Seyahatler konusunda

kafalar karışık…

Necdet Buluz

Dünyayı kasıp kavuran pandemi ile mücadele sürerken, yurtdışı seyahatlerde de güncel korona önlemleri alınmaya başladı. Bu konuda kafalar biraz karışık. Hemen her geçen gün ortaya bir konu atılıyor. Tartışmalar başlıyor. Bazı konular tam netlik kazanmayınca da kafalardaki karışıklıklar da artmaya başlıyor.

Nedenine gelince:

Bazı ülkeler gelen yolculardan HES kodu yanı sıra aşı belgesi de isteyecek. Özellikle Çin aşısı yaptıranların yabancı ülkelere giriş yapamayacakları açıklanmıştı. Sonradan bu haber yalanlandı. Çin aşısı olanlar da ülkelere rahatça giriş yapabilecekler.

Konu bizi de yakından ilgilendiriyor. Türk vatandaşları yurt dışı seyahatlerini nasıl gerçekleştirecek. Kafalardaki sorulara yanıt bulmaya çalışacağız. Bu nedenle Türkiye’ye gelenlerden ya da Türkiye’den çıkış yapan Türk vatandaşlarından hangi belgeler istenilecek, bu konuda bazı açıklamalar var.

Görebildiğimiz kadarı ile bundan sonra yurt dışı seyahatler eskisi gibi olmayacak. İstenen belgelerde bir eksiklik olursa sonu hüsranla bitebilir. Bu nedenle tüm seyahat edecek kişilerin hazırlıklı olması gerekiyor.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü(SHGM), covid-19 tedbirleri kapsamında ülkelere giriş tablosunu yayımladı. Buna göre yurt dışından gelecek yolcuların yanı sıra, yurt dışına seyahat edecek yolcuların gitmek istediği ülkelerdeki güncel şartları belirtilen kurallar tablo halinde paylaşıldı.

Konuya ilişkin SHGM’nin internet sitesinden yapılan açıklamada, “Ülkemizden yurt dışına seyahat edecek yolcuların ve ülkemize yurtdışından giriş yapacak yolcuların, Covid-19 tedbirleri kapsamında uymaları gereken kurallar ve şartlarla ilgili; Genel Müdürlüğümüzce hazırlanan Ülkelere Giriş Tablosu yayımlandı” denildi.

Belirtilen kurallara göre İngiltere, Danimarka, Brezilya ve Güney Afrika’dan korona virüs önlemleri kapsamında Türkiye’ye direkt uçuşlar yapılmıyor. Ancak bahsi geçen ülkelerde bulunmuş yolcuların Türkiye’ye uçuşu bulunan farklı bir ülke üzerinden gelen yolcular ise 72 saat içerisinde alınmış negatif PCR testinin yanı sıra, 14 günlük ev karantinasında kalma zorunluluğu bulunuyor. Diğer ülkelerden Türkiye’ye gelen yolcular ise PCR testiyle yurda giriş yapabilecek.

Tabloda yer alan bilgilere göre, Türkiye’den ABD’ye seyahat edecek yolcular için 2 yaş ve üstü kişilerin uçuştan önceki 3 takvim günü içinde covıd-19 testi yaptırma ve negatif sonuçlarını yazılı olarak uçuş öncesinde ilgili havayolları yetkililerine ibraz etme zorunluluğu bulunuyor. Daha önce virüse yakalanmış olan kişilerin ise uçuştan önceki 90 gün içinde covıd-19’dan iyileştiklerine dair belgeler sunmaları gerekiyor.

Türkiye’den turist vizesiyle ülkeye girişlere izin vermeyen Almanya, sadece önemli bir rolde hizmet eden veya seyahatlerine acil bir ihtiyaç olan kişiler giriş yapabilmelerine izin veriyor.

Bu yolcuların ülkeye girişten 48 saat önce yaptırılmış negatif PCR, RT-LAMP ve TMA test sonucu ibrazı gerekiyor.

Öte yandan diğer Avrupa ülkeleri de Türkiye’den turist vizesiyle yolcu kabul etmiyor. Türkiye’den Avrupa’ya seyahat etmenin daha da sıkıntılı hale gelebileceği görülüyor.

Pandemi nedeni ile yurtdışı seyahatlerde kısıtlamalar olabilir. Beklenen uçuşlar yapılmaz. Konu hakkında yapılan açıklamalarda normale dönmenin en az 5 yıl alabileceği hesaplanıyor

Dikkat edilecek olursa birçok ülke halen riskli gördükleri ülkelere uçak seferi düzenlemiyor. Ülkelerine de uçakların gelmesine izin vermiyor. Geçen yıl olduğu gibi havayolu ulaşımında bu yıl da sıkıntıların ve bazı aksamaların olabileceğini şimdiden söyleyebiliriz.

Şunu da ekleyelim:

Bu durum ülkelerdeki turizm hareketliliğini de etkileyecektir. Uçaklar beklenen uçuşları gerçekleştiremeyince yurt dışı tatillerinde de duraksamalar olur, çoğu rezervasyonlar iptale dönüşür. Bu durumdan en çok etkilenecek sektörün turizm olabileceği de açıkça görülüyor.

Kaldı ki bazı ülkeler, gelen yolcuların bir süre karantinada kalabileceği konusunda kararlar alıyor. Böyle durumlarda seyahat edecek olanların seyahatten vaz geçebileceklerine de vurgu yapılıyor.

Japonya, Güney Kore gibi bazı Uzakdoğu ülkeleri ise sağlık konusunda daha hassa davranıyor. Turist ve turizme yönelik çalışmalar yerine ülkelerinde salgının sona ermesini birinci konu olarak değerlendiriyor.

Bu nedenle adı geçen bu ülkelere girişlerde de sıkıntılar yaşanabilir.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz