Yangın Söndürme Uçağı tartışması ALEVLENİYOR

Türkiye son üç gündür Akdeniz ve Ege Bölgesi’ndeki yangınlarla mücadele ediyor. Yangınlara hali hazırda 3 yangın söndürme uçağıyla müdahale edilmesi tartışmaları da beraberinde getirdi.

Yangına müdahalede en çok ihtiyaç duyulanların başında ise yangın söndürme uçağı geliyor. Hali hazırda yangına 3 yangın söndürme uçağıyla müdahale ediliyor. Yangının başladığından beri özellikle afet bölgesindekiler sayısı az buluyor ve “Türkiye’nin kaç yangın uçağı var?” sorusunun cevabını araştırıyor.

Bakan Pakdemirli’nin 2019’daki  açıklamasıda :

Bugünkü şartlar itibariyle THK’nın elinde olan 6 uçağın 3’ünün motor yuvalarında motor yok. Faal olan 3 tanesiyle ring kurma ihtimali yok. Bugün itibariyle Türkiye bize hizmet verecek bir uçak filosu bulunmuyor. THK’da 20 uçak olduğu söyleniyor ancak bu doğru değil…demişti.

Bakan Pakdemirli’nin açıklaması üzerine ise Türk Hava Kurumu’ndan üst düzey bir yetkili Sözcü Gazetesi’nden Emin Özgönül’e şu açıklamalarda bulunmuştu:

THK’daki uçaklardan 5’i faal, 4’ü Ankara’da, biri İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda yangınlara müdahale edecek biçimde bekliyor. Ne yağ kaçırıyor, ne eski, ne de bozuk. Hepsinin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden onaylı uçuşa elverişli olduğuna dair sertifikası var. Bakımları yeni yapıldı, belgeleri alındı.

YANGINA 3 UÇAKLA MÜDAHALE EDİLİYOR

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, yaklaşık 4 bin personel, yüzlerce araç ve ekipmanla 21 ilde çıkan orman yangınlarına karşı havadan ve karadan müdahale edildiğini bildirdi.

“İlgili kurum ve kuruluşlar yaklaşık 4 bin personel, yüzlerce araç ve ekipmanla 21 ilimizde çıkan orman yangınlarına karşı havadan ve karadan müdahale ediyor.” ifadelerini kullanan Altun, iki gün içerisinde çıkan 63 yangının 43’ünün kontrol altına alındığını ve söndürme çalışmalarının titizlikle sürdüğünü kaydetti.