7 gündür söndürülemiyor

Akdeniz ve Ege bölgelerinde çeşitli illerde çıkan orman yangınları yürekleri sızlatıyor. 28 Temmuz 2021 tarihinde başlayan yangınların bazıları kontrol altına alınsa da yeni çıkan yangınlar nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı ekipleri yetersiz kalıyor. 2019 yılın kadar orman yangınlarına müdahale eden Türk Hava Kurumu’na (THK) ait uçakların neden kullanılmadığı tartışma konusu oldu.

Uzun yıllar orman yangınını söndürmede başarılarıyla bilinen Türk Hava Kurumu(THK) uçaklarının 2 yıldır atıl olarak bekletilmesi tepki çekiyor. Türkiye genelinde yaşanan orman yangınları devam ederken, Avrupa Birliği’ne yapılan talep doğrultusunda 3 uçak yangınlara müdahale ediyor. Türkiye’nin elindeyse Rusya’dan kiralanan 3 yangın söndürme uçağı bulunuyor.

TÜRKİYE’NİN KAÇ YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞI BULUNUYOR?

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’nin elinde orman yangınlarıyla mücadele edecek bir uçak filosunun bulunmadığını açıkladı. Türk Hava Kurumu’nun envanterinde ise 6 yangın söndürme uçağı bulunuyor fakat 2019 yılında kuruma kayyum atandıktan sonra periyodik bakımların yapılmaması dolayısıyla uçaklar kullanılamıyor. THK’nın kayyum başkanı Cenap Aşçı, yangın söndürme uçaklarına neden bakım yapılmadığı sorusunu ise yanıtsız bıraktı. Cenap Aşçı, 6 uçağın aktif kullanılabilmesi için 4 milyon dolara ihtiyaç olduğunu dile getirdi. THK’nın deneyimli yangın söndürme uçak pilotlarının ve teknisyenlerinin bir kısmı da 2020 yılında ‘maddi gerekçelerle’ işten çıkarıldı.

THK’nın eski başkanı Erdoğan Karakuş, şu an Rusya’dan alınan büyük uçakların kullanıldığını belirterek, “Dağlık arazilerde çıkan yangınlarda küçük uçak kullanılır, büyük uçak kullanılmaz” dedi.