Aşılamada sona gelinirken…

Aşılamada sona

gelinirken…

Necdet Sivaslı

Pandemi’ye karşı aşılama çok önemli. Tüm dünyada aşılamalara başlanıldı. Türkiye ise Çin aşısı ile aşılamalara başlayacak. Bilim insanları Çin aşısının da yeterli olabileceği konusunda görüş birliğindeler.

Ancak soru şu:

“Türkiye’ye getirilecek aşı yeterli olacak mı?”

Sağlık Bakanı Koca, yeterli sayıda aşı siparişi verildiğin ve yeterli aşının mutlaka temine edilerek ilgili kişilerin aşılanacağını vurguluyor.

Özetle Çin aşısı dışında da Türkiye’ye değişik aşılar getirilecek.

Bazı bilim insanları ve doktorlara şu soru yöneltiliyor:

“Çin aşısını yaptıracak mısınız?”

Yanıtların çoğu “Evet yaptıracağım” şeklinde yansıyor.

Çin aşısı konusunda kafalarda soru işaretleri de oluşuyor. Bazıları ise Çn aşısını yaptırmayacağını söylüyor.

Türkiye’nin 50 milyon doz sipariş verdiği Çin’deki Sinovac firması tarafından üretilen CoronaVac aşısının üçüncü faz denemeleri Brezilya, Endonezya ve Türkiye’de devam ediyor. Türkiye’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik koruyuculuğu henüz kanıtlanmamış aşılara yeşil ışık yakıyor.

Connecticut Üniversitesi Alerji ve İmmünoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derya Unutmaz’a göre genelgede yer alan, güvenliği, etkinliği ve kalite kontrolu tamamlanmamış aşıların da kabul edilebilebileceği ibaresi endişe verici bir ifade olarak değerlendiriliyor.

Unutmaz, Çin aşısı başta olmak üzere diğer aşılarla da ilgili olarak şu görüşleri yansıtıyor:

“Tamamen tüm güvenlik ve etkinliğinin bildirilmesi lazım ve bunun için üçüncü faz sonuçlarının bitmesi gerekiyor. Faz 3 çalışmaları Faz 1-2’den çok farklı. Çünkü üçüncü fazda enfekte olan kişileri bekliyorsunuz. Bir aşı fazla bir yan etki göstermeyebilir ama enfekte olanlarda belki bir artış bile olabilir. Bunları bilmiyorsunuz. Koruyuculuğu bilmemiz lazım. Çünkü etkili olması lazım ve bu bakımdan onbinlerce kişiye yapılıyor. Türkiye’nin tek bir aşıya bağımlı kalmasının çok riskli olduğunu düşünebiliriz. Henüz son faz çalışmaları bitmemiş aşıların koruyucu ve etkili olmama ihtimalinin göz önünde bulundurulması gerekiyor. Astra Zeneca Oxford aşısı var. Yüzde 60-70 civarında bir koruyuculuk gösterdi ama en azından kanıtlanmış bir aşı. Çok ucuz bir aşı, 4 dolar. Çin aşısından 5 kat daha ucuz bir aşı. Bundan niye sipariş verilmedi bilmiyorum. Ruslar’ın aşısı dahi oldukça umut verici gözüküyor ara sonuçlarında yüzde 90 etkili çıktı. Ama onların da üçüncü fazı bitirmesini beklemek lazım. Örneğin BioNTech aşısının üçüncü faz çalışması Türkiye’de de yapıldı. Yani bu aşıdan rahatlıkla en azından 5-10 milyon doz getirilebilirdi. En azından risk faktörü yüksek olan kişilere yüzde 95 oranında yüksek koruyucu olan aşı yapılırdı.

Unutmaz’a göre, Türkiye’nin de Aralık sonunda teslim almak üzere 50 milyon doz sipariş verdiği Çin’de üretilen Sinovac aşısıyla ilgili bir başka endişe sadece 59 yaşına kadar olan kişiler üzerinde denenmiş olması. 60 yaş üzerindeki gruplara henüz deneme yapılmamış ki bu grup çok önemli. En kritik gruptaki insanlar. Onlarda aşı farklı şekilde çalışabilir, koruyuculuğu farklı şekilde olabilir. Faz 3 sonuçlarının bitmesi lazım, aşının son dozundan itibaren binlerce insanın iki ay boyunca devamlı şekilde kontrolda olması lazım.

ABD’de onay alan Pfizer ve Moderna aşılarının bu süreci Kasım ayında tamamladıktan sonra Aralık ortasında izin alabildiğini hatırlatan Unutmaz, her aşının bu süreçten geçmesinin zorunlu olduğunu vurguladı.

“Bir aşı üçüncü faz çalışmasını tamamlamadan buna onay vermek tabii ki çok sakıncalı olur. Bunu Rusya yaptı. Güven düştü. Maalesef Çin’de de böyle bir durum söz konusu. Açıkçası bu aşılara olan güveni azaltıyor.”

Prof. Unutmaz aşılaınr bir ülkeye teslim edildikten sonra kalite kontrolünün da önemli olduğunu, birkaç hafta boyunca gelen aşıların kontrol edilmesi gerektiğini şu sözlerle ifade etti:

“İnaktif aşılarda özellikle Çin aşısında bu daha önemli. Çünkü siz gerçek canlı bir virüs üretiyorsunuz ve bunu öldürüyorsunuz, inaktif hale getiriyorsunuz. Yani orada hiçbir şekilde canlı bir virüsün kalmaması lazım.”

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz