Turizmde patlama yaşanacak…  

Turizmde patlama

yaşanacak…

 

Necdet Buluz

 

Turizmde sezon geç açıldı. Ancak gelişmeler ve gelen haberler yüzleri güldürüyor. Turizmde patlama yaşanacak, tüm hazırlıklar da buna göre yapılıyor.

Rusya, İngiltere ve Almanya’nın kapıları açması ile Türkiye’ye akın akın turist gelmeye başladı. Yeni ek seferlerle hareketlilik daha da artacak.

Rusya Hava Taşımacılığı Ajansı’nın (Rosaviatsiya) 13 şehirden daha Türkiye uçuşlarına izin vermesinin ardından Rus tur operatörleri, yeni uçuş programı oluşturmak için harekete geçti. İşte ilk detaylar…

Rusya Hava Taşımacılığı Ajansı’nın (Rosaviatsiya ) Rusya’nın 13 kentinden Türkiye uçşlarına izin vermesinin ardından  Rusya pazarında faaliyet gösteren tur operatörleri Türkiye’ye yönelik yeni uçuşlar düzenlemek için harekete geçti. Öncelik Antalya ön plana çıkıyor. Ancak, Rus turistlerin yeni rotasında Bodrum ve Marmaris de eklendi.

Bu konuda daha önce yazmıştık. Rusya’dan Bodrum ve Dalaman’a haftada 7 karşılıklı uçuş yapılmaya başlandı. Tur operatörleri “Talep çok fazla. Bunu karşılayabilmek için yeni ek seferlere de başlanabilir” açıklamasında bulunuyor.

Rus turizm haber sitesi Tourdom.ru, tur operatörlerinin Türkiye uçuş programında gidecekleri revizyon ve yeni uçuşlara ilişkin ilk detayları paylaştı.

Buna göre Anex Tour yetkilisi Rashad Bunyadov daha önce Belgorod, Voronej, Tumen, Krasnodar, Volgagrad ve Orenburg’dan düzenledikleri Rostov-on-Don aktarmalı Antalya uçuşları yerine; bu şehirlerden Antalya’ya direkt uçuşlara başlamayı planladıklarını belirtti.

Rosaviatsiya’nın 5 Temmuz’daki kararının ardından Anex Tour, Rusya’nın bu altı kentinden Antalya’ya direkt uçacak; Saratov ve Barnaul kentlerinden Antalya uçuşlarına ilişkin karar ise şu anda değerlendirme aşamasında.

Pegas Touristik Genel Müdürü Anna Podgornaya ise Rusya Hava Taşımacılığı Ajansı’nın güncellenen listesinde yer alan 13 şehrin tamamından Antalya’ya uçuş düzenleme olasılığını ele aldıklarını, konuya ilişkin kararı 6 Temmuz’da açıklamayı planladıklarını söyledi.

Rosaviatsiya’nın son kararı ile İzmir’e yönelik uçuşlara da izin verilmesinin ardından Anex Tour, bu yaz için İzmir’e uçuş düzenlemeyi planlamadığını açıkladı.

Pegas Touristik ise İzmir uçuşları konusundaki kararını önümüzdeki günlerde belirleyecek.

Diğer tur operatörleri Coral Travel ve Tez Tour yetkililerine de benzer soruları yönelttiklerini henüz bir açıklama yapılmadığını belirtti.

Özetleyelim:

Rus turistler Türkiye’yi kapı komşusu yaptı. Antalya ve Alanya’da tüm oteller şu an için açık. Otellerdeki doluluk oranlarının ise % 90’lara çıktığı ifade ediliyor.

Sezon uzayacak. Bazı otellere Kasım ayını da kapsayan rezervasyonları açık tutuyor.

2020’nin değerlendirmesi ve 2021 yılına ilişkin beklentiler hakkında açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, dünya ve Türkiye turizminin çok zor bir dönemden geçtiğini kaydetti.  2021 yılı için minimum hedefin yüzde100 büyüme olması gerektiğini belirten Bakan Ersoy’un açıklamaları da şöyle:

“Yani 15 milyonun üzerine yüzde 100 hedef koyarsanız 30-31 milyonluk bir yolcu sayısı olmalıdır. Bakıldığı zaman 2020’den çok daha iyi, 2019’un sayı olarak hala gerisinde bir planlamayla 2021 yazını atlatırız diye umuyorum. Tabi buraya nasıl geleceğiz, tekrar pandemi pik yapmaya başladı. Sayılar tüm dünya ve Avrupa’da, bize pazar oluşturan ülkelerde hızla artmaya başladı En başından beri geçen sene ile kıyaslanmayacak kadar iyi bir sezon geçireceğimizi söylüyorum, hala da bu geçerli. Tabi bu sadece bizim ülkemizin virüsle mücadelesine endeksli bir konu değil. Bize yolcu tedariği sağlayan ülkelerin de virüsle ne derece başarılı şekilde mücadele ettikleri, hem de bizim ülkemizde hem bize yolcu tedariği sağlayan ülkelerde aşılanmanın nasıl ilerleyeceği ile de alakalı bir konu. Çok şükür bizde aşılanma çok hızlı gidiyor. İnşallah Temmuz ayı sonu itibariyle hedef kitlenin çok büyük bir kısmı aşılanmış olacak. Hatta biliyorsunuz yeni kararlarla ikinci doz aşıların erkene alınması ile biz temmuz sonunda belli bir toplum bağışıklığını yakalarız diye düşünüyorum. Bizde gecikti sezon ama hiçbir ülkede de açılmadı. Bütün ülkelerde gecikti sezonun başlaması. O yüzden bizim bir misafir kaybımız oluşmadı aslında. Geçen sene biliyorsunuz 16 milyon turistle sezonu kapadık, yaklaşık 12 milyar dolar ile kapamıştık. Bu sene dediğim koşullarda ciddi bir değişiklik olmazsa tekrar bir virüs dalgası gelmezse hem bize yolcu tedariği yapan ülkeler hem biz kurallara uyup pozisyonumuzu iyileştirerek devam edersek ben bu sene 25 milyon turist, 20 milyar dolar üzerinde gelirle kapatırız diye düşünüyorum.
Sezon uzadığı için bu sene turizm sezonu ekim sonu bitmeyecek, kasım, aralık ayına da sarkacak gibi gözüküyor. Bu sayının daha da artması mümkün. Biz turizmciler olarak konsantre olursak ki çok yoğun da bir tanıtım yapıyoruz. Biliyorsunuz Turizm Geliştirme Ajansı gibi bir silah var elimizde. O silahı çok iyi kullanıyoruz. Bize göre erken rezervasyona başlayan ülkeler oldu. Biz kırmızı koddan düşüp yeşile geçtikten sonra çok yoğun bir tanıtımla geriden gelerek aynı rezervasyon oranlarını yakaladık hatta geçen hafta onları geçmeye başladık. Sezon uzaması ile birlikte biz inşallah istediğimiz hedeflere hatta daha üzerine çıkarız diye düşünüyorum.” 

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

 

 

YanıtlaYönlendir