Emniyet’in tartışılan genelgesine AHG-A’dan iptal davası

Emniyet’in tartışılan genelgesine AHG-A’dan iptal davası

AHG-A, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün kamusal alanda görevlerini yapan kolluk kuvvetlerinin ses ve görüntü kaydı alanları engellenmesini istediği genelgesine karşı Danıştay’da dava açtı. Başvuruda, genelgenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi.

Avukat Hakları Grubu-Ankara, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) çok tartışılan ses ve görüntü kaydı ile ilgili genelgesinin iptali için Danıştay’a iptal davası açtı. Başvuruda, uluslararası sözleşmeler ve kanunlarla teminat altına alınmış temel hak ve özgürlüklerin genelge ile ortadan kaldırılmaya çalışıldığı gerekçesiyle söz konusu genelgenin iptal edilmesi gerektiği belirtildi.

“Toplum nezdinde infial yaratacak bir konu”

Dilekçede, karar “toplum nezdinde infial yaratacak bir konu” olarak ifade edilirken, genelgenin ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü ve haberleşme hürriyetine müdahale niteliğinde olduğu belirtilerek kanuni dayanağının bulunmadığı belirtildi. AHG-A adına davacı Av. Kemal Ulusoy, EGM’nin genelgesiyle Anayasaya aykırı işlemlerin yapılmak istendiğini belirterek, “Anayasa tanımadan, genelgelerle her istediğimi yapabilirim düşüncesi çok tehlikeli. Milyonlarca insanı ilgilendiren, temel hak ve özgürlüklere doğrudan etki eden bu genelge bir an önce iptal edilmelidir” dedi.

İptal davasını açan Avukat Faruk Çayır ise, genelgede gerekçe olarak gösterilen, emniyet personelinin özel hayatının gizliliği ile yayınlanan genelgeye kılıf uydurulmaya çalışıldığını ifade ederek şunları söyledi: “Şeffaf olan bir kurumun böyle genelgelere ihtiyacı olmamalı. Ses ve görüntü paylaşımının bu denli hızlı yayıldığı ve insan hakkı ihlallerinde önemli kanıtlar oluşturduğu günümüzde, “orantılı güç” uyguladığını iddia edenlerin belli ki bir çekinceleri var. Bu çekincelerini 1 Mayıs eylemlerindeki tutumlarıyla da kanıtlamış oldular, basın emekçilerinin görüntü almalarına karşı yapılanlar ortadaydı. AHG-A olarak bu hukuksuzluğa karşı sessiz kalmadık ve iptal davamızı açtık. İnanıyoruz ki, bu kadar hukuksuzluğa bir tanesi daha eklenmeyecektir.”