”PANDEMİDEN GÜÇLENEREK ÇIKANLAR DA VAR ”

Hafız Mustafa 1864 Yönetim Kurulu Başkanı Avni Ongurlar:

”PANDEMİDEN GÜÇLENEREK ÇIKTIK”

Türktatlıcılığının 157 yıllık geleneği Hafız Mustafa 1864, değişen müşterialışkanlıklarını takip ederek satış kanallarını dijitalleştirdi. Türkgastronomisinin en başarılı örneklerini sunan Hafız Mustafa 1864 bu sayededünyanın dört bir yanına gönderim yapmaya başladı. Markasının yarıyıldeğerlendirmesini yapan Hafız Mustafa 1864 Yönetim Kurulu Başkanı AvniOngurlar, “Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını bizleri de derindenetkiledi. Turist sayısında yaşanan düşüşler ve kısıtlamalar satışları durmanoktasına getirdi ancak pandemi öncesinde başlattığımız dijitalleşmeçalışmalarımızla hızla toparladık. Bugün hem dükkânlarımız eski neşesinekavuştu hem de Türk tatlılarını talep olan her yere göndermeyi sürdürüyoruz.Yakaladığımız ivmeyle ülkemizde ve yurtdışında yeni mağazalar açtık, markamızıve Türk tatlıcılığını dünyanın her yerinde duyurmaya kararlıyız” ifadelerinikullandı.

Tümdünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını Türk gıda sektörünü de olumsuzetkiledi. Ülkemize gelen turist sayısının kısıtlamalar nedeniyle önemli ölçüdedüşmesi, sokağa çıkma yasakları ve kısıtlamalar perakende satışını olumsuzetkilerken, satış kanallarında dijitalleşmeyi başaran markalar süreçten yaraalmadan çıkmayı başardı.

Satışkanallarında dijitalleşmesini başarılı bir şekilde gerçekleştiren 157 yıllıkHafız Mustafa 1864’ün Yönetim Kurulu Başkanı Avni Ongurlar, pandemi öncesibaşlattıkları dijital dönüşümün faydalarından bahsederek, 2021 yılının ilkyarısını değerlendirdi.

“MİSAFİRLERİMİZ BİZE GELEMİYORSA, BİZONLARIN AYAĞINA GİDERİZ”

Ürünlerininbirer kültür elçisi olduğunu belirten Avni Ongurlar, “Pandemi öncesindedünyanın dört bir yanından gelen misafirlerimiz 157 yıllık Türk tatlıcılıkgeleneğinin tadına bakma fırsatı yakalıyordu. Küresel salgın önce yabancımisafirlerimizin ziyaretlerini engelledi. Ardından kısıtlamalar ve sokağa çıkmayasaklarının başlaması yerli misafirlerimizin de gelişini zorlaştırdı.Satışlarımız önemli bir ölçüde düştü. Salgından önce uygulamaya koyduğumuzdijital satış platformumuzu güncelleyerek daha yaygın ve kolay şekildekullanılmasını sağladık. Avrupa’ya 1 gün, Amerika ve diğer kıtalara en geç 3 işgününde ulaşan bir kargo sistemi kurduk. Böylece misafirlerimiz bize gelemesede biz ürünlerimizi onların ayağına götürdük. Ülkemizin her yerine de gönderimyaptık. Paket gönderiminde 2020’nin ilk 6 ayı ile 2021’i karşılaştırdığımızda yüzde 60 büyüme gerçekleştirdik.E-ticaret getirileri ciromuzun yüzde17’sini karşıladı. Böylece üretim rakamlarımız 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 25’likartış gösterdi. Normalleşmeninyaşanmasıyla perakende satışlarımız da eski seviyelerine döndü. Dükkânlarımızdakieski neşeye kavuştuk” ifadelerini kullandı.

“PANDEMİDE TADİLAT ÇALIŞMALARIMIZITAMAMLADIK”

Kriziiyi yönetmek için bir dizi kararlar aldıklarını belirten Ongurlar, “Pandemidönemini iyi yönetebilmek için bir dizi kararlar aldık. Şubelerimiz İstanbul’unen değerli lokasyonlarında yer aldığından kira maliyetlerimizde mücbir sebepnedeniyle mülk sahipleriyle görüşmeler yaptık. Stoklarımızda oldukça fazla ürünkaldığından, uzun soluklu çalıştığımız tedarikçi firmalar ile görüşüp, stokiadesinden, fiyat indirimine kadar tüm seçenekleri değerlendirdik. Zamanı iyideğerlendirmek için tadilat isteyen tüm şubelerimizde yenileme çalışmalarıyaptık. En kötüsüne hazırlandık. Daha iyisinin olması için durmadan çalıştık.Pandemiden güçlü çıktık” dedi.

“ŞUBE SAYIMIZI ARTTIRDIK”

2021yılının ilk 6 ayında Antalya ve İstanbul’da online ve perakende satışyapabilecekleri iki şubeyi devreye aldıklarını belirten Avni Ongurlar, “Antalyave İstanbul, Kağıthane’de online ve perakende satış yapabileceğimiz ikişubemizi devreye soktuk. Ayrıca İstanbul Galataport’ta şubemiz Eylül ayındaaçılıyor. Yurtdışında da şubelerimizin sayısını arttırmayı hedefliyoruz. Pazararaştırmalarımız sonucunda hedeflediğimiz ülkelerde şube açmak için İngiltere,Almanya, Katar ve Mısır’dan yatırımcılarla görüşüyoruz. Hafız Mustafa 1864’ündoğrudan yatırımı olacak şubeler konusunda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz”şeklinde konuştu.