Turizmde dengeler değişiyor mu?..

Turizmde dengeler

değişiyor mu?..

 

Necdet SİVASLI

 

 

İngiliz ve Rusya’dan beklediğimiz turistlerin yanı sıra, bir iyi haber de Almanya’dan geldi. İngiliz turistlerin İspanya tercihlerinin yerini Türkiye ve Meksika’nın aldığı ifade ediliyor. Bu nedenle biz de “Turizmde dengeler değişiyor mu?” demek durumunda kaldık.

Özet.


Türkiye tercihlerde ilk sırada bulunuyor.

Gelin gelişmelere birlikte göz atalım:

 

İngiltere’de iyi tatil rezervasyonu alan Türkiye’ye bir güzel haber de almanya’dan geldi. HolidayCheck, şu anda Almanya’da en çok rezervasyon alan ülkenin Türkiye olduğunu açıkladı.

Aralık ve ocak aylarında yapılan rezervasyonları yakından inceleyen seyahat portalı HolidayCheck, rezervasyonlarda bir önceki yıla göre somut değişiklikler olduğunu tespit etti.

Almanya’da erken rezervasyonlara dönük yeni bir trend başladığını belirten HolidayCheck, “Eskiden erken rezervasyon açısından popüler olan aralık ve ocak ayları yeniden popüler hale geliyor. 2020-21’in aksine 2021-22 sezonu için erken rezervasyon eğilimi yeniden gözlemleniyor. İlkbahar ve yaz dönemine dönük tatil rezervasyonları, bir önceki yıla nazaran nispeten daha yüksek.” açıklamasını yaptı.

HolidayCheck’in yaptığı açıklamaya göre özellikle Antalya’ya dönük tatil talebi yüksek. Antalya’yı Mısır ve Mayorka (İspanya) takip ediyor. Ayrıca Girit ve Rodos da (Yunanistan) oldukça popüler.

HolidayCheck turizm uzmanı Christoph Heinzmann, “Mısır rezervasyonları şubat-nisan arasındaki döneme yoğunlaşıyor. Bu, o bölge için klasik tatil dönemi. Antalya, Mayorka ve Yunan Adaları rezervasyonları ise haziran, temmuz ve ağustos aylarında yoğunlaşıyor.” ifadelerini kullandı.

Cushman & Wakefield’ın ‘Türkiye Pazar Analizleri 2021 Yıl Sonu’ raporuna göre yabancı ziyaretçilerdeki artış otel doluluklarını ikiye katladı.

Cushman & Wakefield’ın ofis, perakende, sanayi, lojistik, konut, otel ve öğrenci yurtları sektörlerine yönelik hazırladığı ‘Türkiye Pazar Analizleri 2021 Yıl Sonu’ raporuna göre, Türkiye’de 2021 yılı otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 45 artarak yüzde 52 kaydedilirken bu oran, İstanbul’da yüzde 55 olarak gerçekleşti. Türkiye ve İstanbul’da sırasıyla oda fiyatları 82 ve 91 Euro olarak gerçekleşti.

Bloomberg HT’de yer alan habere göre, Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı salgının etkilerinin devam etmesine rağmen bir önceki yıla göre yüzde 88,08 oranında belirgin bir artışla 30,97 milyon kaydedildi. İstanbul’da ise geçen yıla oranla yüzde 80,5 oranında artışla 9 milyon gelen yabancı ziyaretçi sayısı kaydedildi.

İngiliz ailerin, 12 yaş üstü çocuklardan çift aşı belgesi isteyen İspanya’nın Kanarya Adaları’na dönük yarı yıl tatil rezervasyonlarını iptal ettiği belirtiliyor.

İngiliz yayın kuruluşu BBC’de yer alan habere göre, kısıtlamalar nedeniyle milyonlarca euro gelir kaybı yaşadıklarını belirten Kanarya Adaları’ndaki otelciler, daha çok İngiliz turistin gelebilmesi için hükümetten kısıtlamaların gevşetilmesini istedi.

Avrupa’nın en büyük tur operatörü TUI ise, alternatif olarak Türkiye ve Meksika’nın öne çıktığına dikkat çekti.

11 Şubat’tan (bugün) itibaren geçerli aşılarla tam aşılı olan seyahatçiler PCR testi yaptırmadan İngiltere’ye seyahat edebiliyor. Buna karşın İngilizler, seyahat ettikleri ülkelerdeki koronavirüs kurallarına uymak zorunda. Şu anda 80 ülkenin İngiliz turistlerden PCR testi istediği tahmin ediliyor.

Travel with Kitts’ten Hazel Bryant, Omicron varyantı nedeniyle pek çok ailenin yarı yıl tatilini yeniden organize etmek zorunda kaldığını söyledi.

Kanarya Adalarının ve İspanya ana karasının 12 yaş üstü İngilizlerden çift aşı istemesi nedeniyle bu destinasyonlara seyahat edecek ailelerin yarısının planlarını değiştirdiğini kaydeden Hazel Bryant kimilerinin destinasyon değiştirdiğini, kimilerinin ise tatilini iptal ettiğini söyledi.

Kanarya Adaları’ndaki otelciler ise, İspanya’nın kısıtlamaları gevşetmesi gerektiğini, aksi taksirde 400 milyon euro kayıp yaşanabileceğini belirtiyor. Otelciler, restoranların ve diğer mekanların kayıpları da hesaba katıldığında kaybın daha da büyüyeceğine dikkat çekiyor. Tenerife Otelciler Derneği Başkanı Jorge Marichal, en büyük pazarlarının İngiltere olduğunu ve yılda bu ülkeden 2,5 milyon turist aldıklarını hatırlatıyor.