Samsun’da yavru köpeğe eziyet edenler hakkında suç duyurusu

Samsun’da yavru köpeğe eziyet edenler hakkında avukatlarından suç duyurusu

Hayvan Gönüllüleri Derneği tarafından dün (18 Kasım) bulunan, iki patisi kesilmiş yavru köpeğe şiddet uygulayanlar hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Ankara- Samsun’da iki bacağı kesilmiş halde bulunan yavru köpeğin görüntüleri kamuoyunda büyük tepki yarattı. Yaşanan olayın ardından, Avukat Hakları Grubu Ankara adına Av. Nazlı Zeynep Mutlu tarafından suç duyurusunda bulunuldu. Bugün Samsun Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan suç duyurusunda, “hiçbir suçu olmayan köpeğin ayaklarına yapılan bu eylem eziyet olup, bu bir insanlık suçudur ifadelerine” yer verildi.

“Ön ödeme cezasıyla geçiştirilmeyecek kadar önemli”

Yapılan suç duyurusunda yaşanan bu olayın Türk Ceza Kanunu’ndan düzenlenen ön ödeme cezası ile geçiştirilmeyecek kadar önemli olduğunun altı çizilirken; ilgili kişi ya da kişiler hakkında bir an önce kovuşturma açılması talebinde bulunuldu.

“Bu yasalarla hayvan haklarını savunmak çok zor”

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Av. Nazlı Zeynep Mutlu, Türkiye’de hayvanların haklarını korumaya yönelik yasal durumun çağın gerisinde kaldığını ifade etti. Uzun bir zamandır meclisin gündeminde bulunan hayvanları hakları yasasının bir an önce çıkması gerektiğinin altını çizen Mutlu, mevcut yasal koşullarda ilgililere yönelik tek yaptırımın idari para cezası olacağını belirtti. Mutlu konuya ilişkin olarak şu ifadeleri kullandı:

“Bu yasalarla hayvan haklarını savunmak çok zor. Oysa ki savunma bizim işimiz. Bu tarz durumlarda, haklarını savunduğumuz canlılar ise, bizle eşit bir iletişim kurma imkânına sahip olmayan canlılar. Dolayısıyla, onların haklarına yönelen her eşitsizlik durumunda bizim sesimizin daha yüksek çıkarak onların sesi olması gerekiyor. Bu yasal düzenleme hayvanların haklarını korumuyor, aksine türcü şiddeti uygulayanların gücünü aldığı bir yer haline geliyor. Yani yasalarımız adeta hayvanların yaşam hakkını korumayan bir hâle, bu hakkı ihlal edenlerin önüne engel olamaz bir duruma gelmiştir. Hatta yetmemiş, bu hakkı ihlal edenlerin idari para cezası dışında yaptırım uygulanmayacağını bilmesi, onları yaptıkları eylemlere teşvik eder hale getirmiştir. Bu durum ortadan kalkmalı, hayvan hakları yasası hemen çıkmalıdır.”