Ruslar kendi ülkelerinde tatili cazip buluyor…

Ruslar kendi

ülkelerinde tatili

cazip buluyor…

 

Necdet Buluz

Geçenlerde Rus turistler ile ilgili bir yazı yazmış ve “Rusya’dan Türkiye’ye gelen Rus turist sayısında düşüş var” demiştik.

Savaş, Rusların tatillerini dış ülkelerde yapmalarını frenliyor.

İkincisi ise Ruslar dış ülkeleri pahalı buluyor. Bu nedenle tatillerini ülkelerinde yapmayı tercih ediyorlar.

Rus turistler için ucuz ve cazip sayılabilecek ülkelerin ise uzaklığı düşündürüyor. TürkRus’ta yer alan habere göre, anketin geneline bakıldığında bu yıl şu veya bu şekilde tatil yapacağını beyan edenlerin oranı yüzde 47 olurken, oranın en yüksek çıktığı şehir yüzde 56 ile Moskova.

Bu yıl Rusya vatandaşlarının yalnızca yüzde 8’lik bölümü yaz tatilini yurtdışında geçirmek niyetinde. Otkrıtiye bankasının sigorta şirketi Rosgosstrah ile ortaklaşa gerçekleştirdiği anketi haberleştiren Tass ajansına göre, katılımcıların önemli bir bölümü tatil için Rusya’yı tercih edecek.

Tatilini Rusya’da bir yazlık beldede geçireceğini bildirenlerin oranı yüzde 27 olarak belirlendi. Tatilde bir beldeye gitmek yerine seyahat etmeyi tercih edeceğini beyan edenlerin oranı da yüzde 18.

Türkiye ve Mısır gibi ülkelerde dinleneceğini söyleyenler ise yüzde 8’de kalıyor.

Katılımcıların yüzde 24’ü daçada, yüzde 20’si de evinde dinlenecek.

TürkRus’ta yer alan habere göre, anketin geneline bakıldığında bu yıl şu veya bu şekilde tatil yapacağını beyan edenlerin oranı yüzde 47 olurken, oranın en yüksek çıktığı şehir yüzde 56 ile Moskova.

Öte yandan Rusların en gözde tatil yerlerinden Türkiye için tur fiyatları Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin ardından fırladı.

Ruslar için Avrupa’ya gitmek ise doğrudan uçuşların kaldırılması sebebiyle neredeyse imkansız. Almanya’ya 2,5 saatlik bir uçuş, İstanbul üzerinden 20 saat sürüyor.

Maldivler, Sri Lanka, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi daha pahalı ve uzak yerlere doğrudan seyahat imkanı bulunduğunu kaydeden tur operatörleri, mali gücü olmayan Rusların ülke içindeki daha az egzotik yerlerde paket tatil arayışında olduğunu belirtiyor.

Reuters’ta yer alan haberde, Rus televizyon ve basın kuruluşları da Rusların yurt dışında düşmanlıkla karşılandığını ifade ediyor. Son dönemde ise bu uyarılara enflasyonun etkisiyle yükselen fiyatlar ve Rusofobinin de eklendiği belirtiliyor.

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), tarafından açıklanan güncel uçak bileti fiyatı verilerine göre, Kaliningrad’dan Antalya’ya Türk Hava Yolları ile 48 bin 300 rubleye uçulabilirken, Tümen-Antalya uçuşlarının fiyatı ise 67 bin 100 ruble.

3 saatlik Omsk-Antalya seferinin fiyatı 27 bin 900 ruble.

Azimut hava yollarının 2 saat 20 dakika süren Soçi-Antalya seferinin fiyatı 22 bin 800 ruble.

Superjet ile Samara-İstanbul seferlerinin fiyatı 14 bin 900 ruble

TürkRus’ta yer alan habere göre, Vladikavkaz’dan bu fiyat 10 bin 400, Çelyabinsk’ten 16 bin 500, Ufa’dan 20 bin 500 ruble.

Son bir gelişme:

Rus hava yolu şirketi Aeroflot’un basın servisi tarafından yapılan açıklamada, turist taşımacılığı alanında Biblio Globus ile anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Anlaşmaya göre Biblio Globus, Aeroflot’un düzenli ve charter uçuşları ile yurt dışına turist gönderme hakkı elde etti. Şirket, Aeroflot uçuşları ile Maldivler (Male), Sri Lanka (Combo) ve Antalya’ya ve 10 yurt içi destinasyonuna turist gönderebilecek.

Biblio Globus, bu şekilde 1 Haziran’dan itibaren Antalya’ya turist göndermeye başlayacak. Aeroflot’un Antalya’ya yaptığı haftalık diğer 3 uçuşun aksine, bu uçuşlardaki koltuklar sadece Biblio Globus tarafından kullanılacak.

Aeroklup, Rusya’da satılan uçak biletlerinin Mart ayında yüzde 70’inin, Nisan ayında ise yüzde 47’sinin tek yön biletler olduğunu açıkladı.

Aeroklup yetkilileri, tek yön bilet alanların, büyük oranda Rusya yerine başka bir ülkede çalışmaya karar verenlerden oluştuğunu belirtti. Buna göre bilişim, danışmanlık ve finans sektörleri başta olmak üzere uzman niteliğindeki çalışanlar mart ayında itibaren Kazakistan, Türkiye, Özbekistan, İsrail, Ermenistan, Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne tek yön bilet aldı.

TürkRus’un RBC gazetesinden derlediği habere göre Federal Güvenlik Servisi FSB de yılın ilk çeyreğinde Rusya’dan ayrılan insan sayısını 3,88 milyon olarak açıkladı. Bu sayı 2021’in aynı döneminde göre yüzde 46 daha yüksek.

Rusya Dijital Dönüşüm Bakanı Maksut Şadayev, sim kart kullanım verilerini ileri sürerek Ukrayna’ya düzenlenen askeri operasyondan sonra ülkeden ayrılanların yüzde 80’inin geri döndüğünü açıklamıştı.