İngiliz turistler “Türkiye” diyor…

İngiliz turistler

“Türkiye” diyor…

 

Necdet   SİVASLI

 

Konu şu:

2022 turizm sezonu hareketli geçecek. Özellikle İngiliz turistler Türkiye’ye yağacak.

Bunun iki nedeni var:

Birinci nedeni TL:’nin değer kaybı ve Sterlin’in TL: karşısında değer kazanmış olması. İkinci neden ise Türkiye’nin güneş ve deniz açısından İngilizler’i cezbetmesi.

Geçenlerde konu ile ilgili bir yazı yazmış ve turizmde en büyük rakibimizin ispanya olduğuna değinmiştik. Sıralama değişmedi. Ancak, Türkiyeiki basamak yukarıya çıkmayı başardı.

Almanya ise coronavirüs nedeni ile rezervasyon kaybı yaşıyor. Hiç kuşkusuz bu da Türk turizmini etkileyecek. Bugünkü yazımızda biz bu iki ülkedeki gelişmeleri irdeleyeceğiz.

İngiltere’de kısıtlamaların kaldırılması ve 2022’de yurt dışına seyahat etmenin mümkün hale gelmesiyle bu ülkede öne çıkan destinasyonlar da belli olmaya başladı.

ABTA’nın yaptığı araştırmaya göre 2022’de seyahat etmeyi planlayanların yüzde 29,3’ü İspanya’ya gitmeyi planlıyor. İspanya, daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da İngiltere’de ilk sırada yer alıyor. Pandemiden önceki yıl 18 milyon İngiliz İspanya’yı ziyaret etmişti.

Listenin ikinci sırasında ise bir önceki yıla göre 1 sıra yükselen ABD yer alıyor. “2022’de ABD’ye gitmek istiyorum” diyenlerin oranı da yüzde 18,1 olarak tespit edildi.

Listenin üçüncü sırasında, yüzde 17,8 ile, bir sıra gerileyen Fransa yer alırken, dördüncü sırada yüzde 16,1 ile İtalya ve beşinci sırasında ise yüzde 10,1 puan ile Yunanistan yer aldı.

Portekiz’in 8,7 puanla altıncı, Almanya’nın 8,2 puanla yedinci olduğu listenin 8. ve 9. sırasında Avustralya (5,1) ve Kanada (4,5) yer aldı.

İngiltere’de bu yıl ilk 10’a giren destinasyonlardan biri de, iki sıra birden yükselen Türkiye oldu. Türkiye yüzde 4 ile 10’uncu sırada yer aldı.

ABTA’nın Türkiye ile ilgili olarak “Türkiye’nin popülaritesindeki bu artışın nedeni, TL’nin sterlin karşısında önemli ölçüde düşmesi nedeniyle şu anda İngiltere’deki tatilcilere sunduğu olağanüstü para değerinden kaynaklanıyor olabilir.” değerlendirmesini yaptı.

Koronavirüsün Omicron varyantı nedeniyle ocak ayında Almanya’da tatil rezervasyonları zayıf seyrediyor.

Alman turizm sektörü, kısıtlamaların kaldırıldığı, tur operatörlerinin ek kapasiteler planladığı ve kruvaziyer turlarının planlandığı birkaç hafta öncesine kadar 2022 sezonuna güçlü bir başlangıç yapmayı umuyordu.

Fakat şu anda sektörde yeniden bir hayal kırıklığı yaşandığı belirtiliyor. Alman iş ve turizm dergisi fvw’da yer alan habere göre, aniden artışa geçen vaka sayıları seyahat koşullarının sürekli değişmesine neden olmakla kalmıyor müşterilerde seyahate ilişkin tereddüt oluşacağına ilişkin endişeleri de artırıyor. Bu nedenle erken rezervasyonun en güçlü olduğu ocak ayı şu anda can çekişiyor.

Rezervasyonların şu anda zayıf olduğunu belirten RTK Başkanı Thomas Bösl, Omicron varyantının güçlü bir tehdit olarak ortada durduğuna dikkat çekiyor ve “Müşterilerimizi huzursuz” ifadesini kullanıyor.

Buna karşın, mevcut trend sektörün beklentilerini karşılamasa da, durumun o kadar kötü olmadığına ilişkin veriler de mevcut. Travel Data & Analytics’in (TDA) verilerine göre, geride kalan 4 haftada Almanya’da 200 milyon euroluk yeni rezervasyon yapıldı.

Endüstri analistleri, bu rakamların geçen yılın aynı döneminin iki katı olduğuna dikkat çekiyor. Ancak “bu rakamlar 2018-19 döneminin, haftaya göre değişmek kaydıyla, yalnızca yüzde 50-65’ine denk geliyor.” cümlesinin de altı çiziliyor.

Ayrıca, gelen her 100 rezervasyondan 60’ının 2022 yazı için olduğuna da dikkat çekiliyor. FTI’ın CEO’su Ralph Schiller, Omicron varyantının yarattığı olumsuz etkiye rağmen iyimser olduğunu belirtiyor. Schiller, “Müşteri ilgisi çok yoğun. Ayrıca politik söylem değişti; artık ‘seyahat dayağı’ yok” ifadelerini kullandı.

“Rezervasyonlar güçlü bir sezona işaret etmiyor”

Pazar araştırmacısı Gaßner ise daha temkinli bir yaklaşım sergiliyor. Şu ana kadarki rezervasyonların 2022 için güçlü bir sezona işaret etmediğini kaydeden Gaßner, bunun da kış sezonunda rezervasyonların zayıf seyretmesinden kaynaklandığını ifade etti.

Yaz tatillerini okul tatiline göre planlayan, bu nedenle rezervasyonlarını genellikle ocak ayında yapan ailelerin ise huzursuz olduğuna ve beklediğine dikkat çekiliyor. Bu durumun son dakika rezervasyonlara yansıyacağına vurgu yapılıyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz