”Cezaevlerinde Yaşanan Ölümler Araştırılmalı”

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi CHP’li Ali Haydar Hakverdi Cezaevlerinde Yaşanan Ölümlerin Araştırılmasını İstedi.

TBMM Başkanlığına sunduğu araştırma önergesi ile cezaevlerinde artan şüpheli ölümlerin araştırılmasını isteyen TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ve Cezaevi Komisyonu üyesi Hakverdi; “Son günlerde yeniden artışa geçen ve ulusal basında geniş yankı bulan cezaevlerinde yaşanan ölümler, akıllarda ne yazık ki soru işaretleri bırakmaktadır. Son olarak 18.10.2020 tarihinde hükümlü bulunduğu Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinde yaşamını yitiren Serkan Tumay’ın cesedine ait fotoğrafta bir çok kesi ve darp izi görülmekte, ağabey Hakan Tumay “Kardeşinin ölmeden önce cezaevinde can güvenliğinin olmadığını kendilerine ilettiğini ve daha önce de defalarca darp edildiğini, kardeşinin cezaevinde darp edilerek öldürüldüğünü, vücudunun birçok yerinde darp izleri taşıdığını, kardeşinin ölmeden önce hastaneye gitmek istediğini yetkililere ilettiğini ama götürülmediğini” iddia etti. Biz tüm bu iddiaları 22/10/2020 tarihinde yazılı olarak ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ne sorduk. Sorularımıza hala yanıt alamadık.” Dedi.

TBMM Başkanlığına Sunulan Meclis Araştırma Önergesinde, Son 5 Yılda Cezaevlerinde Yaşanan Ölümlerin Araştırılması İstendi.

TBMM Başkanlığına sunulan Meclis Araştırma önergesinde son 5 yılda cezaevlerinde yaşanan şüpheli ölümlerin araştırılması ve cezaevlerinde yaşanan şüpheli ve ihmale dayalı ölümlerin önüne geçilecek önlemlerin alınmasına dair çalışmaların yapılması ve buna dair çözüm yollarının belirlenmesinin gerektiği kaydedildi. Meclis’in bu konuda bir komisyon kurması talep edilerek, şu görüşlere yer verildi:

“Daha önce de cezaevlerinde meydana gelen ölümlere dair birçok iddia araştırılmamış ve yaşanan birçok şüpheli ölüm, kamu vicdanını derinden sarsmış ve sarsmaya devam etmektedir.

Ulusal, Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları kapsamında bireyin cezaevinde ya da dışarıda bulunmasına bakılmaksızın devlet tarafından yaşamı güvence altına alınmalıdır. Yaşanan hiçbir can kaybı ailelerin ve kamuoyunun akıllarında “şüphe” olarak kalmamalıdır.

Gerek kendi iç hukukumuz, gerekse tarafı olduğumuz insan haklarına yönelik uluslararası sözleşmelere uygun bir araştırma yapmak ve akıllarda hiçbir şüphenin kalmaması, iddialara ve sorulara yanıt bulmak amacıyla son 5 yılda cezaevlerinde yaşanan ölümlerin araştırılması gerekmektedir.”