“HEMŞİRELERİN SORUNLARI GÖRMEZDEN GELİNEMEZ”

CHP’Lİ BİNGÖL: “HEMŞİRELERİN SORUNLARI GÖRMEZDEN GELİNEMEZ”

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Covid-19 ile mücadelede en ön safta yer alan hemşirelerin çalışma koşullarındaki sorunları ve taleplerini TBMM gündemine taşıdı. Bingöl, “Hemşirelerimiz sağlık sisteminin en önemli parçalarından biri. Halk sağlığını koruyabilmek için mücadele eden, bu yolda ikinci hatta üçüncü kez enfekte olan hemşirelerimiz var. Bu fedakarlığın karşılığında hemşirelerimizin sorunları görmezden gelinmemeli ve TBMM’de derhal çare üretilmeli” dedi.

Devlet ve özel hastanelerde görev yapan hemşire sayısındaki eksiklik sağlık sistemini tehdit eder hale geldi. OECD ülkelerinde ortalama 100 bin kişiye bin 25 ebe ve hemşire düşerken, Türkiye’de bu sayı 100 bin kişiye 306 hemşire seviyesinde kaldı. CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, hemşirelerin çalışma koşulları ve özlük haklarından kaynaklı sorunlarının tespiti ve çözümü için TBMM’de çalışma başlatılmasını önerdi.

ADALETSİZLİKLER GİDERİLMELİ

Bingöl, “Sağlık Bakanlığı’nın 2020 Faaliyet Raporu’na göre Türkiye’de kamuda 156 bin 972 hemşire göreve devam ederken, özel kurumlardaki hemşireler ile birlikte bu sayı 200 bine yaklaştı. Bu rakamlar OECD ortalamalarının çok gerisinde ve özellikle pandemi koşullarında artan iş yükü nedeniyle hemşirelerimiz çok zor durumda. Bir hemşirenin kaç hastaya bakım verebileceği, aralıksız kaç saat çalıştırılabileceği, haftada en fazla kaç saat mesai yapması gerektiği konusunda neredeyse her hastanede farklı uygulamalar söz konusu. Ayrıca döner sermaye, performansa dayalı vb. ek ödemelerde de ciddi adaletsizlik yaratıyor” dedi.

ÜÇÜNCÜ KEZ ENFEKTE OLAN HEMŞİRELER VAR

Türk Hemşireler Derneği’nin Covid-19 Mevcut Durum Analizi Raporu’nu da anımsatan Bingöl, “Hemşirelerin çalışma koşulları ve özlük hakları bakımından maruz bırakıldıkları mağduriyetlerin pandemi koşullarında katlanarak arttığını görüyoruz. COVID-19 enfeksiyonu geçiren ve iki doz aşı sonrası ikinci, üçüncü kez enfekte olan hemşirelerin de bulunduğunu biliyoruz. Sağlık emekçileri Sağlık Bakanlığı’ndan verilerin tam ve ayrıntılı olarak açıklanması talep ediyorlar” ifadelerini kullandı.

EĞİTİM VE ATAMA TALEBİ KARŞILANMALI

Bingöl, pandemi koşullarının hemşirelik eğitimi için de ciddi sorunlara yol açtığını, hemşirelik öğrencilerinin aşılanamaması nedeniyle klinik uygulama için hastanelere gidemediğini, hemşire akademisyenlerin öğrencilerinin eğitimi için hastanelerde bulunamadığını ve riskli grup olarak değerlendirilmedikleri için de aşılama yapılamadığını vurguladı. Binlerce sağlık emekçisinin atama beklediğini Sağlık Bakanlığı’na hatırlatan Bingöl, hemşirelerin özlük hakları ve çalışma koşullarındaki sorunların araştırılması ve mevcut sorunların giderilmesi amacıyla TBMM’de araştırma komisyonu kurulmasını önerdi.