CHP’Lİ YÜCEER: “TÜRKİYE’NİN AVRUPA’NIN ÇÖPLÜĞÜ HALİNE GETİRİLMESİ KABUL EDİLEMEZ”

CHP’Lİ YÜCEER, PLASTİK ATIK İTHALATI SORUNUNU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP’Lİ YÜCEER: “TÜRKİYE’NİN AVRUPA’NIN ÇÖPLÜĞÜ HALİNE GETİRİLMESİ KABUL EDİLEMEZ”

“SON 16 YILDA GÜNDE 241 KAMYON PLASTİK ATIK İTHAL EDİLDİ”

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Türkiye’yi Avrupa’nın çöplüğü haline getiren plastik atık ithalatının yeniden tırmanışa geçmesi üzerine konuyu Meclis gündemine taşıdı.

CHP PM Üyesi, Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Türkiye’nin Avrupa’dan yaptığı plastik atık ithalatının yeniden tırmanışa geçmesi üzerine konuyu TBMM gündemine taşıdı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Dr. Candan Yüceer, “Alınan önlemlerin kâğıt üzerinde kaldığı görülüyor. Türkiye’nin Avrupa’nın çöplüğü haline getirilmesi kabul edilemez” dedi.

“2021’DE 685 BİN 443 TON PLASTİK ATIK İTHAL EDİLDİ”

Dr. Yüceer, önergesinde şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’de, 2020’de 72,3 milyon dolarlık etilen polimer plastik atık ithalatı gerçekleştirilirken, 2021’in 4 ayında bu tutar yüzde 135 artınca Çevre ve Şehircilik ile Ticaret Bakanlığı bu gruptaki plastiklere önce yasak getirmiş, arından bu yasak ‘sıkı denetim’e çevrilmiştir.

Ancak Greenpeace tarafından açıklanan veriler bu önlemlerin kâğıt üzerinde kaldığını göstermektedir. Greenpeace temsilcisinin aktardığı verilere göre, Türkiye Avrupa’dan son 16 yılda, günde 241 kamyon dolusu plastik atık ithal etmektedir. Bu verilere göre, alınan denetim kararlarına rağmen 2021’de ithal edilen toplam plastik atık miktarı ise 685 bin 443 ton olmuştur.

“ETİKET OYUNU MU YAPILIYOR”

Basında yer alan haberlere göre çöp ithalatının yeniden artmasının ardında ‘etiket oyunu’ bulunmaktadır. Özellikle İngiltere ve Almanya’dan gönderilen çöplerin üzerine Türkiye’nin getirdiği son yasak kapsamına girmeyen plastiklerden olduğuna dair yanlış etiketler basıldığı, Türkiye gümrüklerindeki denetim personelinin yetersiz sayıda olmasıyla da çöp sevkiyatının sorunsuz sürdüğü iddia edilmektedir. Yine basında yer alan haberlere göre konteynerlerin en kolay denetlenebilecek ön kısmına yasaklı olmayan çöplerin, arka bölüme ise zararlı plastiklerin konulduğu iddia edilmektedir.”

CHP’li Dr. Yüceer’in Bakan Kurum’dan yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

  1. 2018-2021 yılları arasında yıllara göre ithal edilen atık miktarı ve türlerine göre dağılımı nedir? Bu atıklar hangi yollarla Türkiye’ye girmiştir?
  2. Anılan yıllarda ithalat sürecinde yapılan denetimler neticesinde ne kadar atık Türkiye’ye alınmadan geri gönderilmiştir? Firmalara hakkında hangi cezai işlemler uygulanmıştır? Bu firmalar hangileridir? Uygulanan cezai yaptırımların detayları nedir?
  3. Anılan yıllarda hangi sınır kapılarımızdan atık ithalatı yapılmıştır? İthalat sırasındaki denetimlerde toplam kaç personel görev almıştır?
  4. Anılan yıllarda en fazla plastik atık ithalatı yapılan ülkeler hangileridir?
  5. Bazı atıkların yanlış etiketlemek sayesinde Türkiye’ye sokulduğu iddiaları doğru mudur? Bu iddialara karşı Bakanlığınızın yaptığı bir çalışma var mıdır?
  6. İthalat sırasında zararlı plastiklerin konteynerlerin arka kısmına konularak denetlenmeden Türkiye’ye sokulduğu iddiaları doğru mudur? Bu iddialara karşı Bakanlığınızın yaptığı bir çalışma var mıdır?