“Kararsızlar seçimin kaderini çizer…”

“Kararsızlar seçimin

kaderini çizer…”

Necdet SİVASLI

Gezici Araştırma’nın patronu Murat Gezici yeni bir ankette kamuoyunun karşısına çıktı. Bugüne kadar yaptığı anketlerle dikkatleri çeken ve birkaç yanılma puanla seçim sonuçlarını isabetli olarak bilen Gezici’nin son anketinin de tartışma yaratacağı görülüyor.

Diğer bazı kamuoyu araştırma gruplarınca yapılan anketlerde öne çıkan ekonomi görülüyor. Bugün ekonomide yaşanan sıkıntıların evlerdeki mutfaklara yansıdığını görüyoruz. Bu işle uğraşan kadınlardan gelen feryatların seçim sandıklarına da yansıyabileceği ifade diliyor.

Gezici’nin anketinde kadınların önemli bir bölümünün AK Parti’den desteğini kesmeye başlamasında mutfaklardaki yangının önemli rol oynadığı görülüyor. Buna işsizlerin durumunu da eklememiz gerekiyor.

Muhalefet cephesinin oturup, iktidar partisinin hata yapıp oy kaybetmesini beklememesi gerekiyor. Eğer muhalefet iktidar olabilmek için umut dağıtamıyor ve özellikle de kararsızlar üzerinde etkili olamıyorsa işi zor görünüyor.

Dikkat edilecek olursa son bir yıldır yapılan çeşitli kamuoyu araştırmalarında kararsız oyların % 15-20 oranında olduğu görülüyor.

İktidarın giderek oy kaybettiğine dikkat çeken Gezici şu noktaya vurgu yapıyor:

“Seçimin kaderini kararsızlar tayin edecek.”

Gezici Araştırma Merkezi 2280 kişi ile mayıs ayında yaptığı araştırma raporuna göre; ikinci tura Kılıçdaroğlu 44,8, Erdoğan ise 43,1 aldığı kararsızların oranının ise 12,1 olduğu görüldü.

Bu şunu da gösteriyor:

Erdoğan partisini dışında kemikleşmiş bir oya sahip, araştırma sonunda bu oylarda da erimenin olduğu ortaya çıkıyor.

Seçmenin yüzde 85-87’si kime karar vereceğini biliyor. Karasız seçmen yüzde 12-14 bandındaki seçmen kitlesini oluşturuyor. Bu seçmen kitlesi ise gençlerden meydana geliyor.

Kararsızların % 75’i 18-36 yaş arası gençler olduğu belirtildi. Bu seçmenin en önemli sorunları; işsizlik, ekonomi ve gelecek kaygısı olduğu görülüyor.

Kılıçdaroğlu’nu başarılı bulanların oranı %38,7 kısmen başarılı diyenlerin oranı ise 17,2 olduğu ortaya çıktı. Murat Gezici, “ülkedeki ekonomik sorunların artması muhalefeti güçlü kılıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Gezici’nin son yaptığı anketle ilgili yaptığı açıklama özetle şöyle:

“Türkiye’de kadınlar, seçimler için önemli bir potansiyele sahip. Kadınların tutumlarının ne yönde değiştiği, yapılacak seçimlerin sonuçlarının ne olacağına dair de bir fikir veriyor. Öyle ki şuan baktığımızda, kadınlarda dikkate değer bir tutum değişikliğinin yaşandığını görebiliyoruz. Ve bu tutum değişikliğinde esas payı ise ev kadınları oluşturuyor. AKP söz konusu olduğunda, bu partiye daha önce destek veren kadınların yaklaşık % 10 – 15’nin partiden kopmaya başladıklarını görebiliyoruz. “Örneğin 18 – 34 yaş aralığında yer alan kadınların % 60’ından fazlası hükümetin; ekonomi, eğitim ve istihdam alanlarındaki politikasını başarılı bulmadığını ifade ediyor. Çünkü kadınlara “Ülkede en büyük sorun olarak neyi görüyorsunuz?” diye sorduğumuzda, verdikleri yanıtlar arasında ilk sırayı ekonomi oluşturuyor” diyen Gezici, “İşsizlik, eğitim eşitsizliği, gelecek kaygısı, temel ihtiyaçların karşılanamaması ekonomi ile ilgili yakından bağlantılı sorunlar olarak öne çıkıyor.

Görünen şu:

Kadınlar ve ( Z ) kuşağı dediğimiz gençlere hitap edebilen, bu kesimi ikna eden partiler seçimde öne çıkabilir.

Seçime daha iki yıl var. Bu süre içinde köprülerin altından daha çok sular akar.

Şunu da unutmayalım:

Ekonomide sıkıntılar var. Pandemi nedeni ile işler doğru dürüst yürümüyor. İçte ve dıştaki sorunlar bir türlü bitmiyor. Böyle bir ortamda iktidar partisinin erken genel seçim kararı alması mümkün mü?

Her ne kadar muhalefet partileri “erken genel seçime gidelim” diye bastırıyorsa da AK Parti ve küçük ortağı MHP’den bu konuda “Seçim zamanında yapılacak” açıklamaları geliyor.

Biz, AK Parti’nin de MHP’nin de sıkça anketler yaptırdığını biliyoruz. Düzenli yapılan bu anket sonuçları yayınlanmıyorsa da, iktidar ortaklarının bundan sonra nasıl bir adım atmaları yönünde yapılan anketlerin yol gösterici olduğunun da altını çizelim.

Ancak, muhalefet yine de “Bu hükümet bu yükü kaldıramıyor, eninde sonunda erken genel seçim kararı alacak. Biz, buna hazırız” demekten de geri kalmıyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facbook.com/necdet.buluz