Turizmde kapışma: Türkiye mi, İspanya mı?..

Turizmde kapışma:

Türkiye mi,

İspanya mı?..

 

Necdet Buluz

 

 

2021 yılında Türkiye ile İspanya arasındaki turizm rekabetinde kazanan İspanya oldu. Normal koşullarda 80 milyonun üzerinde turist ağırlayan İspanya turizmi pandemi nedeniyle büyük bir daralma yaşadı. Ancak, 2022 sezonunda Türkiye’nin İspanya’nın önüne geçebileceği ifade ediliyor.

 

Bu daralma sonucunda Türkiye 2021 yılında zaman zaman İspanya’nın önüne geçse de, açıklanan kesin rakamlar İspanya’nın 2021’i Türkiye’nin önünde kapattığını gösteriyor.

Türkiye 2021 yılında yurt dışında yaşayan vatandaşlar dahil 30 milyon ziyaretçi ağırlarken, İspanya’ya giden ziyaretçi sayısı 31,1 milyon olarak kayıtlara geçti.

2021 yılının aralık ayında İspanya’ya giden ziyaretçi sayısı bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 354 artarak 2 milyon 949 bin oldu. Bu ayda İspanya’ya en çok turist gönderen ülkeler 532 binle Fransa, 415 binle İngiltere ve 405 binle Almanya oldu.

Ocak-aralık arasındaki 12 aylık dönemde İspanya’ya giden ziyaretçi sayısı ise yüzde 64,4 artarak 31 milyon 129 bin oldu. 2021 yılında İspanya’ya en çok turisti 5 milyon 819 binle Fransa gönderdi. Fransa’yı 5 milyon 169 binle Almanya, 4 milyon 295 binle İngiltere, 2 milyon 42 binle Hollanda, 1 milyon 698 binle İtalya ve 1 milyon 460 binle Belçika gönderdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının açıkladığı verilere göre, aralık ayında Türkiye’ye gele ziyaretçi sayısı bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 150 artarak 2 milyon 482 bin oldu. Bu ayda ülkeye gelenlerin 590 binini yurt dışında yaşayan vatandaşlar, 1milyon 892 binini de yabancı ziyaretçiler oluşturdu.

Ocak-aralık arasındaki 12 aylık dönemde ise Türkiye’ye 5 milyon 326 bini yurt dışında yaşayan vatandaş, 24 milyon 712 bini de yabancı olmak üzere toplamda 30 milyon ziyaretçi geldiği açıklandı. Verilere göre 2021’de Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı bir önceki yıla kıyasla yüzde 88 oranında arttı.

2021 yılında Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülke 4 milyon 700 binle Rusya Federasyonu olurken, onu 3,1 milyonla Almanya, 2 milyonla Ukrayna ve 1 milyon 153 binle İran takip etti.

BBC’de yer alan habere göre, İngiltere, Cuma gününden itibaren tam aşılılar için yolculuk testi gereksinimini kaldıracak. Havayolu şirketleri ve tur operatörleri ise tatil planlarında büyük bir sıçrama gerçekleşeceği beklentisiyle personel sayılarını artırıyor.

Ryanair Havayolları’nın CEO’su Michael O’Leary, tatil planlarının yeniden başlamasıyla seyahatlerde güçlü bir sıçrama olacağını öngördüklerini söyleyerek 2022 yazı için yolcu kapasitesinin 2019’dakine göre yüzde 15 artıracağını açıkladı. Ryanair bunun için 1.000 yeni pilot ve 2.000 kabin ekibini işe alıyor ve eğitiyor.

Havayolu ve tur operatörü Jet2, geçtiğimiz günlerde İngiltere’de Covid kısıtlamalarının gevşetilmesinin ardından tatil rezervasyonlarında yüzde 30 oranında artış yaşandığını açıklamıştı. Şirket, Kanarya Adaları, Balear Adaları, İspanya, İtalya ve Portekiz için tatil satışlarında güçlü bir artış olduğunu paylaşmıştı. Yunanistan, Türkiye ve Kıbrıs için yapılan rezervasyonlarda ise “muazzam bir büyüme” olduğunu belirterek bu yıl için yaz tatili paketi planlarının 2019’u geçtiğini söylüyor.

EasyJet CEO’su Johan Lundgren, ise bastırılmış talebin yaz kapasitesini 2019 seviyelerine yaklaştırması gerektiğini söylüyor.

Bağımsız seyahat acentesi ağı Advantage Travel Partnership’in CEO’su Julia Lo Bue-Said, yaz aylarında beklenen sıçramanın gerçekleşmesi için tüketici güveninin biraz daha iyileşmesi gerektiğini söylüyor. Lo Bue-Said, “Kuralların tekrar değişmesi olasılığına karşılık birçok insanın seyahat planlarını önceden yapma konusunda çekingen. İspanya gibi popüler destinasyonlarda kısıtlamaların hala devam etmesinin aileleri plan yapmaktan alıkoyuyor. Üyelerimiz tarafından yapılan tüm satışların üçte birini Nisan öncesi için yaptırılan rezervasyonlar oluşturuyor. Bu alışılmadık bir şey. Ayrıca, bu yaz seyahat edenlerin önemli bir bölümünü geçen yıl ve hatta 2020’de seyahatlerini iptal edenler oluşturacak.” Şeklinde konuştu.

Hays Travel’ın başkanı Dame Irene Hays ise, birçok müşterinin son dakika rezervasyonu yaptırdığını, ancak yaz sezonunun “açık arayla bir numara” olduğunu söylüyor.

Dame Irene, insanların artık tatile hazır ve büyük bir tatil fırsatı beklediklerini vurgulayarak “Ocak ayının ikinci haftasından bu yana Hays Travel’ın rezervasyonlarının her hafta düzenli olarak artıyor ve en büyük artış Pazartesi günü İngiltere’nin tam aşılı kişiler için seyahat testlerini iptal edeceğini açıklamasının ardından gerçekleşti. Kısa mesafeli tatil rezervasyonlarının çoğu İspanya, Türkiye ve Yunanistan’a yapılıyor, ancak daha uzun süreli ve uzun mesafeli tatillerde de olağanüstü bir artış var” açıklamasını yaptı.

Seyahat acenteleri ve tur operatörleri birliği ABTA, üyelerinin, İngiltere’nin seyahat kısıtlamalarını gevşetmesinin ardından, faaliyetlerinde bir artış bildirirken yazın nasıl geçeceğini kesin olarak söylemek için henüz çok erken olduğunu düşünüyor.

ABTA sözcüsü Emma Brennan, diğer birçok sektör gibi seyahat endüstrisinin de işe alım konusunda zorluklar yaşadığını şu sözlerle aktarıyor: “Salgın yüz binlerce kişinin işini kaybetmesine neden oldu ve birçok insan başka sektörlere yöneldi. Sektör olarak şimdi onları ve yeni yetenekleri çekme zorluğuyla yüzleşmemiz gerekiyor.”