İktidar cephesinde oy kaybı sürüyor…

İktidar cephesinde oy

kaybı sürüyor…

Necdet Buluz

Gerek siyasi partiler gerekse bağımsız kamuoyu araştırma grupları sürekli anket yapıyor. Bir ya da iki puanlık yanılma payı ile seçim sonuçlarını bugüne kadar en doğru tahmin eden Avrasya Araştırma yeni bir anket daha düzenledi.

Özetleyelim:

AK Parti ve küçük ortağı MHP her geçen gün oy kaybına uğruyor. Oyunu en çok artıran parti de İYİ Parti olarak öne çıkıyor. Hemen her anket sonunda İYİ Parti oylarında yükseliş görülüyor.

İşin bir başka ilginç tarafı da şu:

Ana muhalefet partisi CHP’nin oylarında beklenen artış görülmüyor. O nedenle CHP’nin yeni stratejiler üretmesi gerektiği görüşü ağırlık kazanıyor.

MHP, giderek zayıflıyor. Son ankette de Milliyetçi Hareket’in baraj altında kaldığını görüyoruz.

AK Parti’den koparak yeni parti kuran Babacan ve Davutoğlu’nun son anket sonuçlarında %2’ye yakın oy aldıkları ve beklenen tırmanışı gösteremedikleri görülüyor.

Şu da var:

Babacan ve Davutoğlu AK Parti oylarından pay alıyor. İktidar partisini birkaç puan kemirdikleri bir gerçek.

Şimdi son yapılan anket sonuçlarına birlikte göz atalım:

Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz, son anket sonuçlarını yayımladı. Yapılan ankette kararsızlar dağıtılmadan önce AKP yüzde 29 oy alırken, ittifakın diğer ortağı MHP yüzde 6,8 ile baraj altında kaldı.

Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz, son anket sonuçlarını yayımladı. Yapılan ankette kararsızlar dağıtılmadan önce AKP yüzde 29 oy alırken, ittifakın diğer ortağı MHP yüzde 6,8 ile baraj altında kaldı.

Kararsızlar dağıtılmadan partilerin oy oranı şöyle:

AKP: Yüzde 29,0

CHP: Yüzde 18,2

Kararsızım: Yüzde 13,8

İYİ Parti: Yüzde 12,9

HDP: Yüzde 9,3

MHP: Yüzde 6,8

Oy kullanmayacağım: Yüzde 6,7

DEVA Partisi: Yüzde 2,0

Gelecek Partisi: Yüzde 0,6

Diğer: Yüzde 0,5

Kararsızlar dağıtıldıktan sonra partilerin oy oranı da şöyle şekilleniyor:

AKP: Yüzde 35,4

CHP: Yüzde 22

İYİ Parti: Yüzde 16,5

HDP: Yüzde 11,3

MHP: Yüzde 8,3

DEVA Partisi: Yüzde 2,9

Gelecek Partisi: Yüzde 1,2

Saadet Partisi: Yüzde 1,2

Şu gerçek ortaya çıkıyor:

Ekonomideki kötü gidiş, iktidara oy kaybettiriyor. Geçinemeyenlerin ve işsizlerin sayısındaki artış oyların düşüşlerinde en belirgin neden olarak ifade ediliyor. Ekonomide işler düzeltilemezse oy kayıplarının daha da sürebileceğini düşünüyoruz.

Bugüne kadar iktidarlar mutfaklardaki yangın nedeni ile koltuklarından indirildi. Bugüne yüzümüzü döndüğümüzde aynı tabloyu görmekteyiz. Mutfaklardaki yangın her geçen gün daha da artıyor.

Ekonomide ve işsizlikte beklenen olumlu adımlar atılmadığı takdirde sıkıntının ve iktidar cephesinin oy kaybının önlenemeyeceği görüşümüzü biz de altını kalınca çizerek vurgulamak istiyoruz.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz