Rusya, havayolu şirketlerine destek yağdırıyor…

Rusya, havayolu

şirketlerine destek

yağdırıyor…

 

Necdet Buluz

 

Şurası kesin:

Savaşa rağmen Rusya’dan Türkiye’ye beklendiği kadar olmasa da yine de çok sayıda turist gelecek. Yapılan hazırlıklar ve rezervasyonlar bunu açık biçimde ortaya koyuyor.

Rusya, havayolu şirketlerine büyük destek verecek. Böylece safer sayılarının artması ve isteyen Rus’un tatilini dış ülkelerde geçirmesinin yolu açılacak. Bu, Türkiye için de geçerli.

Şunu da ekleyelim:

Rusya, bu girişimle savaşta üstünlüğünü ve ülkede hiçbir şeyin aksamadığını da dünya kamuoyuna duyurmak istiyor. Ülkede her şeyin normal olduğu izlenimi vermeye çalışıyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği operasyon nedeniyle ülke sivil havacılığına dönük batı yaptırımları hava yolu şirketlerini zor durumda bırakmış, pek çok hava yolu neredeyse uçak uçuramaz hale gelmişti.

Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, hükümetin iptal edilen rotalardaki bilet ücretlerinin yolcuya iade edilmesi için kullanılmak üzere hava yolu şirketlerine 19,5 milyar euro tahsis edildiğini açıkladı. Mişustin, bu tedbirin taşıyıcıları kendi işletme sermayeleri üzerindeki yükten kurtaracağını söyledi.

Havayolu şirketlerinin aynı zamanda tahsis edilecek mali destekleri uçuş güvenliğini sağlamak ve uçakların uçuşa elverişliliğini korumak için kullanabileceklerinin altını çizen Başbakan, ayrıca, geçici uçuş kısıtlamaları nedeniyle kapatılan güney havalimanlarının işletme maliyetlerini kısmen dengelemek için 1,5 milyardan fazla ruble tahsis edeceklerini vurguladı.

Antalya’da kurulacak havayolunun mayıs sonunda operasyonlara başlayacağı, isminin de Southwind olacağı öğrenildi.

AirportHaber’in edindiği bilgiye göre, şirketin kuruluş dilekçesinin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından kabul edildiği ve sürecin hızlandırıldığı kaydedildi.

Southwind’in üç geniş gövde iki de dar gövde olmak üzere başlangıçta 5 Airbus ile operasyonlarına başlayacağı öğrenilirken şirketin Charter olarak hizmet vermesi bekleniyor.

Peki, 2022 sezonunda Avrupa’da turizm nasıl şekillenecek? Kısaca buna da değinelim:

Avrupa Seyahat Konseyinin (ETC) hazırladığı raporda, Avrupa genelinde yüksek bir seyahat arzusunun olduğuna dikkat çekildi.

Avrupalıların mali durumları ilgili endişelerinde ‘ihmal edilebilir’ bir artış olduğu belirtilen raporda, alışılageldiği üzere en çok tercih edilen bölgelerin ise Batı ve Güney Avrupa olduğuna dikkat çekildi.

* Avrupa’da seyahat etme isteği yüzde 75 ile yeni bir zirve yakaladı. Benzer şekilde, tatil amaçlı seyahat etme planı ise yüzde 76 ile 2020’den bu yanaki en yüksek seviyeye ulaştı.

*Vaka sayılarındaki düşüle rağmen seyahat sektörünün toparlanmasında AB korona sertifikası yüzde 60, aşıların başlaması ise yüzde 59 rol oynadı.

*Seyahatte ne büyük güven unsuru olan aşının yerini 2020’den bu yana ilk defa esnek iptal politikaları be kısıtlamaların kaldırılması aldı.

*Her türlü kısıtlamaya rağmen seyahat planını gerçekleştireceğini belirtenlerin oranı yüzde 27 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

*Avrupalıların yüzde 70’i haziran-eylül arasındaki dönemde seyahate çıkacak. Seyahatçilerin yüzde 56’sı Avrupa içini tercih edecek.

*Avrupa’da en popüler destinasyonlar olarak İspanya, İtalya ve Fransa öne çıkıyor.

İspanya’nın turizmde Türkiye’nin en büyük rakibi olduğunu daha önceki yazılarımızda vurgulamıştık. İtalya ve Fransa ise zengin Avrupalı turist ağırlamakta başı çekiyor. Bütün bunlara rağmen İngiliz ve Rusya’dan gelecek olan turist kafileleri ile bu sezonu iyi kapatabileceğimiz görülüyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz