Kildeki mucize…

Kildeki mucize…

Necdet Buluz

Geçenlerde Paris Vogue’de ilginç olan bazı yazılar okudum. Bu yazılardan birinde Victoria Beckham saç ve cilt bakımı ile ilgili hayranları ile yaptığı paylaşımda kil mucizesinden söz ediyor. Kullandığı nemlendiricilerde kilin bulunduğunu ve bunun cilt sağlığında çok önemli olduğunu söylüyor.

Kilin önemini söylemeye gerek var mı? Çok özel bir toprak yapısı. Sağlık için çok önemli. Arındırıcı terapi ve cilde yapılan bir maske olarak da günümüzde öne çıkıyor. Özellikle de termal turizminde kil cilt bakımı için çokça kullanılıyor.

Bu yazıyı okuduktan sonra çocukluk yıllarıma döndüm.

Çocukluk yıllarım Sivas’ta geçti. Kil ve höllüğü o dönemlerde tanıdım. Saçlar killenerek yıkanırdı. Saç derilerini ve saçları pırıl pırıl yapardı. Kaplar killenerek temizlenirdi. Höllük ısıtılır kundaktaki çocukların altı höllükle bezlenirdi.

Tamamen doğal ve sağlık.

Halk arasında “höllük” olarak bilinen kil benzeri toprakla kundaklanan bebeklerin daha sağlıklı olduğu bilimsel olarak da ispatlandı, özellikle kış aylarında, bu yöntem sayesinde çocukların soğuklardan etkilenmediği de biliniyor.

Özet:

Çocuk bezi yerine eskiden höllük kullanılırdı.

Höllük olarak bilinen toprak belli noktalardan alınıyor. Her toprak kullanılmıyor. Aynı zamanda bir tür kil olan höllük elenerek, en ince hali elde ediliyor ve evde depolanıyor. Bu toprak, konulduğu kabın içinde ateşte kızdırılıyor. Daha sonra soğutulan toprak ılık haliyle bir bezin üzerine seriliyor ardından üzerine yatırılan çocuğun vücudunun yarısı toprakla kapatılıyor ve sarılıyor. Çocuk, kundaklama yaşını geçinceye kadar bu uygulama sürdürülüyor.

Sivas’ın bazı bölgelerinde höllük var. Hatta bu yerin adı “Höllüklük Mahallesi” olarak da geçiyor.

Eskiden bu toprağı arabalarda satarlar, halk kapılarının önüne gelen arabalardan ihtiyaçları kadar alırlardı. Kil ise höllüğün iyice inceltilmiş şeklidir.

Şimdi, kilden kozmetik dünyası da faydalanmaya başladı.

Daha önce Sivas’ta kurulan bir kozmetik ünitesi yıllardır killi şampuan, cilt temizliğinde kullanılan killi ürünler üretiyor. Bu ürünlerin çoğu da ihraç bile ediliyor. Şimdilerde ise kil, daha ünlü kozmetik firmalarınca da kullanılmaya başladı.

Şimdilerde ise kil dünyada paylaşılamıyor.

Türkiye’ de son dönemde moda haline gelen ‘kil’ doğal kozmetik pazarında savaş çıkardı. Saç ve cilde iyi gelen ve mineral zenginlik açısından en değerli maden olarak bilinen kil, maske, krem ve şampuan gibi ürünlerde kullanılmaya başlanınca kozmetik şirketleri arasındaki rekabet arttı.

Yıllar önce Sivaslı Ünal Karaca’nın Dermokil markasıyla kili endüstriyel ürün haline getiren girişimi, yabancı markalar tarafından yakın takibe alındı. Merdiven altı üreticilerin yanı sıra Türkiye’de faaliyet gösteren dev şirketler de kil içerikli ürünlerini pazara sokmaya başladı. Üreticilere işlenmiş kil satan aracı şirket sayısı da arttı.

Türkiye’de kozmetik şirketlerinin kili en çok kullandığı ürün yüz maskesi. Sadece bu ürün grubunda 50 milyon dolarlık bir pazar oluştuğunu söyleyen Dermokil Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Karaca, “Dermokil olarak bizim de en çok sattığımız ürün maske. Bizden sonra özellikle bu grupta 20’ye yakın merdiven altı marka çıktı. Bir sektör oluştu. Global markalar da kil içerikli ürünleriyle Türkiye’ye giriş yapmaya başladı” dedi.

Pazarda Garnier, Nivea, Avon, Oriflame gibi birçok markanın kil içerikli maskesi var. Kozmetik devi Loreal’in de yeni bir maskeyle pazara gireceği belirtiliyor.

Global oyuncuların yanı sıra TV’lerde tele-marketing kanalıyla da kil içerikli ürün satışı olduğunu söyleyen şirket yöneticileri, her ürüne güven duyulmaması gerektiğini belirtiyor. Maske dışında şampuan ve cilt bakım ürünleri dahil edildiğinde toplam pazarın 100 milyon dolara ulaştı.

Bu açıklamalardan sonra adı geçen ünlü markaların kilden ürettikleri kozmetiklerin dünyanın ünlü yıldızlarınca da beğeni ile kullanılmaya başladığı gerçeği ile karşılaşıyoruz.

Paris Vogue’de ünlü yıldız Victoria Beckham’ın açıklamalarını bu nedenle önemseyerek bu yazıyı yazıp sizlerle paylaşmak istedim.

Aynı dergide başka ünlülerin de kilden üretilen kozmetik ürünlerini severek kullandıklarına dair başka söyleşiler de var.

Şunu da eklemeliyim:

Çok kısa zaman içinde kil dünya kozmetik piyasalarında en aranılan madde olarak öne çıkacaktır.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz