Turizmde son umut: sezon uzayabilir…

Turizmde son umut:

sezon uzayabilir…

 

Necdet Buluz

 

Turizmde tartışılan bir konu var:

İngiltere pandemideki artışları bahane ederek Türkiye’yi kırmızı listeye aldı. Ancak, İngiliz turistler buna rağmen Türkiye’den vaz geçmiyor. Gelenler var, bekleyenler de sonbahar aylarında gelecek. Rezervasyonlar ertelendi. Bu da şunu gösteriyor, sezon uzayacak.

Bu yıl 8 ayda 4,5 milyon turist ağırlayan Antalya, İngiltere’nin Eylül ayında Türkiye’yi kırmızı listeden çıkarması halinde sezonun yılsonuna kadar uzayacağını tahmin ediyor.

Bu olursa sezon sonunda en az 8 milyon tatilcinin ağırlanması bekleniyor. Mevcut pazar hareketliliğini değerlendiren turizm sektörü temsilcileri ise turizm çalışanlarının aşılanmasının ve güvenli turizm sertifikasının rakamları olumlu etkilediğini belirtiyor.

Bu noktada şunu söylemeliyiz:

İngiltere’nin aldığı siyasi karardır. Bu kararın bir an önce kaldırılması noktasında harekete geçilmesi ve İngiltere’nin kararını değiştirmesi halinde sezonun uzaması ve yüzlerin gülebileceğini sanıyoruz.

Konunun üst düzey temaslarda çözülmesi gerekiyor. Artık konunun bu noktaya geldiğini de görmekteyiz.

Özellikle İngiltere pazarından Eylül ayı için sevindirici haber beklediklerini ifade eden turizmciler “Türkiye’yi kırmızıdan turuncu kategoriye alırlarsa sezonun uzayacağı aşikar. İngilizler uzun zamandır tatile çıkmıyor ve bizim için önemli bir pazar. 2020 yılı rakamlarını geçtik. İyi bir kışa başlayacağımızı düşünüyorum. 2020’nin en az iki katını alacağız. Sezon yılsonuna kadar uzar” açıklamasında bulunuyor.

Bu yıl direkt uçak seferlerinin olması nedeniyle çok sayıda Orta Doğulu turistin akınına uğrayan sektörün İngiltere pazarından beklediği bu karar çıkacak mı hep birlikte göreceğiz.

Bizim için Avrupa’da önemli olan ülkelerden biri de Almanya olarak öne çıkıyor. Şimdi de bu ülkedeki gelişmelere göz atalım:

Almanya’da Delta mutasyonunun yayılması nedeniyle artışa geçen vaka sayısının 9 hafta sonra günde 100 bine çıkabileceği endişesi kaos yarattı.

Salgının seyrine yönelik endişelerini dile getiren Almanya Başbakanlık Dairesi Başkanı Helge Braun, çok yüksek bir aşılama ya da davranış değişikliği olmazsa yalnızca 9 haftada 850 (100.000 kişi başına) insidansa oranına çıkılabileceğini söyledi. Bunun günde yaklaşık 100 bin yeni enfeksiyona eşit olduğunu vurgulayarak birçok insanın karantinaya girmesine ve ekonomide kaosa yol açacağını ifade etti.

Helge Braun, Alman medyasına yaptığı açıklamada, nüfusun neredeyse yarısının koronavirüse karşı tamamen aşılanmış olmasına rağmen vakaların her hafta yüzde 60 arttığına dikkat çekti.

Almanları aşı olmaya çağıran Braun, aşı olmayı reddedenlerin test zorunluluğu gibi bazı önemli kısıtlamalara tabii olabileceklerinin sinyalini verdi. Özellikle aşılanmamış kişilerin restoran, sinema ve stadyum gibi bazı yerlere giremeyebileceğini söyledi.

Almanya’nın 83 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ı aşının ilk dozunu yaptırırken, yaklaşık yüzde 48’i virüse karşı tam olarak aşılandı. Robert Koch Enstitüsü’ne (RKI) göre ülke genelinde son 24 saatte bin 387 yeni vaka tespit edilirken, toplam vaka sayısı 3 milyon 755 bin 898’e yükseldi. Son 24 saatte 4 kişinin virüse yenik düştüğü ülkede toplam can kaybı sayısı ise 91 bin 524’e yükseldi.

Almanya’da 2 aydan fazla süren istikrarlı düşüşün ardından daha bulaşıcı olduğu bilinen Delta varyantı ülkede Temmuz ayının başından bu yana vaka sayısının artmasına neden oldu.

Özetleyelim:

Türkiye, Eylül, Ekim ve Kasım aylarında dışarıdan gelebilecek olanlara ev sahipliği yapabilecek konumdadır. Sezonun uzaması ihtimali gündemde. İngilizler de adı geçen aylarda tatil yapmayı tercih ediyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.faceboook.com/necdet.buluz