Turizmde umutlar yeşerdi…

Turizmde umutlar

yeşerdi…

 

Necdet Buluz

 

Pandemi nedeni ile sıkıntı yaşayan Türk turizmi 2022 yılına hızlı giriş yapmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıllar zorlanan ve ayakta kalma mücadelesi veren sektör yeni sezondan oldukça umutlu.

Art arda gelen rezervasyonlar ve özellikle İngilizlerin Türkiye aşkı Rus turistlerle birleşince umutlarda yeşermeye başladı.

Turizm sektörünün temsilcileri yaptıkları açılmalarda yeni sezondan beklentilerin ve umutlarını açıkladı. Sektör temsilcilerinin ortak görüşü:

“İç pazarda ciddi artış bekliyoruz. İngilizler her şeye rağmen Türkiye’den endişe etmiyor ve rezervasyon yığılması yaşanıyor. Parlak geçecek iyi bir sezon bizi bekliyor.”

Limak Hotels Genel Koordinatörü Hakan Saatçioğlu, hem misafir sayısında hem de gelir açısından iyi bir sezon beklediklerini ifade ederek 2022 sezonun iyi geçeceğini ve 2019 yılını aratmayacak bir yıl olacağını söyledi.

Yurt dışından talep gördüklerini söyleyen Hakan Saatçioğlu, “Öncelikle pandemiden çıktık. 2019 yılını aratmayacak bir sezonun bizi beklediğini düşünüyorum. 2021 gerçekten çok güzel beklediğimizin bir yıldı, iç pazarda ve yurt dışından da çok ciddi talep gördük. Sadece Avrupa bölgesinde biraz bir aksama oldu ama Ukrayna, Rusya’dan çok ciddi rezervasyon talebi aldık. İç pazarda gayet güzeldi. Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarımız çok ciddi bir şekilde akın etti. “ dedi.

Saatçioğlu, kurun hızlı bir şekilde yükselmesinin ekonomiyi ciddi bir şekilde yoracağını söyleyerek şu görüşeri dile getiriyor:

“Maalesef şu andaki kurun bu kadar hızlı bir şekilde yükselmesi tabi ekonomimizi ciddi bir şekilde yoracak gibi ama turizmcinin yüzünü bir şekilde güldürecek. Özellikle yurt dışından gelecek olan gurbetçi vatandaşlarımızın bunu çok güzel bir şekilde kullanacağını düşünüyorum. Sezonun çok iyi geçeceğini hatta ve hatta iç pazarda da çok ciddi bir şekilde artış olacağını öngörüyoruz. Basında görmüş olduğumuz bilgiler doğrultusunda, birçoğunun mevduatının dolar ve euro da olduğunu varsayarsak iç pazardaki misafirlerimizin de çok fazla etkilenmeyecek. Bu yüzden 2019’u zorlayacak olan bir sezon bekliyor bizi ve hatta üstüne çıkma şansımız bile olabilir. Hem misafir sayısında hem de gelir açısından iyi bir sezon bizi bekliyor.”

KODER Başkanı Tacettin Özden, 2022 yılında, 2019 yılını yakalayabileceklerini belirterek “Çünkü 2022 yılıyla ilgili gelen rezervasyonlar, talepler çok olumlu ve pozitif. Dolayısıyla önümüzdeki yıl için beklentilerimiz oldukça yüksek. 2022 yılında, 2019 yılının rakamlarını yakalarız diye umut taşıyoruz. Bütün pazarlarda 2022 yılında olumlu dönüşler alıyoruz. Herhangi bir olumsuzluk, korku, endişe açıkçası çok yaşamıyoruz” açıklamasında bulundu.

Rezervasyonlarda İngilizlerin zirvede olduğunu, onu Almanya, Hollanda ve Belçika’nın takip ettiğini söyleyen Özden, “Aynı şekilde Balkan ülkelerinden de yoğun şekilde talep var. Türkiye’yle ilgili bir endişeleri yok. Türkiye’ye geldiler, denediler, gördüler. Bu ülkede turizm, sağlık kurallarına uygun şekilde pandemiye rağmen çok düzgün şekilde yapılabiliyor” dedi.

Türkiye hakkında olumlu görüş aldıklarını kaydeden Özden, “Oteller ve taşıma sektörü buna hazır. Türkiye olarak bu sınavdan iyi çıktık. Çok da başarılı bir sınav geçirdik. O anlamda kimsenin bir olumsuz beklentisi yok. Türkiye’yi bilen herkes hep olumlu bir şey söylüyor” şeklinde konuştu.

Dünyanın dört bir yanından talep olduğuna dikkat çeken Özden’in açıklamalarından satır başları:

“Dünyanın her yerinden artık Türkiye’ye bir talep var. Kim nereye gidemeyip de Türkiye kapısını açtığında buraya gelip tatil yaptıysa denediyse hepsi memnun kaldı. Buradan da biz kazançlı çıktık. Yeni pazarlar ve turistler kazandık. Türkiye’ye hiç gelmeyen yeni yüzler kazandık. Biz ülkemizi açtığımızda İspanya ve benzeri ülkeler açmamışken oralara her zaman giden fakat Türkiye’ye gelmeyen birçok insan Türkiye’ye geldi ve gördü. Bunların çoğunu geri kazanacağız. Çünkü ‘Türkiye’yi böyle bilmiyorduk.’ diyorlar. Onları kazandık.”

Sektör ile ilgili son bir not:

Tatil Havayolu Corendon Airlines, 1 Nisan – 15 Haziran 2022 arası uçuşlarda %25, 16 Haziran – 31 Ekim 2022 arası uçuşlarda %15 erken rezervasyon indirimi sunmaya başladı. Biletini 31 Ocak 2022’ye kadar alanlar, Corendon Airlines’ın Almanya, Belçika, Hollanda, İngiltere, Avusturya, İsviçre, Danimarka ve Polonya ile Türkiye arasındaki tüm uçuşlarından indirimli faydalanabiliyor.

Keyifli ve dinlendirici bir tatil için uçuşunu Corendon Airlines ile planlayanlar en avantajlı fiyatları yakalıyor. Ayrıca biletlerini gidiş ve dönüş olarak Corendon Airlines’tan alanlar ekstra %10 indirim daha kazanıyor.

Ayrıntılı bilgi ve biletler corendonairlines.com internet sitesinde ve yetkili seyahat acentelerinde sizleri bekliyor.

 

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz