Tehlike bitmedi…

Tehlike bitmedi…

 

Necdet SİVASLI

 

Covid-19 sıkıntısı sona ermeden yeni varyantlar dünya gündemine oturdu. Bir çok ülke tedbirleri ve yeniden kapanmayı gündeme aldı.

Omicron salgını dünyada endişe yaratıyor. Bu nedenle uzmanlar “Tehlike henüz bitmedi. Sıkıntı devam edecek” diyor.

Henüz nasıl etki yaratacağı bilinmediği için dünyada endişe yaratan Omicron’a İngiltere’de en az 300 kişinin yakalandığı tespit edilmiş durumda.

Sağlık Bakanı Koca son açıklamasında “Türkiye’de omicron vakasına rastlanmadı” demişti.

Omicron vakalarının tespit edildiği ülkelerde tedbirler sıklaştırıldı. Uzmanlar, yeni vakaların daha tehlikeli olduğuna dikkat çekiyor ve “Gereken tedbirler zaman geçirilmeden alınmalı” uyarısında bulunuyor.

Covid-19 aşısının omicronun yayılmasını önleyip önlemeyeceği konusunda ise uzmanlar ikiyi bölündü. Ancak her şeye rağman “Aşılanmak en büyük silah. Kimse aşılanmaktan kaçmamalı” deniliyor.

AstraZeneca tarafından yapılan Oxford aşısının mimarı Profesör Sarah Gilbert insanlığın bundan sonra karşı karşıya kalacağı bir başka salgının, Covid’den çok daha ölümcül olabileceğini söyledi.

Üretimi ve dağıtımı ilaç firması AstraZeneca tarafından yapılan Oxford aşısının mimarı Profesör Sarah Gilbert, insanlığın bundan sonra karşı karşıya kalacağı bir başka salgının, Covid-19’dan çok daha ölümcül olabileceğini söyledi.

Gilbert’a göre mevcut aşılar şimdiki Omicron varyantına dahi yetersiz kalabilir ve şimdiye kadarki sağlanan deneyimler ve çıkarılan dersler eğer iyi değerlendirilmezse yeni salgınların sonuçları çok daha yıkıcı olabilir.

Uygulanan karantinalarla dünya ekonomisinin durma noktasına gelmesine gönderme yapan Gilbert, “Bu bir virüsün hayatlarımızı ve geçim kaynaklarımızı son tehdit edişi olmayacak” dedi. Oxford Üniversitesi aşı ekibinin lideri olarak, sağlanan ilerlemelerin boşa gitmemesi için yeni bir salgına ayrılacak kaynakların şimdiden hesaplanması gerektiğinin altını çizdi.

Profesör Gilbert’a göre Omicron’la ilgili daha fazla bilgi için daha fazla zaman gerekli. Gilbert, virüsün hücrelere tutunmasını sağlayan dikenlerinde gelişen mutasyon için “virüsü daha bulaşıcı hale getirmiş olabilir” derken, hastalığın yayılmasını yavaşlatacak ve önleyecek tedbirler alınması gerekliliğinin de altını çizdi.

Gilbert aynı zamanda “Yeni bir mutasyon diye Omicron’a yakalananların çok daha fazla hasta olacağı ya da öleceği gibi bir sonuç çıkarılamaz” ifadelerini kullandı.

İngiltere’de hükümete grip salgını konusunda modelleme hizmeti sunan grubun üyesi Profesör Mark Woolhouse’a göre Omicron dünyadaki baskın varyant haline dönüşebilir.

Profesör, Güney Afrika’daki yayılma hızı bu şekilde devam ederse Omicron’un Delta’nın yerine geçebileceği düşüncesinde.

Delta, Omicron ya da sıradaki varyantlara sürpriz gözüyle bakmayan Brunel Üniversitesi’nden Profesör Mustafa Özbilgin endişesini, “Dünyada aşı eşitsizliği sürdükçe, dünyaya yön veren uluslar yerel değil de toplam bir çözüme gitmezse daha çok varyant görürüz” şeklinde ifade etmişti.

 

Özetleyelim:

 

Şurası çok açık:

 

Dünya nüfusunun yüze 70’inin aşılanması ve aşı eşitsizliğinin sona ermesi gerekiyor. Yoksa salgınla mücadelede başarı olmayacak Yen varyantlar daha çok uğraştıracak ve can yakacak.

 

Bu noktada en kazançlı çıkan ilaç sektörü olacak.

 

Hastalığın yayılması ile ilaç sanayi para basmaya devam edecek. Devlet bütçeleri de bu nedenle daha fazla açık vermeye devam edecek.

 

necdetbuluz@gmail.com

 

www.facebook.com/necdet.buluz