Piyasalar tepe taklak !

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın

  • Serbest piyasa ekonomisi kuralları çevresinde yeni tedbirleri alıyoruz.
  • Kur getirisi mevduat kazancının altında kalırsa aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek.

şeklindeki açıklamalarının ardından Dolar ve Euro daki ani ve sert düşüşlerden sonra bu gün  yeniden yükselmeye başlaması piyasaların allak bullak olmasına yol açtı.

20 lirayı geçen Euro ve 19 liraya koşan Dolar Erdoğan’ ın konuşmasından hemen sonra ani ve sert düşüşlerle 12-15 TL arasına gelmişti.Bu gün de şu saatlerde Dolar 13 ,Euro ise 15 TL nin altında seyrediyordu.

Ekonomistler tarafından” ÖRTÜLÜ FAİZ” uygulaması olarak nitelendirilen bu yeni modelin piyasaları nasıl etkileyeceği ise önümüzdeki günlerde açıklığa kavuşacak.

ERDOĞAN:

“BİZE İNANIN”

Dün akşam Kabine Toplantısının ardından açıklama yapan Erdoğan “Biz şu anda faizdeki indirimle birlikte bir kaç ay sonra enflasyon nasıl düşmeye başlayacak bunu hep birlikte yaşayacağız” dedi.

Erdoğan şunları söyledi:

  • Türkiye’nin serbest piyasa ekonomisinden en ufak bir geri adım atmaya niyeti yoktur. Bunca zamandır faizlerin yükseltilmesinden başka çözüm sunmayanların Türkiye ve dünyayı okuyamadıklarını anlamamaları. ABD’ye baksınlar, Avrupa’ya baksınlar, Çin’e baksınlar, Hindistan’a baksınlar onların faiz programları nasıl gidiyor onu görecekler.
  • Biz şu anda faizdeki indirimle birlikte bir kaç ay sonra enflasyon nasıl düşmeye başlayacak bunu hep birlikte yaşayacak.
  • Kurdaki dalgalanmadaki belirsizlik, ülkemizin gerçek görünümünü yansıtmıyor. Yastık altındaki dövizi saymıyoruz bile. Aslında ülkemizde döviz kıtlığı değil, döviz bolluğu var. Halihazırda böyle bir süreç yaşıyoruz. Döviz alımına yönelik psikolojik yönelim ortadan kalktığında bu bolluğun sonuçları elde etmeye başlayacağız.
  • Bu yoldan dönüş yok. İşte görüyorsunuz, yatırımlar artıyor. Parası olan herkesi yatırıma davet ediyoruz. Her alanda istihdamı güçlü şekilde destekliyoruz. Fabrikalarımız harıl harıl çalışıyor. İhracatımız artıyor. Milletime sesleniyorum: araçlarınızla Anadolu’ya giderken; herhalde otobandaki tırları görüyorsunuz değil mi? Bunlar ne taşıyor? Bunların hepsi ihraç ürünlerini taşıyor. Yollarımız tırlarla dolu. Geçmişte tenhaydı bu yollar.