”KYK YURTLARINDAKİ ÖĞRENCİLER AÇ KALIYOR”

KYK YURTLARINDAKİ ÖĞRENCİLER AÇ KALIYOR

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, KYK Yurtlarında kalan öğrencilerin beslenme problemi ile; Bakanlıkça yapılan barınma ve beslenme yardımlarının yandaş dernek ve vakıf yurtlarına aktarıldığı iddialarını meclis gündemine taşıdı.

GÜNLÜK 19 LİRA OLAN BESLENME YARDIMI İLE ÖĞRENCİ DOYMUYOR, DOYABİLMEK İÇİN BİR DE CEBİNDEN HARCIYOR

Konu ile ilgili açıklama yapan Hakverdi, “KYK yurtlarındaki öğrencilerimiz yeterli ve kaliteli şekilde beslenememektedir. 2021-2022 döneminde, devlet yurtlarında kalan öğrenciler için günlük beslenme yardımı, kahvaltı için 6 TL ve akşam yemeği için 13 TL olmak üzere, toplamda 19 TL olarak belirlenmiştir. 2020-2021 döneminde ise, sabah kahvaltısı yardımı 5 TL, akşam yemeği yardımı ise 11 TL olmak üzere, toplam 16 TL idi. Yani bu eğitim öğretim döneminde, beslenme yardımı olarak yapılan yardım, geçen seneye göre sadece %19 oranında arttırılmıştır. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranı bile yıllık %36 iken, artan gıda fiyatlarını da hesaba kattığımızda 19 lira, bir öğrencinin günlük sağlıklı beslenme ihtiyacını karşılamaktan çok uzakta olması ile birlikte; yeterli beslenmeye ulaşabilmek için kalan tutarı da kendi ceplerinden ödemelerine neden olmaktadır.” dedi.

 

BARINMA VE BESLENME YARDIMI YAPMA YETKİSİNİ ELİNDE BULUNDURAN BAKANLIK, KAYNAKLARI YANDAŞ VAKIF VE DERNEK YURTLARINA MI AKTARIYOR?

Hakverdi, yaptığı açıklamaların devamında  “KYK yurtları, vergi muafiyeti tanınan vakıflar ve kamu yararına çalışan derneklere ait yükseköğrenim yurtlarında barınan öğrencilere yapılacak beslenme ve barınma yardımının bütçesi, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nca belirlenmektedir. 4 Eylül 2021 tarihinde yayımlanan 31588 sayılı resmi gazeteye göre, vergi muafiyeti tanınan vakıflar ve kamu yararına çalışan derneklere ait yükseköğrenim yurtlarına yapılacak beslenme ve barınma yardımı ise Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın belirlediği vakıf ve derneklere verilmektedir. AKP iktidarı döneminde 100’den fazla vakfa kamu yararı statüsü verildiği düşünüldüğünde, bu yardımların TÜGVA, ENSAR ve TÜRGEV gibi yandaş vakıflara ait yurtlara aktarıldığı iddiaları, yanıtlanmaya muhtaçtır. Bu ayrımcı tutum, Bakanlık tarafından destek verilmeyen birçok vakıf, dernek ve özel yurt işletmecilerini de mağdur etmektedir.” ifadelerini kaydetti.

 

ÖZEL YURTLAR DEVLETTEN HİÇBİR DESTEK ALAMAZKEN,  BU YURTLARDA KALAN ÖĞRENCİLER DE BARINMA VE BESLENME YARDIMINDAN MAHRUM KALIYOR

CHP’li Hakverdi “Türkiye’de 1500 civarında özel yurt mevcuttur ve bu yurtların kapasitesi ise yaklaşık olarak 250 bini bulmaktadır. Özel yüksek öğretim yurtlarına, iktidar tarafından hiçbir destek verilmemektedir. Bu durum, devlet yurtlarına yerleşememiş öğrencilerin ailelerini özel yurt ücretlerini ödemeye mahkum etmektedir. Maddi olarak özel yurt ücretlerini karşılayamayacak durumda olan aileler, artan kira fiyatları da göz önüne alındığında, çareyi ‘merdiven altı’ olarak tabir edilen, hiçbir şekilde denetlenmeyen yurtlar ve barınma evlerinde aramaktadırlar. Bu bir sistem çürümesidir. Ülkemizin geleceği olan gençlerimize, devlet her türlü desteği vermelidir. KYK yurtlarındaki öğrencilerimize yapılan barınma ve beslenme yardımı, tüm yurtlar için ayrım yapılmaksızın uygulanmalı, 19 lira olan beslenme yardımı ise güncellenerek yeniden belirlenmelidir.” ifadelerini kullandı.

Hakverdi, Bakan Kasapoğlu’nun yanıtlaması istemiyle önergesinde şu sorulara yer verdi

  1. Ülkemizde kaç vakıf ve dernek, ilgili bakanlıklardan barınma ve beslenme yardımı almaktadır? Bu vakıf ve dernekler hangileridir?
  2. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından belirlenen barınma ve beslenme yardımının bütçesi 2020-2021 ve 2021-2022 eğitim dönemi için ne kadardır?
  3. 31588 sayılı resmi gazetenin 7 maddesinde, “Yapılacak beslenme ve barınma yardımının Bakanlık yurtlarında kalan öğrencinin Devlete bir aylık maliyetini geçmemek üzere belirlenmesi” ibaresindeki söz konusu maliyet nedir? Neye göre belirlenmektedir? Bir öğrencinin şu anki maliyeti nedir?
  4. KYK yurtlarında 19 TL olarak belirlenen beslenme yardımını, artan enflasyon ve gıda fiyatlarını baz alarak yeniden güncellemeyi düşünüyor musunuz?