#NEFES ALAMIYORUZ

NEFES ALAMIYORUZ
GAZETECİLİK BOĞULAMAZ!!!!!!!!
BASIN MESLEK KURULUŞLARI POLİS ŞİDDETİNİ PROTESTO ETTİ
Basın Konseyi’nin de aralarında bulunduğu Medya Dayanışma Grubu’nca İstanbul, Ankara ve İzmir’de eş zamanlı eylemde ‘Nefes alamıyoruz, gazetecilik boğulamaz’ pankartı açıldı.
İSTANBUL- Basın meslek kuruluşları polis şiddetine karşı ortak eylem yaptı. Basın Konseyi’nin de aralarında bulunduğu 15 gazetecilik örgütünün İstanbul, Ankara ve İzmir’de eş zamanlı eyleminde “Nefes alamıyoruz, gazetecilik boğulamaz” pankartı önünde yaptıkları açıklamada, “Nefessiz bıraktıkları yalnız meslektaşlarımız değil, halkın haber alma hakkıdır” denildi. Ankara’daki eyleme Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç katıldı.
İstanbul’da geçen cumartesi günü ‘Onur Yürüyüşü’ eylemini izleyen Fransız Haber Ajansı (AFP) foto muhabiri Bülent Kılıç’a şiddet uygulayan polislerin ters kelepçe takıp dizleriyle boynuna ve sırtına basarak nefessiz bırakması, Medya Dayanışma Grubu’nu oluşturan basın meslek örgütlerince 3 ilde protesto edildi. Meslek kuruluşlarının başkanları ve yöneticileriyle gazetecilerin geniş katılımıyla gerçekleşen İstanbul, Ankara ve İzmir’deki eylemde gazeteciler fotoğraf makinası, kamera ve mikrofonları yere bıraktı, “Nefes alamıyoruz” ve “Gazetecilik boğulamaz” pankartları açtı, ardından ortak açıklama okundu
AFP muhabiri Bülent Kılıç’ın bir gösteriyi takip ederken, polislerin ters kelepçe takılıp ABD’de öldürülen George Floyd olayındaki gibi boynuna bastığı hatırlatılan ortak açıklamada, “Güvenlik görevlileri Bülent Kılıç’ı yere yatırıp boynuna basarak nefessiz bırakmak istedi. Güçlükle ‘Nefes alamıyorum’ diyen Kılıç ölümden döndü” denildi.
Aynı gün polisin değer gazetecileri de tartaklayıp taciz ederek, çektikleri görüntüleri silmek zorunda bıraktığı da savunuldu.
Basın mensuplarının toplum adına görevlerini yürütürken ağır şiddetle karşı karşıya kaldıkları belirtilen açıklamada, İçişleri Bakanlığı’nın gösteriler sırasında polislerin görüntülerinin alınamayacağına yönelik yasa dışı genelgesinin ardından bu şiddetin tehlikeli boyut aldığı belirtildi. Açıklamada, “Kolluk güçleri bu kanun tanımaz tutumları ile halkın gerçekleri öğrenme hakkını engellemektedir. Nefessiz bıraktıkları yalnız meslektaşımız değil, halkın haber alma hakkıdır” denildi.
Medya Dayanışma Grubu’nda şu kuruluşlar yer aldı:
Basın Konseyi, Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Türkiye Haber Kameramanları Derneği, Parlamento Muhabirleri Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, Ekonomi Muhabirleri Derneği, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Samsun Gazeteciler Cemiyeti, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, DİSK Basın- İş, Haber- Sen.
Kaynak:Basın Konseyi