Çin aşısının koruyuculuğu :%83.5

Hacettepe Üniversitesi, Çin’den alınan Sinovac aşısının üçüncü faz sonuçlarını açıkladı.

Buna göre aşının etkililiği yüzde 83.5, hastanede yatışı engelleme oranı ise yüzde 100.

Hacettepe Üniversitesi koordinatörlüğünde, 24 merkezde yürütülen üçüncü faz çalışmaları tamamlandı.

Üniversitenin yazılı açıklamasında, sağlıklı gönüllülerle yürütülen üçüncü faz klinik çalışmasının amacının, Covid-19 pandemisine karşı geliştirilen CoronaVac aşısının güvenliğini ve RT-PCR ile doğrulanmış hastalığa karşı koruyuculuğunu değerlendirmek olduğu belirtildi.

Açıklamada, bu çalışmanın çift kör randomize plasebo kontrollü bir klinik çalışma olduğu, yani gönüllülerin bir kısmına gerçek aşı diğer bölümüne ise plasebo verildiği kaydedildi.

Hangi gönüllüye ne yapıldığının gönüllü ve araştırma ekibi tarafından bilinmediğine dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi: “Çalışmanın protokolünde sağlık çalışanları (K-1 Kohortu) ve normal riskli gönüllüller (K-2 Kohortu) olmak üzere iki aşama olarak ve toplamda 12 bin 450 gönüllünün dahil edilmesi planlanmaktaydı. Sağlık çalışanlarından oluşan K-1 kohortuna her iki aşı uygulamasının bir uygulaması gerçek aşı olurken, normal riskli gönüllüler bölümünde yapılan her üç aşı uygulamasının iki uygulaması gerçek aşı koluna randomize edilmiştir, yani gönüllülere gerçek aşı yapılma ihtimali 2/3’tür.”