”Çalışanlar enflasyon karşısında direnemiyor! ”

İYİ Partili Yokuş: Çalışanlar enflasyon karşısında direnemiyor!

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, hayat pahalılığı karşısında ezilen asgari ücretlilerin geçinemez duruma geldiğini söyledi. Yokuş, “Asgari ücret bu yılbaşında yüzde 50 oranında artırılmıştı. Fakat gelinen noktada, TÜSİAD, MÜSİAD, ASO gibi işverenler birkaç aydır ‘Asgari ücrete zam yapılmalıdır’ diyor. Ocak ayında verilen zam yetmiyor. Öyle bir enflasyon var ki artık çalışanlar bunun karşısında direnemiyor” dedi.

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, artan enflasyon ve asgari ücreti iişkin açıklamalarda bulundu. Ocak ayında açıklanan asgari ücretin 7 ay içerisinde artan pahalılığı nedeniyle buharlaştığını söyledi. Asgari ücretlinin geçinemez duruma geldiğini söyleyen Yokuş, “Asgari ücret bu yılbaşında yüzde 50 oranında artırılmıştı. Fakat gelinen noktada, TÜSİAD, MÜSİAD, ASO gibi işverenler birkaç aydır ‘Asgari ücrete zam yapılmalıdır’ diyor. Ocak ayında verilen zam yetmiyor. Öyle bir enflasyon var ki artık çalışanlar bunun karşısında direnemiyor. Ülkemizde ilk defa TÜSİAD, MÜSİAD ve Ankara Sanayi Odası gibi büyük işveren kuruluşları hükümete asgari ücrete zam yapması konusunda çağrı yapıyorlar. Bir ülkede yüksek enflasyon varsa, paranın değeri düşer, piyasalar darmadağınık demektir, piyasa güven endeksi düşer ve o ülkede yatırım olmaz. Enflasyon sadece pahalılık yaratmaz, sadece tüketiciyi etkilemez, üreticiyi de vurur. Ücret adaletsizliğine sebep olur. Yoksulu daha da yoksul, fakiri daha fakir yapar. Yüksek enflasyon eve barka, mahalleye, memlekete sokulmaması gereken bir canavardır” dedi.

“ASGARİ ÜCRET ZAMLARI GIDA ENFLASYONUNA GÖRE DÜZENLENMELİDİR.”
“TÜİK son 6 ayın enflasyonunu yüzde 30’larda gösterse de bağımsız kuruluşlar gerçek enflasyonun yüzde 60’ın üzerinde olduğunu belirtiyor” diyen Yokuş, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“ Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdemir diyor ki: ‘Asgari ücrete zam, gıda enflasyonuna göre yapılsın.’ Kendi çalışanlarına temmuz ayı gelmeden geçtiğimiz aylarda yüzde 28 ara zam yaptığını belirten ASO başkanı asgari ücret zammının gıdaya göre belirlenmesi gerektiğini vurguluyor. Emeklimizin, Memurumuzun durumunun asgari ücretliden farkı yok. Yüksek enflasyon emekli ve memurlarımızı da perişan etmiş durumda. Enflasyon önce dar ve sabit gelirlileri vuruyor. Bu yıl verilen toplu sözleşme gereği zam daha ilk ayda eridi. SGK ve BAĞKUR emeklisi 12 milyona yakın insanımız ocak ayında sadece bir önceki yılın enflasyon farkını aldılar. Geçtiğimiz altı ayın enflasyonu kadar zam alacak olan SGK ve BAĞKUR emeklimize yazık değil mi? Neden memur emeklisi farklı, SGK, BAĞKUR emeklisi ayrı ayrı değerlendirilip maaşlarına ayrı ayrı zam alıyor? Asgari ücretliler ise komisyon tarafından ücretleri belirleniyor. Çalışanımızın, üretenimizin, emeklilerimizin, sabit gelirli vatandaşlarımızın ayrı ayrı ücret zammına tabi tutulması adaletsizliktir.”

EŞEL MOBİL SİSTEMİ UYGULANMALIDIR
Bir önceki ayın enflasyon oranı kadar Temmuz ayında ücretlerin artırılması çağrısında bulunan Yokuş,  “Yüksek enflasyonun olduğu ülkemizde bu sistemle hareket etmezsek sabit gelirli vatandaşlarımız her geçen gün enflasyon karşısında ezileceklerdir. TÜİK’in düşük gösterdiği enflasyon yalanı kul hakkıdır.
Son 1 yıllık enflasyon rakamı bağımsız kaynaklara göre yüzde 160’ı bulmuşken, TÜİK’in enflasyon rakamı yüzde 73,5’ta kalmıştır. Bu adaletsizliktir, vicdansızlıktır. Devletten maaş alan 27-28 milyon ücretli çalışan ve emeklimiz yanlış rakamlar üzerinden zam alıyor ve bundan ötürü her geçen ay ciddi oranda alım gücü düşüyor. Enflasyon karşısında eziliyor. Bu sistem böyle gitmez. Bu düzeni değiştireceğiz, İYİ Parti iktidarında bu adaletsizliği düzelteceğiz” ifadelerini kullandı.