Yumurta fiyatları uçuşa geçti…

Yumurta fiyatları

uçuşa geçti…

Necdet SİVASLI

Ortalıkta özellikle gıda fiyatlarındaki pahalılığa şimdi de yumurta katıldı. Son birkaç aydır zam üzerine zam gören yumurta fiyatları şimdi el yakıyor. Üreticiler yem fiyatlarına gelen zamla hükümeti suçluyor, tüketiciler ise ne yapacaklarını şaşırmış durumda.

Bu satırlar yazılırken ayçiçeği yağının fiyatının %60, yumurta fiyatının ise %25 zamlandığı haberleri geliyordu. Tavuk fiyatları ise neredeyse et fiyatları ayarına gelmek üzere. Süt ve süt ürünlerindeki artışı ise başka bir yazımızda ele alacağız.

Yumurtada fiyat artışı gün geçtikçe artarak devam ediyor. Yumurtaya son bir ayda yüzde 30 zam gelirken, vatandaşlar durumu tepkili. Yumurtanın kolisinin 32 TL’den satılmasına ise vatandaşlar tepki göstererek fiyatların anormal olduğunu dile getirdiler.

Vatandaşlar neredeyse her gün tükettikleri yumurtada yaşanan fiyat artışının kendilerini zora soktuğunu ve bu yüzden yumurta alamadıklarından dert yakındılar. Irak’ın yumurta ihracatının durmasının ardından dip yapan yumurta fiyatları, pandemi sürecinin ardından ise zirve yapmaya başladı.

Son bir ay içerisinde yumurtanın koli fiyatına gelen yüzde 30’luk zam 30’lu yumurta kolisinin üreticiden çıkış fiyatının 15 ile 16 lira arasında olduğunu, ancak fiyatın boyuta ve büyüklüğe göre değiştiğini sözlerine ekleyen yumurta satıcıları durumdan memnun olmadıklarını vurguluyor.

Şimdi konu ile ilgili gelişen bir haber var buna göz atalım:

2020 Ekim ayında 14 lira olan 30’lu yumurta kolisi, 35-40 TL’ye yükseldi. Tavuk fiyatlarına ise kilo başına 2-3 TL zam geldi.

Samsun Kasaplar Odası Tavuktan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Pamuk, yumurtanın fiyatının artmasının önüne geçilmezse, yumurtanın kolisinin 50 TL’ye kadar çıkabileceğine dikkat çekti.

Yumurtanın fiyatının değerinden oldukça fazla arttığını dile getiren Mustafa Pamuk’un açıklamaları da şöyle:

“Tavuk ve yumurtadaki artışın sebebini dolar olarak söylüyorlar. Tavuk dolar yiyor diyebiliriz. Tavuk kilo bazında en az 2-3 lira zamlandı. Tavuğun kilosuna bu zam gelirken asıl zam yumurtaya geldi. Yumurta satışını da kaldırdık. Yumurta satmazsak fiyat düşer diye düşünüyoruz. Birçok esnaf da böyle yapıyor. 35-40 TL’ye kadar yumurtanın kolisi satılıyor. 15-20 liraya alınmayan yumurtanın kolisi bu günlerde 35-40 liradan satılıyor. Vatandaş da mecburen yemek zorunda kalıyor. Müşteriye anlatırken utanıyoruz. Yumurta korkunç bir şekilde artmaya devam ediyor. ‘Altın yumurtlayan tavuk’ durumu gerçek oluyor. Eğer ki önlem alınmazsa bir koli yumurtayı 50 TL’ye yiyebiliriz. Pandeminin ardından zamlar coşmaya başladı. Buna bir ‘fırsatçılık’ mı denir bilinmiyor. Bu kadar zam gelmemesi lazım. Bunun kesinlikle denetlenmesi lazım. Zamlardan önce tavuk fiyatları kilo başına 10-15 TL arasındaydı. Şimdi onun üstüne kilo başına 2 TL daha zam geldi. Tavukta 2 TL fiyat oynarken, yumurtadaki fiyat oynaması ise 15 TL oldu. Arada büyük bir uçurum var. Pandemiden önce yumurtanın kolisini 13’e alıp, 15’e satıyorduk. Şimdi alma şansımız bile yok. Yumurtanın gramajı konusunda da bir sıkıntı var. 13 numara dediğimiz 1 kilo 600 gramlık tavuğun yumurtası ile 2 kilo 100 gram tavuğun yumurtası bir değil. O arada da bir üç kâğıt dönüyor. İnsanlar aynı marka, aynı yumurta diyor ama fiyat farklı diyor. Bu gramaj farkını bilmiyorlar. 2 kilo 100 gram satan adam ben 35-40 TL’den satıyorum diyor, bunda da haklı olabilir. Ama 1 kilo 600 gramlık satan da rekabet ettim deyip, 25 TL’den satıyor. Ama gramaj farkını söylemiyor.”

Hemen söylemeliyiz:

Afyonkarahisar yumurta üreticilerinin de görüşü aşağı yukarı Samsun üreticilerinin görüşleri ile kesişiyor.

Üreten de satan da alan da şikayetçi. Soruna çözümü ise bizi yönetenler bulacak. Özetle yine olan tüketiciye oluyor.

necdetbuluz@g.mail.com

www.facebook.com/necdet.buluz