İspanya kurtardı, Türkiye’nin adı yok…

İspanya kurtardı,

Türkiye’nin

adı yok…

 

Necdet Buluz

 

İspanya pandemide en yüksek seviyede vaka ve can kayıpları yaşayan ülkelerden biriydi. Ancak, İngiltere, Fransa, Almanya ve Hollanda İspanya’yı kırmızı listeden çıkarınca işler değişti. Türkiye’ye gelmeye hazırlanan adı geçen ülkelerin turistleri İspanya’ya yöneldi.

Sonra ne mi oldu?

Temmuz ayında İspanya turist akınına uğradı ve rekor kırdı.

Avrupa’da kırmızı listede olmamız nedeni ile listede bile yer bulamdık. Bugünkü yazımızda bunlaradeğinelim.

Pandemi nedeniyle turizmde hem rakamsal hem de oransa olarak büyük kayıp yaşayan İspanya, salgının başlangıcından bu yana en iyi performansını temmuz ayında gösterdi.

Temmuz ayında ülkeye giden ziyaretçi sayısı 2020 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 78 artışla 4,4 milyona yükseldi. 2019’un temmuz ayında 9,9 milyon ziyaretçi ağırlayan İspanya, mevcut rakamla 2019’un yüzde 50’sine ulaşmış oldu. Bu sayı aynı zamanda, pandeminin başlangıcında bu yana İspanya’nın elde ettiği rakam olarak kayıtlara geçti.

Temmuz ayında İspanya’ya en çok ziyaretçi gönderen ülke 874 binle Fransa olurken, onu 707 binle Almanya, 555 binle İngiltere ve 292 binle Hollanda takip etti.

Ocak-temmuz arasındaki 7 aylık dönemde İspanya’ya giden ziyaretçi sayısı ise 2020’nin aynı ayına göre yüzde 28,8 düşüşle 9,8 milyon oldu. Bu dönemde İspanya’ya en çok ziyaretçi 2 milyon 61 bin ile Fransa’dan giderken, onu 1 milyon 876 binle Almanya, 828 binle İngiltere ve 583 binle Hollanda izledi.

28 binle İngiltere ve 583 binle Hollanda izledi.

2019’un aynı döneminde 40 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yapan İspanya, mevcut verilerle 2019’un ancak yüzde 25’ine ulaşabildi.

Şimdi gözler Eylül sonunda.

İngiltere listeyi güncelleyecek. Türkiye kırmızı listeden çıkarılırsa Ekim sonuna kadar İngiltere’den uçaklar rotayı Türkiye’ye çevirebilir. Ardından da diğer Batı ülklerinden beklenen son dakika turistlerine ev sahipliği yapabiliriz. Ekim sonuna kadar rezervasyonlarda bir değişiklik görülmüyor.

İşin aslı şu:

İngiliz, Fransız, Alman ve Hollandalı turistler Türkiye’ye gelmek istiyor. Ancak ülkelerinin çıkardığı sıkıntılar nedeni ile bu gerçekleşemiyor. Zincirlerin kırılmasını bekliyoruz.

Rusya’dan da beklenen turist akınının olmaması nedeni ile özellikle Antalya’daki otellerde büyük sıkıntılar yaşanmaya başladı. Birçok otel kapandı, birçokları da iflasın eşiğine geldi.