Halktan koparsanız…

Halktan koparsanız…

 

Necdet Buluz

 

Metropoll Araştırma, “Türkiye’nin Nabzı Ağustos 2021” anketinin sonuçlarına göre “Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı görevini yapış tarzını onaylıyor musunuz?” sorusuna “onaylıyorum” cevabını verenlerin oranı bir önceki aya göre yüzde 21’lik bir düşüşle yüzde 38 oldu.

Bunun anlamı şu:

Halktan kopmayacaksınız. Halkın isteklerine kulaklarınızı tıkamayacaksınız. Halkın içinde olacaksınız. “Benim dediğim doğru, diğerlerinin görüşü beni ilgilendirmez “diyorsanız sonuç ortada.

Türkiye genelinde 28 ilde tabakalı örneklendirme ve ağırlıklandırma yöntemi ile 19-23 Ağustos tarihleri arasında toplam bin 717 kişi ile yapılan “Türkiye’nin Nabzı Ağustos 2021” anketinin sonuçları açıklandı.

Ankette katılımcılara yöneltilen “Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı görevini yapış tarzını onaylıyor musunuz?” sorusuna ‘evet onaylıyorum’ cevabını verenlerin oranı geçen Temmuz ayında yüzde 48.1 iken Ağustos ayında 21’lik bir düşüşle yüzde 38 oldu. “Hayır onaylamıyorum” cevabını verenlerin oranı ise geçen ay yüzde 47 iken, Ağustos ayında ise yüzde 51,5 oldu.

Aynı sorunun, 24 Haziran 2018 milletvekili seçiminde oy verilen partiye göre dağılım oranları ise şu şekilde:

AKP: “Evet onaylıyorum” yüzde 76.3, “Hayır onaylamıyorum” yüzde 16.6

CHP: “Evet onaylıyorum” yüzde 6, “Hayır onaylamıyorum” yüzde 90,5

İYİ Parti: “Evet onaylıyorum” yüzde 5,6, “Hayır onaylamıyorum” yüzde 91,6

HDP: “Evet onaylıyorum” 5,2, “Hayır onaylamıyorum” yüzde 88,3

MHP: “Evet onaylıyorum” yüzde 54,5, “Hayır onaylamıyorum” yüzde 44,6

SP: “Evet onaylıyorum” yüzde 37,9, “Hayır onaylamıyorum” yüzde 62,1.

Nitekim, iktidara destek veren bazı köşe yazarları ve siyasi analistler bile “Halktan kopma, siyasi belirsizliği ve acı sonuçları ortaya koyabilir” tarzında uyarılarda bulunuyor.

Özetleyelim:

Çeşitli kamuoyu araştırma grupları ardı arkasına araştırma yapıyor. Çıkan sonuçlarının bazılarını paylaşıyoruz ve görüşlerimizi de yansıtıyoruz. İktidar partisi AK Parti ile onun destekçisi MHP’de oy erimesinin devam ettiğini de çıkan sonuçlardan öğreniyoruz.

İşte o anketlerden birinin sonuçları:

MetroPOLL Araştırma ŞirketiTemmuz 2021 Türkiye’nin Nabzı anketinin sonuçlarını açıklamış; 2018 seçimlerinde yüzde 42.56 oy alan AKP’nin oy oranının 29.3’e düştüğünü duyurmuştu.

Şirketin kurucusu ve yöneticisi Özer Sencar, Twitter hesabından “Kararsız, cevapsız ve sandığı protesto eden seçmenlerin analizi” başlıklı araştırmanın sonucunu da paylaştı.

Buna göre, kararsız, cevapsız ve sandığı protesto eden seçmenlerin yüzde 30’unu AKP’li seçmenler oluşturdu. CHP’de bu oran yüzde 17.6 iken, İYİ Parti’de yüzde 7.2 oldu.

Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP’de ise bu oranın yüzde 5.4 olduğu görüldü. HDP’nin oranı yüzde 2.3 olurken, “Cevap yok” diyenlerin oranı yüzde 10, “Protesto oy” diyenlerin oranı ise yüzde 27.02 oldu.

Araştırmada, “Temmuz 2021 ölçümüne göre bu pazar günü bir milletvekili seçimi olsa kararsız, cevapsız ve sandığı protesto edeceğini belirten seçmenlerin 24 Haziran 2018 Milletvekili seçimindeki oy tercihlerine bakıldığında, yüzde 30’unun AKP, yüzde 18’inin CHP, yüzde 7’sinin İYİ Parti, yüzde 5’inin MHP ve yüzde 2’sinin HDP kaynaklı olduğu gözlenmektedir” değerlendirmesi yapıldı.

Özer Sancar, attığı tweet’te “Meraklısına, Temmuz 2021’de kararsız olan kitlenin (kararsız+CY+protest oylar) 24 Haziran 2018 MV seçimindeki oy tercihleri. 6.4 puanı AKP’den, 3.7 puanı CHP’den ve 1.5 puanı İYİ Partiden geliyor” ifadelerini kullandı.

Her ne kadar ortada bir netlik yoksa da olası bir seçimde kararsızların ve HDP’nin tavrının önemli olabileceğini şimdiden görebiliyoruz.

Muhalefet partilerinin durumuna gelince:

Onlarla ilgili de ayrı bir yazıda görüşlerimizi yansıtacağız.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz