Kaçış başladı…

Kaçış başladı…

Necdet Buluz

 

Afganistan karışık. Batılılar ülkeden vatandaşlarını tahliye etme yarışına başladı. Sıkıntı öyle görünüyor ki daha da büyüyecek.

ABD Başkanı Biden’ın, Avrupa’nın “Kabil Havaalanı’nın 31 Ağustos’tan sonra da korunması” talebini reddetmesinin ardından Batılı güçler, tahliye operasyonlarını en üst seviyeye yükseltti. Son 24 saat içinde 19 bin kişi tahliye edildi. Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve uluslararası toplum, gelecekte Afganistan’dan ayrılacak mülteciler için ikinci aşamayı yönetmeye hazırlanıyor.

Türk askerinin de Kabil Havaalanı boşaltmaya başlaması ile Afganistan’dan kaçışlar hız kazandı.

Kabil havaalanının güvenliğini sağlamaktan sorumlu 6 bin ABD askerinin 31 Ağustos Salı günü geri çekileceğinin kesinleşmesi, Afganistan’da bulunan Batılı ülkeleri hızla Kabil’den ayrılmaya zorladı. ABD, Avustralya ve İngiltere’nin Kabil havaalanı çevresinde “çok yüksek bir terör saldırısı” tehdidi bildirerek vatandaşlarının bölgeyi terk etmelerini ve yeni talimatları beklemelerini tavsiye etmesi de tahliye işlemlerini hızlandırdı.

Fransa Başbakanı Jean Castex, Fransa’nın Afganistan’daki tahliye operasyonunun, yarın akşam (Cuma akşamı) tümüyle sona ereceğini açıkladı. RTL Radyosu’na konuk olan Castex, Kabil Havaalanı’ndan artık tahliye yapamayacaklarını dile getirdi.

Paris, Fransız vatandaşları ve kendileri için çalışan Afgan personelini 27 Ağutos Cuma sabahına kadar tahliye edecek. Sabah da son olarak askeri görevliler ve elçilik personeli Kabil’i terkedecek. Havaalanına taşınan elçiliğin görevini sürdürüp-sürdürmemesine ise henüz karar verilmedi.

Avrupa’nın asıl sorunu karışan Afganistan’dan gruplar halinde kaçmaya başlayacak sığınmacıların durumudur. Asıl telaş bu noktada başlıyor.

İkinci büyük sorun ise terör olaylarının artması ve bunun da <Avrupa’ya yansıması olacak.

Başbakan Castex, “Gelecekte Afganistan’dan ayrılacak mülteciler olacak. Onlar için Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) başta olmak üzere diğer Avrupa ülkeleri ve uluslararası toplumla birlikte yöneteceğimiz ikinci bir aşama olacak” dedi.

Castex, Kabil’in Taleban güçlerinin eline geçtiği 15 Ağustos tarihinden bu yana, çoğunluğu Afgan vatandaşı olmak üzere toplam 2 bin 500 kişiyi Afganistan dışına çıkardıklarını açıkladı.

Fransa’da Kabil’den getirilen bir Afgan vatandaşının Taleban üyesi olduğu şüphesiyle göz altına alındığının sorulması üzerine Başbakan, “Fransa Afganistan’da öncelikle insani felakete yanıt verdi. Getirdiğimiz herkesi izliyoruz, onların entegrasyonlarını ve davranışlarını gözlemliyoruz” dedi.

Kabil Havaalanı’nın hızla boşaltılmasında ABD, İngiltere ve Avustralya’dan gelen “çok yüksek terör tehdidi” uyarısı da rol oynadı. Üç ülke, vatandaşlarına olabildiğince hızlı havaalanından uzaklaşmaları çağrısı yaptı.

Londra’dan “Havaalanı bölgesindeyseniz, güvenli bir yere geçin ve gelecek talimatları bekleyin. Afganistan’ı başka yollarla güvenli bir şekilde terk edebilecekseniz, bunu hemen yapın” açıklaması geldi. İngiltere Silahlı Kuvvetleri’nden sorumlu Devlet Bakanı James Heappey, Times Radio’ya yapıtığı açıklamada “yakın ve ciddi bir terör tehdidi var” dedi.

Avrupa’nın diğer başkentlerinde de olabilecek en yüksek sayıda kişiyi tahliye edebilmek için zamanla yarış sürüyor. Almanya hükümeti Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “31 Ağustos’ta ABD birliklerinin nihai olarak geri çekilmesinden sonra Afganlar’ın ülkelerini ticari uçuşlarla terk edebileceklerine, geçerli belgelere sahip Afganlar’ın 31 Ağustos’tan sonra ticari uçuşlarda seyahat edebileceklerine dair güvence aldıklarını” bildirdi.

Belçika, Çarşamba akşamı vatandaşlarının ve Afganlar’ın tahliyelerinin durdurulduğunu duyurdu. Hollanda da, Amerikan güçlerinin isteği üzerine Afganistan uçuşlarını durdurmak zorunda kaldıklarını açıkladı.

Kabil’de yoğunlaşan operasyonlarla Salı ve Çarşamba arasındaki 24 saat içinde yaklaşık 19 bin kişi tahliye edildi. Bunlardan 11 bin 200’ü ABD, 7 bin 800’ü de diğer ülkeler tarafından yapılan operasyonlarla gerçekleşti. Batılı devletler, 15 Ağustos’tan bu yana 82 bin 300 kişiyi tahliye edebildi.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz