Kamuda ”FİŞLEME”ye muhalefet engeli

AKP tarafından kanunlaşması için TBMM ye sunulan ,Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kanun teklifi muhalefetin oylarıyla reddedildi.
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir Twitter’dan, “AKP ve MHP milletvekilleri şaşkın…” diye yazdı.

Dün TBMM’de teklifle ilgili konuşan İYİ Parti Grup Başkan Vekili Dursun Müsavat Dervişoğlu, 15 Temmuz’u anımsatarak, ‘bu olayın ardından iktidarın kamu hizmeti ve işe alımlarda güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmış olunması şartı aramaya başladığını’ dile getirmişti.
CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Özden Kaboğlu, teklifin açıkça Anayasa’ya aykırı olduğunu öne sürerek, kabul edilmesi durumunda Anayasa Mahkemesi’ne taşınacağını belirtti.

Kaboğlu, teklifle masumiyet karinesinin ihlal edildiğini, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasıyla birtakım öznel değerlendirmelerin yapılabileceğini, bu nedenle vatandaşların kamu hizmetine atanmasının engellenebileceğini, bu durumun da Anayasa’ya aykırı olduğunu savundu.

Kamu görevinde diploma ve liyakatin esas olduğunu anlatan Kaboğlu, düzenlemeyle bireylerin fişlenmesinin meşrulaştırıldığını öne sürdü.