BORÇ YÜKÜ ALTINDA EZİLEN ÇİFTÇİLERİMİZE DESTEK ŞART

CHP’Lİ HAKVERDİ’DEN ÇİFTÇİLERİN TRAKTÖRÜNE HACZİ ÖNLEYECEK KANUN TEKLİFİ!

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, İcra İflas Kanununda yapılacak düzenleme ile borçlu çiftçilerin traktörünün haczolunamaz mallar arasında yer almasını düzenleyen kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

Teklifle kanunda borçlu çiftçilerin hazcolunamayacak malları arasında traktör’ün geçmemesinin çiftçiyi zor durumda bıraktığı ve uygulamada aksaklıklara yol açtığını belirten Hakverdi;

“İçinden geçtiğimiz salgın ve ekonomik kriz döneminde dünyada ve ülkemizde tarım ve hayvancılığın önemi daha fazla anlaşılır hale gelmiştir. Dünyada birçok ülke üretilen tarım ürünlerinin kalitesini ve rekoltelerini artırmak amacıyla çiftçilerini desteklemekte, tarım planlaması yapmakta ve modern aletler ile bilimsel tarım yapmaktadır. Ülkemizde maalesef çiftçilerimiz Anayasa’dan kaynaklı haklarını dahi alamamakta ve borç batağında üretim yapmaya çalışmaktadır. Tüm bunların sonucunda özellikle son dönemde ülkemizin ekili alanları ve üretim her yıl düşmektedir. Bu doğal olarak ülkemizi kendi kendine yeten bir ülke konumundan hızla uzaklaştırmış 20 yıl önce ihraç ettiği birçok ürünü ithal eder duruma getirmiştir.

ÇİFTÇİLERİMİZ YETERLİ DEVLET DESTEĞİNİ ALAMADIĞI İÇİN ÜRETİMİ BIRAKMA NOKTASINA GELDİ.

Bankalar ve kredi kooperatiflerine borç yükü artan çiftçilerimiz yeterli desteği göremediği ve artan girdi maliyetleri yüzünden kar edemez ve borcunu ödeyemez duruma gelmiştir. Her yeni güne haciz korkusu ile başlayan çiftçilerin artık üretimde ilk sırada gelen olmazsa olmazı traktörleri dahi haczedilmeye başlamıştır. Üretim araçlarının başında gelen traktör ve buna bağlı teçhizatın elinden alınması ile çiftçilerimizi tamamen üretimi bırakmaya zorlanmaktadır. Bu durum karşısında çiftçiler çaresiz ve çözüm beklemektedir.

TRAKTÖR ÇİFTÇİNİN OLMAZSA OLMAZIDIR HAZCEDİLEMEZ!

İcra İflas Kanununda “Borçlu çiftçi ise kendisinin ve ailesinin geçimi için zaruri olan arazi ve çift hayvanları ve nakil vasıtaları ve diğer eklenti ve ziraat aletleri” haczedilemez dese de kanunda açıkça “Traktör” belirtilmediği için uygulamada farklılıklar görülmektedir. Bu yüzden ilgili kanun “Borçlu çiftçi ise kendisinin ve ailesinin geçimi için zaruri olan arazi ve çift hayvanları, traktörü ve nakil vasıtaları ve diğer eklenti ve ziraat aletleri” şeklinde düzenlenerek çiftçilerin traktörünün haczedilmeyeceği kesin olarak kanunla güvence altına alınmalı ve kanun bu şekli ile yeniden düzenlenerek günümüz ihtiyaçlarına cevap verir hale getirilmelidir.

BORÇ YÜKÜ ALTINDA EZİLEN ÇİFTÇİLERİMİZE DESTEK ŞART

Çiftçilerimiz borçlarını ödeyebilmek ve ülkemize katkı sunmak için üretmek istiyor. İktidara düşen, bir an önce çiftçilerimizin anayasal hakkı olan desteği çiftçilere sağlamak ve borç yükü altında ezilen çiftçilerimizin borçları ile ilgili yeni düzenlemeler yaparak bir an önce çiftçilerimizi rahatlatmaktır.” Dedi.