Endişeli bekleyiş….

Mutant virüslerin yayılım hızını arttırdığına dikkat çeken Sağlık Bakanı Koca, “76 ilimizde 41 bin 488 İngiltere mutantı, 9 ilimizde 61 Güney Afrika mutantı, 1 ilimizde 2 California-NewYork mutantı ve 1 adet de Brezilya mutantı tespit edilmiştir” dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı yazılı açıklamada özetle şunları kaydetti:

“Hastalığın ülkemizdeki seyri tüm dünyada olduğu gibi yüksek sayıda kişiye virüsün hızla bulaştığı ve tedbirlerle kontrol altına alındığı dalgalar şeklinde kendisini hissettirdi. Salgını kontrol altına aldıkça daha çok eski günlerin özlemi ile hareket ederken hastalık can yakmaya başlayınca zorunlu olarak tedbirlere sarılmakla geçti günler. Bu nedenle bazı dönemler neden eskiye dönmüyoruz sesleri, bazı dönemlerde ise neden daha çok kapanmıyoruz sesleri yükseldi. Bunun maalesef bilimsel bir tecrübesi ve tek doğrusu yok.

MUTANT VİRÜSLER ARTIYOR

Tüm tedbirlere rağmen, dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de yayılım hızlı bir seyir izlemektedir. Mutant virüsler yayılım hızını arttırmıştır. Her ne kadar bu artış hastanelere yatışları paralel şekilde etkilemese de çok vaka çok hasta potansiyelini barındırıyor. Hızlı yayılan mutantlar görece daha hafif seyretse de çok bulaştıkları için korumamız gereken bünyelere de daha hızlı ulaşıyor. Alınan tüm tedbirlere rağmen maalesef gün geçtikçe mutant virüsler tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artmaktadır.
Geçtiğimiz günlerde açıklanan haftalık vaka oranları, bazı illerde kırmızı kategoriye geçme endişesi yarattı. Kırmızı illerde de vaka artışı durmadı. Uzmanlar 15 Mart’taki vaka sayılarının haritayı yeniden şekillendireceğine dikkat çekti ve “Artış olursa yeniden çok ciddi kısıtlamalar gelebilir” uyarısını yaptı. Türkiye’nin vaka artışlarında ve piklerde Avrupa’nın 2 ay gerisinden geldiğine dikkat çeken uzmanlar 3’ncü pik için nisan ayına dikkat çekti.
1 Mart’ta açıklanan Türkiye’nin koronavirüs haritasında iller, 100 bin kişide görülen koronavirüs vaka oranlarına göre 4 renge ayrılmıştı. Bu haritada ‘çok yüksek riskli’ iller kırmızıyla gösterilmiş; mavi, sarı ve turuncu illerde yeni kontrollü normalleşmeye geçilmişti. Ancak geçen haftaki vaka haritasında kırmızı olmayan illerde de yoğun vaka artışı yaşanınca kısıtlamaların geri dönebileceği endişesi gündeme geldi.