Mutlu çalışanlara sahip olmak için 10 ipucu…

Mutlu çalışanlara sahip olmak için 10 ipucu…
Türkiye’de iki ayrı pandemiye tanıklık eden ender işletmelerden Tarihi Sultanahmet Köftecisi’nin 3. Kuşak Patronu Mehmet Tezçakın: “Çalışan mutlu olmadığı, işyerini sahiplenmediği sürece başarı gelmez.’’

Sayın Ender Yoldar;

Tarihi Sultanahmet Köftecisi Mehmet Tezçakın, bir asrı aşkın süre ayakta kalmalarının ve dünyaca tanınan marka yaratmanın sırrını ‘’mutlu çalışanlara sahip olmak’’ şeklinde özetlerken, çalışanların işyerinde mutlu olmasını sağlayacak 10 ipucunu da paylaştı.

Resmi kayıtlarda 1920 görünmesine karşın, gerçek kuruluş tarihi 1916 olan Tarihi Sultanahmet Köftecisi, iki ayrı pandemiye tanıklık etmiş nadir işletmelerden biri olma özelliği taşıyor.

1918-1920 yılları arasında etkili olan İspanyol gribinde de zor günler yaşayan tarihi köfteci, işyerine sadık, uzun süreli çalışan personelleriyle dikkati çekiyor. Sultanahmet’teki merkez dükkânda ve şubelerde küçük yaşlarda, en alt kademede mesleğe başlayan çalışanların büyük çoğunluğu, 30’lu yılları devirdikten sonra tarihi işletmeden ayrılıyorlar.

Tarihi Sultanahmet Köftecisi 1920, son olarak çalışanlardan İskender Kalyoncu, Murat Hancı, Mürsel Tüfekçi, Nuri Memişoğlu, Bayram Emik, Halil Tüfekçi ve Satılmış Avcı’yı tüm çalışanların ve patronların katıldığı ‘’jübile’’ ile uğurladı. Tarihi köftecinin 3. kuşak patronu Mehmet Tezçakın ile eşi İsabel, oğulları Timur, Sinan ve Mert Tezçakın’ın katıldığı etkinlikte, emekli olan personele teşekkür belgesi ve Sultanahmet Köftecisi logolu saat verildi.

-İŞÇİLERDEN DUYGULANDIRAN TEKLİF

Sultanahmet Köftecisi Mehmet Tezçakın, etkinlikte yaptığı konuşmada, 100 yılı aşkın süredir ayakta kalmalarını ve dünyaca tanınan marka olmalarını ‘’işyerini sahiplenen mutlu çalışanlarına’’ bağladı.

‘’Çalışan mutlu olmadığı, işyerini sahiplenmediği sürece başarı gelmez’’ diyen Tezçakın, ‘’Sultanahmet Köftecisi’nde kuşaklar boyunca yerleşmiş, personelin mutluluğunu esas alan bir çalışma kültürü var. Bu kültüre, 4 nesil boyunca titizlikle uyduk. Tarihimizin en sıkıntılı dönemini yaşadığımız şu günlerde bu politikalarımızın karşılığını almanın haklı sevincini yaşıyoruz. Pandemide, sadece paket servisle dükkânı ayakta tutmanın mümkün olmadığı ortaya çıkınca, 101 yıllık tarihimizde ilk kez kapımıza kilit vuracaktık. Bu düşüncemizi personel ile paylaşınca çalışanlarımız kendi aralarında toplantı yapmış. Sonra merkez dükkân sorumlusu oğlum Timur Tezçakın’a gelerek, (Ücretsiz çalışmaya razıyız, yeter ki 101 yıllık dükkân kapanmasın” dediler. Ailecek çok duygulandık. Çalışanlarımızın bu özverisi sayesinde 101 yılık işletmemiz ikinci pandemide de kapısına kilit vurmamış oldu” diye konuştu.

Tezçakın, Sultanahmet Köftecisi’nin çalışma kültüründe var olan, çalışanların işyerinde mutlu olmasını sağlayacak 10 ipucunu da şöyle sıraladı:

“-Çalışanlarınız için zaman yaratın, mutlu olup olmadıklarıyla ilgilenin.

-Bilginizi paylaşın, öğretin.

-Düşündüklerinizi söyleyin, hislerinizi belli edin.

-Çalışanlarınıza karşı kibar olun, teşekkür etmeyi, selamlaşmayı ihmal etmeyin. -Eleştiri ve şikayetleriniz yapıcı olsun.

-Başarıyı ödüllendirmeyi ve takdir etmeyi bilin.

-Şirket olarak sosyal sorumluluk projeleri uygulayın, yardımlarda bulunun, çalışanlarınız da bu projelerde etkin rol oynasın, şirketini sahiplensin.

-Yapılan işleri görünür hale getirin.

-Zaman zaman görev takası yapın, çalışanların birbirini daha iyi anlamasını sağlarsınız.

-Toplantılarınızı kısa ama verimli hale getirin.’’