Dolar 8,58’lik tarihi zirvesini gördü

Dolar/TL, Türkiye ekonomisinin geleceğine yönelik devam eden endişeler ve ABD verilerinin beklenenden daha hızlı bir toparlanmaya işaret etmesiyle 8,58’lik tarihi zirvesini gördü.

Dolar/TL dün günün büyük bölümünü 8,45 etrafında geçirdi. Ancak beklentilerden daha güçlü ABD verileri ve ABD tahvil getirilerindeki yükseliş sonrası yükseliş belirginleşti. Kur dün akşam en yüksek 8,5485’e kadar yükseldikten sonra bu sabah saat 10:45’te 8,58 seviyesinde işlem gördü. Avro/TL de 10,45 ile tarihi rekoruna ulaştı.

ABD ekonomisi etkili

Amerikan ekonomisinin hızlı toparlanması ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere ekonomiye verilen desteklerin geri çekilmeye beklenenden daha önce başlanacağı beklentisini pekiştiriyor. Bu süreç gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde satış baskısı yaratırken dış finansman ihtiyacı görece yüksek Türkiye gibi ülkeleri ise çok daha fazla etkiliyor.

Takip edilen başlıklar

Bugün iç piyasada Merkez Bankası’nın yılda iki kez açıkladığı Finansal İstikrar Raporu’nda yer alan ifadeler takip edilecek. Piyasa kapanışı ardından ise S&P’nin olası Türkiye not güncellemesi takip edilecek bir başka veri.

Bankacılar siyasi gündemde 2023 ya da daha erkene alınacak seçimlerde ittifakların nasıl şekilleneceğini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yapılacak ilk seçimde görevine devam edecek bir oy alıp almayacağını takip etmeye devam ediyor. Bu kapsamda son dönemde artan iç siyasi gerginlik de yakından izleniyor. Bu hafta iç siyaset salı ve çarşamba günü piyasada belirgin dalgalanmalara yol açtı.