Şimdi de Kolombiya varyantı…

Şimdi de Kolombiya

varyantı…

 

Necdet Buluz

 

Covid-19 ile mücadele aşılanmalara hız verilerek sürdürülüyor.

Bilim insanlarının ortak görüşü:

“Dünyada nüfusunun % 70’inin aşılanıp bağışıklık kazanması şart. Hastalık ancak bu şekilde kontrol altına alınabilir ve sona erdirilir.”

Artık bu beladan nasıl kurtulabileceğimiz belli oldu. Buna rağmen kurallara uymayarak aykırı hareket ediyor ve hem kendimizi, hem çevremize, hem de ülkemize zarar veriyoruz.

Öyle görünüyor ki çağın bulaşıcı hastalığı covid-19 yeni varyantlarla ortaya çıkmaya devam edecek ve sağlığımızı tehdit edecek. Delta varyantının ardından Kolombiya varyantı etkili olacak.

Bilim insanları şimdi bu varyanta dikkat çekiyor.

Bazı ülkelerde mutasyona uğrayan virüsün çeşitli biçimlerde ortaya çıkması tehlikenin henüz bitmediğini gösteriyor.

Hatta bazı ülkelerde kısmen ya da tamamen kapanmaların bile gündeme geldiğini ve tartışıldığını gözlemliyoruz.

AÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği (BUHASDER) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, yaz ve bayramın ardından yoğun bakım ünitesindeki yoğunluğa değindi.

Bayram sonrası böyle bir yoğunlukla karşılaşabileceğimiz Bilim insanlarında daha önce de defalarca açıklanmış ve “Kurallara uymazsak daha da tehlikeli durumlara düşebiliriz” denilmişti.

Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın yatan hastaların yüzde 80’inin Delta varyantı ve aşılanmamış kişiler olduğunu belirtti.   Yalçın, tüm dünyayı etkisi alan Delta varyantından sonra etkili olacak Kolombiya varyantından bahsetti.          

Yoğun bakımdaki hastaların yüzde 80’inden fazlasının aşılanmamış olduğunu aktaran Prof. Dr. Yalçın, aşılanma hızının arttırılması gerektiğine vurgu yaptı. Yalçın, “Dolu yoğun bakımdaki en dikkat çekici özellik, yatan hastaların yüzde 80’den fazlası aşılanmamış. Son zamanda dikkat çeken önemli hususlardan biri de hamilelerin olması. Pandemi servisinde yatan hastaya bakıldığında da yüzde 60’larda bir aşılama oranı var ama bu da düşük. Dolaysıyla aşılama oranlarının artmış olması yoğun bakıma yatışı veya hasta olma potansiyelini düşürüyor. Bu nedenle aşılamayı hızlı bir şekilde sürdürmemiz gerekiyor” dedi.

Aşılanmaya dikkat çeken ve yeni Kolombiya varyantının, Delta varyantına göre daha ”sıkıntılı” olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Yalçın’ın özellikle altını çizmeye çalıştığı çağrıya kulak verelim:

“Aşılamayı artırmamız gerekiyor. Bunu yapamadığımız takdirde değişik yeni varyantlarla birlikte sıkıntının daha da artacağını düşünüyoruz. Şu andaki virüsün önemli bir kısmı Delta varyantı ama yeni verilerde Kolombiya adında yeni varyantın da bazı ülkelerde toplu olarak ciddi sıkıntı yarattığı ifade ediliyor. Muhtemelen bundan sonra beklenen Kolombiya varyantı diye düşünülebilir. Şu anki verilere göre çok az kişilerde görülmüş ama biraz daha sıkıntılı görünüyor ve daha ağır seyreden veriler var. Aşılanmış kişiler altta yatan farklı hastalıklar olsa bile hastalığı hafif geçiriyorlar. Yoğun bakıma kadar gitmesine ve entübe edilmesine gerek kalmıyor.”

Eğer Kolombiya varyantı yaygınlaşırsa fatura ağırlaşabilir. Bunun için herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi kaçınılmaz görünüyor.

Özetleyelim:

Mutlaka aşılanmak gerekiyor.

Ancak bunun da yen varyantlar karşısında yeterli olmadığı söyleniyor. “Aşı olsanız bile maske, mesafe ve hijyen ortamına dikkat etmeniz gerekiyor” deniliyor.

Türkiye’ye bakalım:

Sanki ortada tehlike yokmuşçasına hareket ediliyor. Maske bile takmayanların sayısı her geçen gün artıyor.

Bunun yanında halen ilk aşısını yaptırmayanlar var. Aşıdan çeşitli nedenlerle kaçılıyor. Bu tutuma son verilmeli.

Virüs sürekli değişikliğe uğruyor ve tehdite devam ediyor.

Şu an için bunun en etkili silahı aşılanmak. Bunu kesinlikle unutmayalım. Mutlaka aşılanalım.

Bu satırlar yazılırken vaka sayılarındaki artışta düşüşün olmadığı açıklandı. Bu durum ülkemizin ekonomisini ve turizmini etkiliyor. Fatura her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Nitekim, turizm sektörü artan vakalar ve art arda gelen yangınlar nedeni ile zor günler geçiriyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz