Enflasyon bu yıl en az %9.4 olacak

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, bu yılın sonunda enflasyonun yüzde 9.4 olarak gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini söyledi.

Enflasyon Raporu 2021-I’in tanıtım toplantısında konuşan Ağbal, tahminlerinde enflasyon görünümünün esas alındığını, ek olarak gıda ve ithalat fiyatlarının da gözden geçirildiğini dile getirdi.

Merkez Bankası başkanı, bu yıl için ithal fiyat artışı tahmininin yüzde 5’ten yüzde 6.5’e çıkarıldığını, 2022 yılı içi de yüzde 0.3 olarak belirlendiğini ifade etti.

Ağbal, 2021 için gıda enflasyonunun yüzde 11.5’e revize edildiğini, 2020 için de yüzde 9.4 olarak belirlendiğini aktardı.

“Enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz” diyen Ağbal, enflasyonun bu yılın sonunda yüzde 9.4, 2022’nin sonunda ise yüzde 7 olarak öngörüldüğünü ifade etti.
Ağbal, “Döviz kurlarında son aylardaki düşüş, enflasyon üzerindeki kur kaynaklı etkilerin azalacağını göstermektedir” diye konuştu.

‘Gerekirse ilave sıkılaştırma…’

MB başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yüzde 10.25 olan para politikası faizini önce 15’e sonrasında 17’ye çıkardık. Gerekirse ilave sıkılaşma yapacağımızı ifade ettik. Para politikası kurulu elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecek. Enflasyon hedeflemesi rejimi sade bir operasyonel çerçevede tüm unsurlarıyla sürdürülecektir.