Aşı yola çıktı,etkisi bir ay içinde anlaşılacak

Geldi ,geliyor, gelecek derken Çin deN alacağımız Aşı sonunda yola çıktı .
3 Milyon doz aşının THY uçağı ile havada olduğu Çarşamba günü İstanbul da, Perşembe günü de Ankara da olacağı açıklandı.

ETKİSİ BİR AY ÖNCEDEN ORTAYA ÇIKMAZ

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı Başkanı Mustafa Cankurtaran, Çinli Sinovac’ın ‘corona’ aşısı hakkında Türkiye’de yürütülen denemelerin istatistiki olarak anlamlı bir seviyeye gelmesi için bir aya yakın bir süre daha gerektiğini belirtti.

Yaşlılar arasında ‘corona’ kaynaklı ölüm oranlarının diğer gruplara göre daha yüksek olduğunu hatırlatan Cankurtaran, onayın ardından hemen 60 yaş üstü grup ve sağlık çalışanlarının aşılanması gerektiğini belirtti.

Sinovac’ın geliştirdiği CoronaVac aşısının üçüncü faz olarak da adlandırılan ileri aşama testleri Çin dışında üç ülkede yürütülüyor. Türkiye, Brezilya ve Endonezya’da yürütülen testler hakkında en ayrıntılı bilgi geçen hafta Türkiye tarafından verildi.

Türkiye’nin 50 milyon doz sipariş verdiği aşının deneme sonuçları, henüz Çinli şirket tarafından yayınlanmış değil. Üç ülke de deneme çalışmaları devam ediyor.

Türkiye’de 1322 denekte görülen 29 vaka ışığında aşının virüse karşı yüzde 91.25 etkili olduğu hesaplanırken, Brezilya herhangi bir ayrıntı vermeden sadece aşının yüzde 50 ila yüzde 90 etkili olduğunu bildirdi.