Putin yangına ateşle gidiyor

Rusya Devlet Başkanı Putin’in Doğu Ukrayna’daki sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri’ni tanımasının Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin kıvılcımı olabileceği öne sürülüyor. Putin, iki devleti tanıma kararı almasının ardından Rus askerlerini bölgeye gönderme kararı aldı.

Ukraynalı yetkililer, Rusya’nın sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti olarak adlandırılan iki bölgeyi tanımasının, ayrılıkçı liderlerin Rusya’dan askeri yardım talep etmesine izin verebileceğini belirtirken, bunun askeri bir saldırının yolunu daha da kolaylaştırabileceğini ifade ediyor.

Devlet Başkanı Vladimir Putin, Savunma Bakanlığı’na ‘Rus barış güçlerini’ Doğu Ukrayna’nın iki ayrılıkçı bölgesine gönderme emri verdi. Rusya Silahlı Kuvvetleri Rusya tarafından tanınan Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Donetsk Halk Cumhuriyeti’ne ilerliyor.

 

DONETSK VE LUHANSK SÜRECİ

Donbas’taki Rusya destekli ayrılıkçılarla Ukrayna askerleri arasındaki çatışmalar, ateşkes anlaşmasına rağmen 2014 yılından bu yana devam ediyor. Rusya, kendilerini bağımsız devletler olarak ilan eden Donetsk ve Luhansk’ı şimdiye kadar resmi bir şekilde tanımamıştı.