“MEDİKAL SEKTÖRE OLAN BORÇ NE ZAMAN KAPATILACAK”

CHP’Lİ DR. YÜCEER, TIBBİ CİHAZ TEMİNİNDEKİ SORUNLARI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI: HAYATİ ÖNEM TAŞIYAN BAZI AMELİYATLAR YAPILAMIYOR

CHP’Lİ DR. YÜCEER: “SEKTÖRE OLAN BORÇ NE ZAMAN KAPATILACAK”

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, tıbbi cihaz ve medikal firmalarının sorunlarını meclis gündemine getirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Dr Yüceer, “Yaşanan kriz nedeniyle, kalp, beyin, ortopedi, plastik cerrahi gibi hayati önem taşıyan branşlarda ameliyat olmayı bekleyen hastalar, özel hastanelere yönlendirilirken maddi gücü olmayan yurttaşın çaresiz bekleyişi sürmektedir” dedi.

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, tıbbi cihaz ve medikal firmalarının sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Dr Yüceer, “Sağlık sektörünün önemli bir parçası olan ‘tıbbi cihaz ve medikal firmaları’ tüm sağlık kuruluşlarının tedarikçiliğini yapmakta, aynı zamana lojistik, depolama ve uygulama hizmeti vermektedir. Medyaya yansıyan haberlere göre tıbbi cihaz ve medikal firmaları, kamu ve üniversite hastanelerine sundukları mal ve hizmetlerin karşılığını alamadıklarını belirtmektedir” dedi.

Kamu hastanelerine tıbbi malzeme satışlarını durdurmasıyla başlayan krizin henüz aşılamadığını belirten Dr. Yüceer, “Medikal ve tıbbi cihaz üreticilerinin iki yılı bulan tahsilatlarını alamadıkları gerekçesiyle kamu hastanelerine tıbbi malzeme satışlarını durdurmasıyla başlayan kriz, henüz aşılamamıştır. Hastanelerdeki yaşanan medikal ve tıbbi cihaz sorununun ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, çözüm için sektör temsilcileriyle bir araya gelmiş, 25 Aralık’a kadar firmalara 3 milyar lira ödeme yapılacağını taahhüt etmişti. Firmalar, taahhüt üzerine kamu hastanelerine yeniden malzeme vermeye başlamıştır. Ancak bazı üniversite ve tıp fakültesi hastanelerinde sorunun henüz çözülemediği belirtilmektedir” diye konuştu.

“HAYATİ ÖNEM TAŞIYAN BAZI AMELİYATLAR YAPILAMIYOR”

Tıbbi cihaz ve medikal sektörünün yaşadığı kriz nedeniyle hayati önem taşıyan bazı ameliyatların yapılamadığını, bunun bir halk sağlığı sorunu haline gelmeye başladığını ifade eden Dr. Yüceer, “Yaşanan kriz nedeniyle, kalp, beyin, ortopedi, plastik cerrahi gibi hayati önem taşıyan branşlarda ameliyat olmayı bekleyen hastalar, özel hastanelere yönlendirilirken maddi gücü olmayan yurttaşın çaresiz bekleyişi sürmektedir” dedi.

Dr. Yüceer, önergesinde, Bakan Koca’ya şu soruları sordu:

  1. Kamu ve üniversite hastanelerinin 2021 Aralık ayı itibarıyla tıbbi cihaz ve medikal sektörüne olan güncel borcu ne kadardır?
  2. Kamu ve üniversite hastanelerinin tıbbi cihaz ve medikal sektörüne olan borcunun ne zaman kapatılması öngörülmektedir?
  3. Sektörün ayakta kalabilmesi için Bakanlığın aldığı tedbirler var mıdır? Varsa bu tedbirler nelerdir?
  4. Son 5 yılda hangi firmalara hangi yıllarda ne kadar ödeme yapılmıştır? Ödeme yapılan firmaların ayrı ayrı isimleri nelerdir?
  5. Alınan tıbbi cihazların ihaleleri hangi usule göre yapılmıştır?