Özcan: Arıcılık can çekişiyor, acilen şeker desteği lazım!

CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan; Seçim bölgesi Muğla’da Arıcılar Birliği üyelerinin kristal şeker teminde sorun yaşadıklarını öğrenir öğrenmez bu konu ile yakından ilgilenmeye başladığını söyledi. ilk etapta Muğla Arı Yetiştiricileri Birliğine ziyaret ettiğini burada Başkan Veli TÜRK’ten Muğla arıcılığı ve sorunları ile ilgili çok detaylı bilgi aldıktan sonra Başkan ile birlikte Marmaris Turunç mahallesindeki arıcıları konuk olduğunu, durumun çok vahim olduğunu gözlerimizle gördük..
Muğla ili Arı yetiştiricileri Birliğinin 4.466 üyesi bulunmaktadır. Bu üyelerine ait yaklaşık 900.000 aktif koloni vardır.2021 yılı güz aylarından ibaren Türk şekerden 8.580 çuval şeker temin edilerek arıcılara talep doğrultusunda dağıtım yapılmıştır. Dağıtılan şeker üye başına 2 çuval bile değildir. Kış ve bahar döneminde koloni başına 3 kg besleme şekeri ihtiyaç olduğu düşünüldüğünde 54.000 çuval yani 100 tır şeker ihtiyacı bulunmaktadır.

Bugün itibariyle gelinen noktada yaz aylarında yaşanan yangın afeti nedeniyle Muğla ilinin afet bölgesi ve çam balı üretilememesi, ayrıca da kış aylarının çok çetin geçtiği ve arıların yaşayabilmesi için şeker temin edilmesi gerekmektedir. Yüzlerce arıcı şeker alabilmek için Muğla Arı Yetiştiricileri Biriliğine müracaat edip isimlerini not ettirmişlerdir. Özel Şeker fabrikalarının şeker fiyatları çok pahalı olduğundan arıcılar alamamaktadır. Özellikle bu dönemde arıları yaşatabilmek için kristal toz şeker temin edilmez ise arılar kitlesel olarak yani toplu olarak ölecek ve onca yapılan masraf ve emek heba olacaktır.

Muğlalı arıcılarımızın çok ivedilikle Türk Şeker Genel Müdürlüğünden çok acele kristal şeker temin edilmesi konusunda talepleri vardır. Bu karşılanmadığı takdirde toplu arı ölümleri olacak ve doğal balı maalesef bulamayacağız.
Milletvekili Özcan; Muğla’da yoğun arıcılık faaliyeti sebebi ile; arıcılar, petek üretenler, kovan üretenler, bal toplayanlar, ambalaj malzemesi üretenler, bal pazarlayanlar ve nakliyecilerden oluşan bir arıcılık sektörü oluşmuş ve 35-40 bin kişiye istihdam sağlamakta olduğunu şayetşeker bulunmaz ise arılar ölecek ve bu kadar kişi işsiz kalacaktır dedi.

messenger sharing button