Turizmde en büyük rakibimiz: İspanya…

Turizmde en büyük

rakibimiz:

İspanya…

 

Necdet SİVASLI

 

Turizm bakanı Mehmet Ersoy açıkladı:

“Yeni sezonda 50 milyon yabancı turiste ev sahipliğine hazırlanıyoruz.”

Bunun açılımı şu:

2022 turizm sezonundan beklentilerimiz ve gelirimiz büyük olacak.

Turizm sektörünün temsilcileri de yeni sezondan son derece umutlu. Turizm Bakanı gibi düşünüyorlar. 50 milyon turist beklentisine göre de hazırlıklar yapılıyor.

Yeni sezonda iç turizmde duraklama bekleniyor. Yerli turistin pahalılık nedeni ile tatil yapamama gibi bir durumu olabilir. Sektör temsilcileri “Yerli turisten % 25 azalma bekliyoruz” diyor.

Olur mu, olur. Niçin olmasın? Türkiye özellikle İngiliz ve Ruslar için vaz geçilmez bir tatil ülkesi olarak her zaman öne çıkıyor..

Ancak şu da var:

Yunanistan ve İspanya pusuda. İki ülke şu anda turizmde Türkiye’nin en büyük rakipleri. İspanya daha önde görünüyor.

Pandemi nedeni ile sıkıntılı bir dönem geçiren İspanya turizmi şimdilerde toparlandı. Atağa geçti. . Örneğin, Fransız turistlerin % 48’inin İspanya’yı tercih ettikleri biliniyor. İspanya, Almanya ve İngiltere’den de zengin turist ağırlamakla öne çıkıyor.

Eldeki veriler ve kış mevsiminde de İspanya’ya giden turist ağırlığı yeni sezonda en büyük rakibimizin İspanya olacağını gösteriyor. Aynı şekilde İspanya yaz tatili için de yoğun rezervasyon alıyor.

İspanya yabancı turist ağırlamakta yeniden Türkiye’nin önüne geçmiş bulunuyor. 2021 yılının 11 aylık döneminde Türkiye toplamda 26 milyon 743 bin ziyaretçi alırken, İspanya’nın aynı dönemde aldığı ziyaretçi sayısı 28 milyon 179 bin oldu. Böylelikle İspanya, ziyaretçi sayısında Türkiye’nin 1 milyon 436 bin önüne geçti

Bir de şu var:

İspanya “her şey dahil” siteminden vaz geçti. Ülkeye daha çok zengin ve para harcayan turistler geliyor. Hatta, İspanya’ya az turist bile gelmiş olsa, yüksek gelir elde ediliyor.

Kasım ayında İspanya’ya giden ziyaretçi sayısı bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 633 artışla 3 milyon 334 bine yükseldi.

Bu ayda İspanya’ya en çok turisti 597 binle İngiltere olurken, onu 496 binle Fransa, 479 binle Almanya, 209 binle İtalya ve 172 binle Hollanda takip etti. İngiltere, uzun bir aradan sonra İngiltere pazarında yeniden ilk sıraya yükseldi.

Ocak-kasım arasındaki 11 aylık dönemde İspanya’ya giden ziyaretçi sayısı ise yüzde 54 artışla 28 milyon 179 bin olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yılın aynı ayında bu sayı 18 milyon 300 bin olmuştu.

2021 yılının 11 aylık diliminde İspanya’ya en çok turisti 5 milyon 287 binle Fransa gönderirken, onu 4 milyon 791 binle Almanya, 3 milyon 879 binle İngiltere, 1 milyon 895 binle Hollanda, 1,5 milyonla İtalya ve 1 milyon 328 binle Belçika takip etti.

2021 yılının 11 aylık döneminde Türkiye toplamda 26 milyon 743 bin ziyaretçi alırken, İspanya’nın aynı dönemde aldığı ziyaretçi sayısı 28 milyon 179 bin oldu. Böylelikle İspanya, ziyaretçi sayısında Türkiye’nin 1 milyon 436 bin önüne geçti. 

11 aylık dönemde İspanya’nın elde ettiği turizm geliri de açıklandı. Buna göre, 11 aylık dönemde ülkenin elde ettiği turizm geliri yüzde 63,8 artarak 31 milyar 274 milyon euroya (35 milyar 344 milyon dolar) yükseldi. Bu gelirin 5 milyar 520 milyon eurosu Almanya’dan, 4 milyar 278 milyon eurosu İngiltere’den, 4 milyar 78 milyon eurosu Fransa’dan, 2 milyar 75 milyon eurosu İskandinav ülkelerinden, 1,3 milyar eurosu İtalya’dan ve 14 milyar 24 milyon eurosu ise diğer ülkelerden gelen turistlerden elde edildi.

Özetleyelim:

Tanıtım ve gastronomiye beklenenden fazla önem vermeliyiz. Eksiklerimiz var ve bunları ivedilikle yerine getirmeliyiz. İspanya’nın tercihlerde önceliklerinin ne olduğunu biliyoruz. Bu önceliklerden uzak kalmayalım. Bu sezon beklentilerimizi tutturabilmek için oturup beklemek yerine eksikliklerimizi gözden geçirmekte yarar olacaktır.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz