Neden aşıya karşılar?…

Neden aşıya

karşılar?…

 

Necdet Buluz

 

Dünyada covid-19 ve varyantlarına karşı aşı en önemli silah. Ancak, bazı ülkelerde aşı karşıtları yoğunluğu da yaşanıyor. Çoğu ülkede aşı karşıtları sokaklara dökülüyor. Güvenlik güçleri ile çatışıyor. Uzmanlar ise uyarı üzerine uyarı yapıyor ve herkesi aşıya çağırıyor.

Hastalığın ve varyantların yayılmasının en büyük nedeni olarak da aşılanmayanlar hedefe konuluyor.

Aynı şekilde spor dünyasında da aşı karşıtları var. Dünyada aşı karşıtı ünlü sporcular ne düşünüyor? Neden aşıya karşılar?

Şimdi bu konuyu gündeme taşıyoruz:

Avustralya’da mahkemenin, dünyanın 1 numaralı tenis oyuncusu Novak Djokovic’in vizesinin iptaline yaptığı itirazı kabul ederek tutulduğu göçmen merkezinden serbest bırakılması kararının yankıları sürerken, Sırp raket gibi Covid-19 aşısına karşı olan dünyaca ünlü sporcuların durumu bir kez daha gündeme geldi.

Aaron Rodgers

ABD’de son birkaç aydır aşı karşıtlığı gündeminin tam ortasında Amerikan futbolunun şu anki belki de en ünlü oyuncusu Aaron Rodgers bulunuyor.

Profesyonel Amerikan futbolu ligi NFL’in en başarılı ve en tanınmış takımlarından Green Bay Packers’ın 37 yaşındaki yıldız oyuncusu Aaron Rodgers bir süre önce Covid-19 testi pozitif çıktı.

Rodgers’in aşılarla ilgili açıklamaları uzun zamandır ABD kamuoyunda geniş yankı uyandırıyor.

Covid-19 testinin pozitif olduğunun ortaya çıkmasından sonra basına konuşan Rodgers, aşı olmayanları utandırmak için bir ”cadı avı” başlatıldığını iddia etti. Rodgers, Pfizer ya da Moderna aşılarını olmamasının nedenini, mRNA aşılarındaki bir maddeye alerjisi olmasıyla açıkladı.

Aaron RodgersAP Photo

Rodger’ın 9 yıldır ortaklık yaptığı sağlık kuruluşu Previa Health, bu sözleri üzerine ünlü futbolcuyla ilişkisini sonlandırmak zorunda olduğunu açıkladı.

“Aşı karşıtı olan, dünyanın düz olduğuna inanan biri değilim. Ben eleştiriyi seven biriyim” diyen Rodgers, Covid-19 aşılarının kısırlığa yol açtığı şeklindeki iddiaya da değinerek ileride baba olmak istediğini ve aşıların kısırlığa yol açıp açmadığına ilişkin uzun vadeli bilimsel çalışmalar olmadığını aktardı.

ABD’de birçokları tarafından Rodgers, aşı statüsü konusunda yanıltıcı bilgi vermek, hatta yalan söylemekle suçlandı. Gazetelerin başyazılarından spor yorumcularına, ünlü doktorlardan sokaktaki sıradan insanlara birçokları, “Rodgers’ın sergilediği kibir ve ünlü olmanın ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilen dokunulmazlık hissinin pandemiyi sonlandırmanın önünde engel oluşturduğu” görüşünde birleşti.

Joshua Kimmich

Aşı karşıtlığıyla bilinen ve daha sonra Covid-19 testi pozitif çıkan Bayern Münih’in Alman yıldızı Joshua Kimmich, ülkesinde bu konudaki tartışmaların hep odak noktasında oldu.

Uzun bir süre aşı olmamak için direnen 26 yaşındaki Kimmich’in, Covid-19’a yakalandıktan sonra akciğerindeki şikayetler nedeniyle yıl sonuna kadar forma giyemeyeceği açıklanmıştı.

Hastalıktan kısa bir süre önce kurtulan Kimmich, bu adımı daha önce atması gerektiğinin de farkında. Joshua Kimmich, “Genel olarak, korkularımla ve endişelerimle başa çıkmak benim için zordu. Bu yüzden, aşı olma konusunda uzun süre kararsız kaldım ve zaman kaybettim” dedi.

Covid-19 virüsünü ağır bir şekilde geçirdiği için takımını yalnız bırakan sporcu maçlardan alacağı primden yoksun kalacağı için bu yıl milyonlarca euro kazanmaktan mahrum oldu.

 

Bryson DeChambeau

2020 yılında ABD Açık Golf Turnuvasını kazanan aşı karşıtı Bryson DeChambeau Covid-19’a yakalanınca, yaklaşık 4,5 kilo kaybetti.

Tokyo’daki Olimpiyat Oyunlarına katılamayarak bir hayalini gerçekleştiremeyen DeChambeau, aşı olmamaktaki ısrarını daha sonra da sürdürdü.

28 yaşındaki ünlü sporcu, “Aşı benim hastalığı geçirmemi engellemiyor. Ben gencim, ihtiyacı olan yaşlılara öncelik verilmesi gerekir. Benim sağlığım yerinde.” diyerek tutumundan vazgeçmeyeceği mesajını verdi.