Rezervasyonlar iptal ediliyor…

Rezervasyonlar iptal

ediliyor…

 

Necdet  SİVASLI

 

 

Biz yazmaktan, siz okumaktan bıktınız ama, turizmdeki gelişmeler ne yazık ki hepimizi üzecek noktalara geliyor.

İşlerin yavaş yavaş düzelmeye başladığı Almanya turizm pazarında Türk turizmciyi üzecek bir karar alınacağı belirtildi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Robert Koch Enstitüsü’nün (RKI) tavsiyesi ile, vaka sayısının hızla yükseldiği Türkiye’yi ‘riskli ülke’ kategorisinden alarak ‘yüksek riskli ülke’ kategorisine ekleyecek.

İngiltere’den sonra Almanya’nın da böyle bir karar alması demek, turizmimizi bu sezon mezara gömmek anlamına gelir. Çünkü uzaması düşünülen sezonda Almanya’dan umutluyduk.

Konuyu iki açıdan değerlendirelim:

Birincisi siyasi, ikincisi de vakalardaki artışın önlenememesi. Bu işlerin altında başka şeyler aramaya gerek yok.

Türkiye’nin Almanya’da ‘yüksek riskli ülkeler’ kategorisinde eklenmesi durumunda turizm sektörünün son derece olumsuz etkileneceği belirtildi.

Bentour CEO’su Deniz Uğur, “Böyle bir karar alınması durumunda, tatilcilerin iptal hakkı doğacak. Bu olay geçen sene yaşlansaydı yüzde 50 rezervasyon iptali olurdu. Ancak bu sene yüzde 10-20 bandında kalacağını düşünüyorum.” dedi. Uğur, aileler aşı olsa bile çocukların 5 gün karantinada kalacağını ve 5. günde yapılan testle karantinanın biteceğini ifade etti.

Alman Seyahat Birliği (DRV) Yurt Dışı Komisyonu Üyesi Önder Sancarbarlaz ise, bu kararın çıkması durumunda aşılanmış veya bağışıklık kazanmış olanların dışındaki tüm yolcuların Türkiye dönüşü karantinaya gireceğini belirtti.

Aşı olan ailelerin ise çocuklarının karantinaya gireceğini kaydeden Sancarbarlaz, “Bu nedenle Almanya’da iki hafta olan sonbahar tatilini insanlar, bu şartlarda bir hafta olarak kullanabilecek. Özellikle çocuklu aileler olumsuz etkilenecek.” diye konuştu.

Orman yangınlarının vurduğu Marmaris, tatilcilerin rezervasyonunu iptal edip bölgeyi terk etmesiyle hayalet şehre döndü.

Hürriyet gazetesinden Ece Çelik’in haberine göre yangınlar Marmaris’in İçmeler, Bayır, Orhaniye gibi bölgelerini etkilese de şu sıra Marmaris’in tamamı bomboş. Esnaf ise, “Herkes rezervasyonlarını iptal ediyor. Oysa burada her şey normale döndü. Marmaris hâlâ cennet gibi. Tatilinizi iptal etmeyin” çağrısında bulunuyor.

Yangınlardan etkilenen Marmaris’te çok sayıda turist rezervasyonlarını iptal ediyor. Zaten pandemiden dolayı zor günler geçiren Marmaris esnafı ise, “Burası hâlâ cennet gibi, tatilinizi iptal etmeyin, Marmaris’e gelin” çağrısında bulunuyor. 12 gün önce başlayan ve Türkiye’nin gözde tatil bölgelerine büyük zarar veren orman yangınlarının ardından Marmaris’in tamamı hayalet şehre döndü.

Orman yangınları Marmaris’in İçmeler, Bayır, Orhaniye gibi bölgelerini etkilese de yanan kısımlar ormanların sadece bir bölümü. Felaket sırasında zor zamanlar geçiren Marmarisliler şimdilerde normal hayata geçmiş durumda. Bölgede pandemiden sonra yara alan turizm sektörü şimdi de yangın felaketi yüzünden ekonomik anlamda zor bir döneme girdi. Ağustos ayı, yazlık bölgede en aktif turizm ayı olmasına rağmen oteller, restoranlar hatta sokaklar bomboş.

Marmaris merkezde bulunan ve normalde kalabalıktan zor yürünen barlar sokağında gece 22.30 sularında in cin top oynuyor. Esnaf durumdan dolayı endişeli. Yangından en çok etkilenen İçmeler bölgesinde otel sahibi olan Ahmet Çelik,

“Hep birlikte bu kötü günlerin üstesinden geldik. O günlerde herkes otelden çıkarak bölgeyi terk etti. Ancak bu hafta her şey normale döndü. Ağustos ve eylül ayı için olan çok sayıda rezervasyon iptal edildi. Tekne turları boş, restoranlar boş. Oysa Marmaris hâlâ cennet gibi bir yer. Sadece belli bölgeler yandı. Marmaris hâlâ tatil için en güzel noktalardan biri” dedi.

Marmaris merkezde takı dükkanı sahibi Semih Öztürk ise Marmaris için sezonun çok kısıtlı olmasından yakınıyor. “Pandemi olduğu için Rus ve İngiliz turist gelmiyor” diyen Öztürk “Yangınlardan sonra yerli turist de gelmezse sezonu böyle kapatacağız.”

Buradaki insanlar turizm ile geçiniyorlar. Kış ayları için çok endişeliyiz. Selimiye, Söğüt, Turunç buralardaki turistik yerler yangınlardan etkilenmedi. Yerli turist yanan bölgeleri yalnız bırakmasın. Hâlâ harika bir deniz ve doğamız var. Marmaris’e herkesi bekleriz” şeklinde konuştu.

Bodrum, Fethiye, Kuşadası farklı mı?

Daha sıkıntılı günler yaşamamak için gereken tüm önlemleri almak ve kendimizi sorgulamak durumundayız.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz