”Artık beni daha az göreceksiniz”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca,  Koronavirüs Bilim Kurulu öncesi yaptığı açıklamada

Zor günler artık geride kalıyor, artık beni daha az göreceksiniz, dedi.

Aşılamada yaş gruplarının 5’er 5’er indirildiğini belirten Bakan Koca, “Yarından itibaren aşılama 45 yaşa düşecek” dedi. Bakan Koca ayrıca hafta başında 4,2 milyon doz BioNTech aşısının daha Türkiye’ye geleceğini açıkladı.

Bakan Koca, sağlık çalışanlarına uygulanması tartışılan hatırlatma dozu ile ilgili, sağlık çalışanlarına uygulanan ilk aşının üzerinden önümüzdeki hafta 6 ay geçmiş olacağını hatırlatarak, “Biz onlarla ilgili çalışma yapıyor olacağız. Çalışmanın amacı immün yanıtına bakıp, antikora bakıp, hücresel yanıtını görüp, Sinovac, Biontech ve Faz-3 yerli aşımızı uygulayacağız. Aradaki yanıtı göreceğiz ve karşılaştıracağız. Devamında sonuca göre rapel (pekiştirme) doz eylülde devreye girecek” dedi.

AY SONU AŞI YAŞI HEDEFİ 20

Bakan Koca, “Aşı miktarının giderek artması salgın için önemli. Biz o nedenle belirlenen Uğur Hoca’nın bahsettiği şekliyle 30 milyon doz ay sonuna kadar gelirse ay sonuna kadar 20 yaşa kadar indirmek istiyoruz. Yarından itibaren aşılama yaşı aşağıya inmiş olacak. Pazartesi biraz daha gelecek, haftaya çarşamba biraz daha indirmiş olacağız yaşı” ifadelerini kullandı.

AY SONUNDA HEDEF 30 MİLYON

Bakan Koca, Prof. Dr. Uğur Şahin’in Türkiye’ye geleceğini ve ortak basın açıklaması yapacaklarını belirterek şunları söyledi:

“Uğur Hoca’ya dedim ki; ‘Siz geldiğinizde herkes size aşıyı sorar, benim size sorduğum gibi. Sizin yoğun aşı göndermeniz lazım. Yoğun aşı gelmeli ki size bu soru sorulmasın. En az 20 milyon gelmeli. Haziran sonu için 30 milyona doğru doz gelirse sizin gelmeniz daha anlamlı olur’. Muhtemelen ay sonuna doğru gelir. Bize gelen şu anda 14,5 milyon doz. Ay sonu 30 milyon geliyor olması gerekiyor. Bunun hiç olmazsa 20-25 milyon gibi olması gerekiyor ki hoca geldiğinde aşıyı çok sormamış olsun vatandaşlarımız.

“ARTIK GÜNDEM AŞI PROGRAMI”

Bakan Koca ayrıca Bilim Kurulu sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Koca’nın konuşmasından satır başları şöyle:

“Gördüğünüz gibi artık sizlere hangi kısıtlamaların uygulanacağı, hangi tedbirlerin alınacağı için değil, normalleşmeyi daha hızlı ve güvenli nasıl sağlayacağımız ile ilgili bilgi vermek için huzurlarınıza çıkıyorum. Artık gündemimiz aşı programıyla ile bağışıklığı elde ederek eski normallerimize en kısa sürede nasıl döneceğimizdir. Zor günler artık geride kalıyor.