Yüzler gülecek…

Yüzler gülecek…

Necdet Buluz

Turizm sektöründe gelişmelere bakacak olursak, Bodrum’a bu yıl turist yağacak. Özellikle İngiliz ve Almanya’dan gelecek olan uçaklar tüm Avrupa’yı ülkemize hali ile Bodrum ve Dalaman’a taşıyacak. Bu sevindirici bir gelişme.

Pandemi ile mücadele tüm dünyada hızla sürüyor. Uzmanlar “Aşılama takviminin sona ermesi ile hayat yavaş yavaş normale dönecek” diyor.

Gerçek şu:

Pandemiden en fazla etkilenen sektörlerin başında turizm geliyor. Dünyada turizm gelirleri neredeyse dibe vurdu.

Pandeminin etkili olduğu 2020 yılında Türkiye’nin turizm geliri, bir önceki yıla göre yüzde 65,1 azalarak 12 milyar 59 milyon 320 bin dolara gerilemiş bulunuyor. Bu nedenle sektör gözünü yeni sezona dikti.

TÜİK verilerine göre ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2020 yılı dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 57,7 azalarak 4 milyon 582 bin 698 kişi oldu. Bunların yüzde 79,5’ini 3 milyon 642 bin 367 kişi ile yabancılar, yüzde 20,5’ini ise 940 bin 331 kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.

Ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 69,5 azalarak 15 milyon 826 bin 266 kişi oldu. Bunların yüzde 80,3’ünü 12 milyon 708 bin 265 kişi ile yabancılar, yüzde 19,7’sini ise 3 milyon 118 bin 1 kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.

Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşlarımızın harcamalarından oluşan turizm gideri, dördüncü çeyrekte geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 81,9 azalarak 184 milyon 974 bin dolar oldu. Bunun 182 milyon 245 bin dolarını kişisel, 2 milyon 729 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

Yıllık olarak değerlendirildiğinde; turizm gideri, geçen yıla göre yüzde 74,9 azalarak 1 milyar 104 milyon 545 bin dolar oldu. Bunun 953 milyon 881 bin dolarını kişisel, 150 milyon 664 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

Türkiye geçtiğimiz turizm sezonunda beklediğini bulamadı. Yüzler yeni sezona çevrildi. İlgililer “Yeni sezonda turizmde patlama yaşanabilir. Bu konuda umutluyuz” mesajları veriyor.

Antalya’yı Rusya ve Ukraynalı turistler kurtarıyor. Kent Konseyi yetkilileri de yaptıkları açıklamalarda “Eğer Rusya ve Ukraynalı turistler olmasa dükkânı çoktan kapatırdık” diyor.

Diğer turizm kentlerimizi Almanya, İngiltere ve diğer bazı AB ülkelerinden gelen turistler kurtarıyor. Özellikle İngiltere, Türkiye için çok önem taşıyor.

İngiliz hava yolu şirketi ve tur operatörü EasyJet, İngiltere’nin iki havalimanından Bodrum ve Dalaman’a yapacağı sefer sayılarını arttırma kararını almış olması yüzleri güldürdü.
Bunun açılımı şu:

İngiliz turistlerin Türkiye aşkı bitmiyor.

İngiltere’de yapılan bir anketin sonuçlarına göre Türkiye’yi tercih eden İngilizler “Türkiye’de rahat ediyoruz. Güneş, deniz ve yemekleri biz hitap ediyor. Aynı zamanda Türkiye’de tatil bizim için daha ucuz” diyor.

2021 sezonuna ilişkin belirsizlik sürse de, tur operatörleri ve hava yolu şirketleri sezon için planlamalarını güncelliyor. Türkiye her zaman olduğu gibi yine listelerin başında yer alıyor.

Londra-Gatwick Havalimanı’dan Bodrum’a dönük seferlerini arttırma kararı alan EasyJet, 3 Nisan’dan itibaren Cumartesi, Pazar ve Salı günleri günleri iki uçuşla başlayacağı operasyonlarına, 3 Mayıs’tan itibaren Pazartesi, 1 Temmuz’dan itibaren ise Perşembe günlerini de ekleyecek. Bu şekilde Gatwick-Bodrum uçuşları 3 Mayıs itibariyle haftada 9, 1 Temmuz’dan itibaren de haftada 10 uçuş olarak yapılacak.

Gatwick-Dalaman uçuşlarını da artıran şirket, 29 Mart’tan itibaren pazartesi günleri günde 3 uçuş olarak başlayacağı programına, 1 Mayıs’tan itibaren Perşembe ve Cumartesi günleri de 3’er uçuş ekleyecek. 6 Temmuz’da Salı günleri için de günde 3 uçuş planlayan şirket, yüksek sezonda Gatwick-Dalaman arasında haftada 17 sefer yapacak.

Şirket ayrıca, Manchester-Dalaman uçuşlarında da frekans artışına gitti. Buna göre, 2 Haziran’dan itibaren Bodrum’a çarşamba günleri günde 3 uçuş gerçekleştirecek.

Gözler Almanya’ya çevrildi. Başbakan Merkel son açıklamasında yüzleri güldüren açıklamalarda bulundu ve Alman vatandaşların Türkiye’de tatil yapmalarının yolunun açılacağının müjdesini verdi.

Geçen yıl Türkiye’ye sınırlı gelen gurbetçilerin de bu sezon yoğun olarak Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.

Özet:

Turizmde Türkiye bu sezon patlama yapabilir.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz