye konuştu.

“Saraçoğlu’nda bakanlığın yayınladığı görselleri kazıyın altından rant çıkar”

Candan, ‘’Görsellerle göz boyama yaklaşımı ile arkasındaki rantı saklayamazsınız, Saraçoğlu Mahallesi’nde Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın paylaştığı görselleri kazırsanız arkasından rant çıkacağını herkes görür” dedi.

Candan şöyle devam etti:

‘’Saraçoğlu’nu koruyoruz diyen Bakanın korumadan neyi anladığı anlaşılamamıştır. Saraçoğlu Mahallesi kentsel SİT alanıdır. Cumhuriyetin ilk toplu konut alanı olarak biriciktir ve kamusaldır. Kamusal değerini korumuyorsunuz, yapıların özgün değerini, simge değerini, biriciklik değerini, bellek değerini, anı değerini, korumuyorsunuz. Dışını boyayıp makyajlamakla, ortaya gölet yapmakla, okulu boşaltıp ofis yapmakla, konutu boşaltıp otel yapmakla koruma olmuyor. Bu bir koruma değil, değerlerimizin satışı için allayıp pullama hareketedir, görmüyor değiliz. Başkentin kimliği bir bütündür, Saraçoğlu Mahallesi, bu bütünlükten ayrı olarak ele alınamaz, Güvenpark’ı ile Bakanlıklar bölgesine kadar uzanan hükümet kartiyesi ile kamusal bir bakışla ele alınmak zorunda. Cumhuriyet’in Başkenti kamusaldır, ada ada, bina bina, ticarete otele, özel sektöre açılarak, devletçiliği korumadığınız, parası olanın yararlanacağı bir işlevle, halkçılığı korumadığınız ortadadır. Hangi STK’lardan görüş aldınız bilmeyiz, ancak asli işimiz ve meslek alanımız olan kültür varlıkları, restorasyon koruma, toplumsal sorumluluk konusunda Başkentin Mimarlar Odası’ndan görüş almadınız. Saraçoğlu Mahallesi’ni, zorla boşalttınız, insansızlaştırdınız, bakımsız bıraktınız, kapısının penceresini kırılması, içerisindeki malzemelerin çalınmasını görmezden geldiniz, göz yumdunuz, dahası balyozlarla kapılarını kırdınız, 5 yıldır Saraçoğlu Mahallesi’ni metruklaştırdınız. Ranta zemin hazırladınız suç işlediniz, şimdi metruk halinden kurtarıyorsunuz öylemi, buna Saraçoğlu Mahallesi’nde kargalar kaldıysa, onlar bile güler. Saraçoğlu Mahallesi’nde yaşayan gerçek hayatı bitirdiniz, şimdi yeniden hayat vereceksiniz öylemi, ötmeyen bülbülün, ağaçlara tırmanamayan kaçıp giden sincabın, Saraçoğlu Mahallesi’ni terk eden kaplumbağanın, canlıların yaşamını bitirdiniz ve yapılan projeyle bunu yok etmeye devam ediyorsunuz, paha biçilmez bir değeri paraya tahvil ediyorsunuz. Korumuyor, değerlerimizi pazarlıyorsunuz”

Proje için Paul Bonatz’ın varislerinden izin alınmadı

Bakanı Saraçoğlu projesini tartışmak üzere canlı yayına davet eden Candan, şunları söyledi:

‘’Projeleri telif hakkını bahane ederek gizliyorlar . Peki projenin telif hakkı açısından mimarı alman Paul Bonatz’ın varislerinden izin alındı mı?’ Restorasyon projeleri, müdahale paftaları ve depremsellik raporu meslek örgütlerinden neden gizleniyor. Açık bir şekilde canlı yayında Çevre Şehircilik bakanını Saraçoğlu Mahallesini tartışmaya çağırıyoruz. Saraçoğlu Mahallesi’nin özgün değerini yok edecek ruhunu ve kamusallığını kaybettirecek, habitatını bozacak her türlü girişimin karşısında olacağız. Yerel yönetimleri de bu konuda sorumluluk almaya davet ediyoruz’’
İyi Parti’den Mimarlara Saraçoğlu Ziyareti

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Saraçoğlu Mahallesi mücadelesi, toplumun her kesiminden destek görüyor.

İyi Parti Ankara İl Başkanlığı STK’lardan Sorumlu Başkan ve Başkan Yardımcıları, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’ni restorasyon adı altında inşai çalışmalar yürütülen ve telafisi imkansız zararlar verilen Saraçoğlu Mahallesi hakkında bilgi almak ve işbirliği için ziyaret etti.

İYİ Parti temsilcileri Sadullah Ertekin,Selen Kılıçaslan, Bahadır ilgen ve Figen Merdivanlı’yı, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen kabul etti.

Ziyarette İyi Parti heyeti, Saraçoğlu Mahallesi’nin gelecek nesillere özgün değerleri korunarak bırakılması ve kamusal yaşama kazandırılması için Mimarlar Odası Ankara Şubesiyle dayanışma içinde olacaklarını belirtti.

Heyet, siyaseti Saraçoğlu Mahallesinin özgün değerinin korunması için parti olarak harekete geçericeklerini, kente dair her konuda, Saraçoğlu Mahallesi başta olmak üzere, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nde de Mimarlar Odası Ankara Şubesi ile birlikte çalışmak istediklerini vurguladı.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ve Şube sekreteri Nihal Evirgen de , Saraçoğlu Mahallesi’ne ilişkin yürütülen mücadele için bilgilendirme yaptı.

Candan ve Evirgen, Saraçoğlu Mahallesi’nin değerini anlatmak üzere yaptıkları rehberli gezilere, siyasetçilerinde katılması gerektiğini belirterek, alanda gezerek yerinde tespit yapmanın ve sürece sahip çıkmanın önemine değindi.