Aşı tek silah mı?..

Aşı tek silah mı?..

Necdet Buluz

Pandemiden kurtulabilmek için yoğun bir çaba var. Dünya aşılanmaya başladı. Bilim insanlarının ortak görüşü “Pandemiden kurtulabilmenin şu anda tek yolu aşı” diyor. Birçok ülke aylar önce şekillendirdiği ve getirdiği aşılarla vatandaşlarını aşılamaya başladı.

Yapılan açıklamalara göre dünyada 2 ay içinde % 60’ın üzerinde insan aşılanmış olacak.

Başlığa aldığımız sorunun bugün yanıtını da bu şekilde vermiş olduk.

Dünya aşılanmaya kilitlendi. Aşılanma ile birlikte 2020 yılını kasıp kavuran covid-19’un da sona ereceği görüşü yaygınlaşıyor. Bilim insanları da çağrı üzerine çağrı yapıp “Aşılanın” diyor.

Türkiye, Çin’de üretilen aşılarla aşılanmaya başlayacak. Süreç biraz uzayabilir. Sağlık Bakanlığı, diğer bazı aşıların da Türkiye’ye getirileceğini ve bağlantıların yapıldığını açıkladı.

Ancak, bazı çevreler “aşılanmada geç kalındı” diyor. Bu konuda endişelerin arttığını da söyleyebiliriz.

Halen aşı konusunda endişeleri olanlar var. Bazıları aşılanmaya karşı olurken, bazıları da “hangi aşı olursa olsun aşılanacağım” diyor.

Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) geliştirilen aşılar için geri sayım sürerken, birçok kişi “Aşı olmak zorunlu tutulabilir mi?” sorusunun yanıtını merak etmeye başladı. Konuyu hukuki yönden inceleyen Prof. Dr. Ersan Şen, kanuni düzenleme yapılmasının yerinde olacağını söylüyor.

Bilim insanları koronayı yok edecek silahı aşı olarak geliştirdiler. Aşılara verilen acil kullanım izinleri, güvenli ve etkin olmadıkları anlamına gelmiyor. Şeffaflık ve iyi bir aşılama stratejisi ile Türkiye de bu beladan kurtulacak. Bu nedenle aşılanma önem kazanıyor.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, toplumun yüzde 60-70’i aşılanabilirse yaza kadar mesafe alınabileceğini belirterek, “Aşıyla ilgili soru işaretleri olabilir. Fakat bu pandemiyi durduracak aşıdan başka bir silah yok” diyenlerin başında geliyor.

Özlü hoca, konu ile ilgili açıklamaları ve uyarıları ile aylardır dikkat çeken isimlerden biridir. Şimdi de aşılanma konusunda yaptığı açıklamalarla dikkat çekmeye başladı.

Biz de aşılanmayı önemseyenlerin başında geliyoruz. Bu nedenle Prof. Dr. Özlü hocamızın bu konuda yaptığı açıklamaları sizlerle paylaşmak istedik:

“Hızlı bir şekilde aşılamaya geçebilirsek, tedbirlere, kısıtlamalara ve tavsiyelere uyarsak; yani toplumun yüzde 60-70’ ini aşılayabilirsek inşallah yaza kadar bir mesafe alabiliriz. Kontrolü sağlayabiliriz. Yoksa işimiz zor. Sanıyorum ki yaza kadar tedbirlerin uygulanmasıyla ve aşılamayla bir kontrol sağlanabilir. Güzel bir rahatlama elde edebiliriz, diye düşünüyorum. Ama koşullara uymazsak o zaman süreç daha da uzar. yaza kadar bir mesafe alabiliriz. Kontrolü sağlayabiliriz. Yoksa işimiz zor. Sanıyorum ki yaza kadar tedbirlerin uygulanmasıyla ve aşılamayla bir kontrol sağlanabilir. Güzel bir rahatlama elde edebiliriz, diye düşünüyorum. Ama koşullara uymazsak o zaman süreç daha da uzar. Aşıyla ilgili soru işaretleri olabilir. Ama aşıdan başka bir çözüm yok. Bu pandemiyi durduracak aşıdan başka bir silah yok. Bir yıldır virüsten kaçıyoruz. Evlerimizdeyiz fakat durduramıyoruz. Virüs yayılıyor, durduramıyoruz. Her gün 250 vatandaşımız ölüyor. Birilerinin annesi, babası, kardeşi, eşi çocuğu ölüyor. Yarın bunların arasında siz ya da ben de olabilirim. Bunun garantisi yok. Bu süreç böyle devam ederken, bu yangın her tarafı sarmış iken aşıdan başka bir çıkış yolu da yok. Onun için aşı yaptıracağız. Tereddüttü olanlar düşünüp tartacaklar. Ama zamanla tereddütleri azalacak. Biz sağlıkçılar olarak hemen yaptıracağız. Siz de etrafınızda aşı yaptıranları göreceksiniz. Bir sorun yaşamadıklarını görünce; aşı yaptırma konusunda talep artacaktır. Keşke daha çok kişi aşılansa ve daha hızlı aşılanma yapılabilse bir an önce bu salgın bitse. Bir yıldır herkes evinde mahsur kaldı. İnsanlar, işine gidemiyor. Ekonomik açıdan da sıkıntıya girdiler. İnsanların psikolojileri bozuldu. Kimse eşiyle dostuyla bir araya gelemiyor. Aşı olup normal hayatımıza devam etmek istiyoruz. Aşının tabi ki riskleri var; ama normal hastalığa göre çok düşük. Bu güne kadar dünyada milyonlarca aşı yapıldı. Şu anda dünyada aşı yapılıyor. Kaç gündür Amerika’da, İngiltere’de Avrupa Birliği ülkelerinde aşı yapılıyor. Bizde de şu anda deneme amaçlı yapılıyor. Şu ana kadar aşıdan ölen birisini duydunuz mu? Ama kovidden her gün dünyada 15 bin kişi ölüyor. Onun için aşıyla oluşan risk, çok düşük. Ancak hastalıktan dolayı risk çok büyük.”

Özetleyelim:

Covid-19’dan kurtulabilmek, geçen yıl yaşadıklarımızı unutabilmek için aşının tek silah olduğunu ve aşılanmak durumunda olacağımızın bilinci içinde olmalıyız. Hiç kuşkusuz aşının bazı yan etkileri ve sıkıntıları da olacak. Ancak, pandemiyi yaşamaktansa aşılanmanın daha yerinde olabileceği görüşünde olanların sayısı da hızla artıyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz