KARGO SEKTÖRÜ PANDEMİDE KRİZİ FIRSATA ÇEVİRDİ

PANDEMİDE KRİZİ FIRSATA ÇEVİRDİLER:

TÜRK KARGO SEKTÖRÜ BÜYÜMEYİ SÜRDÜRÜYOR

Hacmi 520 milyar TL’ye ulaşan lojistik sektörü, pandeminin tepe noktasını gördüğümüz 2021’in ilk altı ayında büyümesini sürdürdü. Lojistik sektörünün önemli alt kalemlerinden kargo sektörünün bu süreçte 100 bin kişiyi istihdam ettiği düşünülüyor. Kargo sektörü içerisinde en yüksek büyüme rakamlarına ulaşan GKN Kargo’nun Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Akyürek, “Pandeminin yarattığı durumu iyi okuyarak, dijital alışverişin artacağını öngördük ve müşteri portföyümüzü bu yönde genişlettik. 2021’in ilk altı ayında yüzde 150 büyüyerek araç sayımızı 76’dan 130’a çıkardık. Taşıdığımız aylık paket sayısı 600 binlerden 1,5 milyon seviyesine yükseldi. Şimdi normalleşmeyle perakende sektörünün toparlanmaya başladığını görüyoruz. Lojistik sektörü kazandırmaya ve istihdam sağlamaya devam edecek” dedi.

COVID-19 küresel salgını tam kapanma gerçeğiyle ekonomiyi dönüşüme zorladı. Tam kapanma ve kısıtlamaların yarattığı ekonomik baskıyı fırsata çeviren sektörler ise büyümeye ve kazandırmaya devam ediyor.

Hacmi 520 milyar TL’ye ulaşan lojistik sektörü krizi fırsata çeviren sektörlerin başında geliyor. Lojistik sektörünün içerisinde önemli bir yer tutan kargo sektörü pandemide 100 bin kişiye istihdam sağlayarak iş kaybına uğrayan diğer sektörlerin açığını kapattı. Kargo sektörü içerisinde en yüksek büyüme rakamlarına ulaşan GKN Kargo’nun Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Akyürek sektörün altı ayını değerlendirdi.

“PANDEMİNİN GETİRDİĞİ KOŞULLARI İYİ OKUYABİLENLER KAZANDI”

Tam kapanma ve kısıtlamaların tüketici davranışına olan etkisini erken öngördüklerini belirten Gökhan Akyürek, “Pandeminin yarattığı tam kapanma ve kısıtlamaları iyi okuyarak, dijital alışverişin katlanarak artacağını görebildik. Alışverişte yeni dijital girişimlerin başlattığı akımı da takip ederek müşteri portföyümüzü bu yönde genişlettik. Aldığımız karar meyvelerini verdi. Pandeminin tepe noktasını gördüğü 2021’in ilk altı ayında yüzde 150 büyüdük. Araç sayımız 76’dan 130’a çıktı. Aylık ortalama 600 bin olan paket gönderim sayısı 1,5 milyon seviyesine ulaştı” diye konuştu.

“KURBAN BAYRAMINDA PERAKENDE SEKTÖRÜNÜN TOPARLANDIĞINI GÖRDÜK”

Normalleşme adımlarının atılmasıyla tüketicinin perakende satışa yöneldiğini vurgulayan Akyürek, “Bir yılı aşkın süredir devam eden kısıtlama uygulamaları tüketiciyi dijital mecralardan alışverişe mecbur bıraktı. Ancak normalleşmeyle satın alma davranışı perakende sektörüne yöneldi. Geçtiğimiz Kurban Bayramı’nda taşıdığımız ürünlerin hacmine bakarak, perakende sektörünün son 2 yılın en iyi seviyesini yakaladığını söyleyebiliriz. Bayram öncesi ve sonrasında perakende gönderimlerini destekleyebilmek için 35 araç ve 150’ye yakın personel takviyesi yaptık. Özellikle yoğunluğun arttığı bu dönemde yüzde 100 müşteri memnuniyetini sağlayabilmek için çalışıyoruz. Bu noktada kurum ve kişilere özel, ihtiyaç odaklı butik hizmet modelimizi uyguluyoruz” ifadelerini kullandı.

“SEKTÖR BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK”

Alışverişte dijitalizasyonun toplumun her kesimine yayıldığını, normalleşmeyle ise perakende satışların eski seviyelerine geldiğini söyleyen Gökhan Akyürek, “İnternet alışverişi pandemi öncesinde şüpheyle yaklaşılan, toplumun önemli bir kesimi tarafından tercih edilmeyen bir tüketim şekliydi. Pandemi bu yöndeki şüpheleri kırarak, internet alışverişini zoraki de olsa arttırdı. Bugün ise normalleşmeyle perakende sektörünün toparlanmaya başladığını görüyoruz. Tüketim ne yolla gerçekleşirse, gerçekleşsin lojistiği, (ürünün istenilen yere varması) hep arka planda kalan ancak en önemli maddelerden biri olmaya devam edecek. Üretmeye ve tüketmeye devam ettikçe ürünleri gideceği yere ulaştıracağız. Lojistik sektörü 520 milyar TL’lik devasa bir hacme sahip. Bu hacmin ve istihdamın artacağına inanıyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.